Skip to content Skip to footer

Grid Legends İnceleme

Geliştirici
Codemasters
Dağıtımcı
Electronic Arts
Çıkış Tarihi
24 Şubat 2022
İncelenen Platform
PC
Tür
Yarış, Simcade
Puanımız
7.5

2022 oyunlar açısından oldukça hızlı bir başlangıç yaptı. Ocak ayında God of War, şubat ayında Dying Ligth 2, Horizon Forbidden West ve tabii ki Elden Ring. Bu kadar büyük yapımlar arasında çıkış yapan oyunlar da doğal olarak sönük kalıyorlar. Bugün bu örneklerden birisi olan Grid Legends oyununa bir bakış atacağız. Hadi Elden Ring ile aynı tarihte çıkma şanssızlığına düşen oyunumuzu biraz inceleyelim.

Hikâye

gerçek oyuncularla çekilmiş ve Grid oyunun geçmişinden esintiler var. TOCA Race Driver adlı oyun serisinden gelen Grid, eski oyunlarını da unutmuyor. Hikâye anlatımı konusunda çaba gösterilse de oyunculuklar çok da iyi değil. Bir yere kadar çok sorun olmuyor ama rahatsız edici kısımları da yok değil. Hikâye modu fazla uzun değil. Dört ila beş saat arasında bitirebiliyorsunuz. Bu tarz yarış oyunlarında fazla bulunmayan hikâye kısmına özen gösterdikleri için yapımcı ekibi tebrik ediyorum.

Oynanış

Oynanış kısmında simülasyon ve arcade’in güzel bir harmanlaması bizleri karşılıyor. Sürüş hissinin keyifli olduğunu söyleyebilirim. Bununla birlikte fizikler de fena değil. Çarpışmalar çok da gerçekçi hissettirmese de sonuçta bu tam anlamıyla bir simülasyon oyunu değil. Araç çeşitliliği konusunda da oldukça geniş bir havuz var diyebiliriz. Grid Legends içerisinde yaklaşık 100’ün üzerinde araç bulunmakta. Her kategori için farklı araç tipleri bulunuyor. Hatta elektrikli araçlar da bulunmakta. Elektrikli araç sürmek çok fazla oyunda karşımıza çıkan bir şey olmadığı için artı puan olarak değerlendirilebilir. Harita olarak da Paris, San Francisco, Londra gibi 22 adet şehir bulunmakta. Her şehir içerisinde birden fazla pist var. Yaklaşık 100’ün üzerinde pist bulunmakta.

Oyun Modları

Her yarış oyununda olduğu gibi burada da oyun modları bulunmakta. Drift, Time Attack gibi klasik modlar bulunuyor. Bununla birlikte kendine has birkaç modu da var. Yarış oyunlarında yeni olanlar için gelin bu modlardan kısaca bahsedelim.

  • Circuit Race

Standart olan ve her yarış oyununda bulunan, belirli sayıda turdan oluşan bir mod.

  • Drift

Her yarış oyununda bulunan, drift yaparak en yüksek puana ulaşmamızı isteyen bir mod.

  • Electric

Circuit ile aynı mantığa sahip olan fakat elektrikli arabalar ile yarıştığımız mod.

  • Eliminate

Circuit mantığında fakat belirli süre aralıklarında, sonda bulunan yarışçının elendiği mod.

  • Head to Head

İki veya dört takımın birbirleri ile yarıştığı ve en yüksek puanı alanın kazandığı mod.

  • Multiclass

Farklı tiplerden aracı aynı yarışta kullanmamıza olanak sağlayan bir mod.

  • Time Attack

Belirlenen tur boyunca en hızlı turu atmaya çalıştığımız bir oyun modu

  • Time Trial

Kendi tur süreniz ile rekabet ettiğiniz veya pratik yapmak için kullanılan oyun modu

Kariyer Modu

Olmazsa olmaz modlardan birisi. Dört farklı kariyer tipi bulunmakta. Çaylak, yarı profesyonel, profesyonel ve bu üçünü bitirince açılan The Gaunlet kısmı. Çaylaktan başladığımız kariyer modunda yarışları tamamlayıp bir üst kademeye çıkıyoruz. Kariyerde kazandığımız maçlar da bize oyun içi para birimi sağlıyor. Bu oyun içi para birimleri ile de yeni araçlar açıyoruz. Özellikle tek kişilik bir deneyim istiyorsanız en çok vakit geçireceğiniz kısım kariyer olacak.

Yarış Yaratıcısı

Grid serisine yeni eklenen bu mod ile güzel vakitler geçireceksiniz. Oldukça fazla özelleştirme seçeneği ile kendi yarışınızı oluşturun. Araç tiplerini, haritaları, tur sayısını, rakipleri belirleyin ve yarışa başlayın. Birbirinden farklı haritalarda özelleştirdiğiniz seçenekler ile yarış yapmak oldukça keyifli.

Multiplayer

Online sistemi oldukça genişletilmiş. Bununla birlikte çok beklenilen yenilikler de mevcut. Özellikle bekleme derdini ortadan kaldıran “drop in” mantığı uzun zamandır gelmesi gereken bir özellikti. Nedir bu “drop in” derseniz de hemen açıklayayım. Online yarış oyunlarında lobiye girdiğinizde yarış çoktan başlamış ise o yarışın bitmesini bekliyordunuz. Yeni gelen özellik ile beraber eğer yarış içerisinde yapay zekâ bir yarışçı varsa siz lobiye girer girmez bu yapay zekânın yerine geçip yarışa başlıyorsunuz. Bekleme sorununu ortadan kaldıran bu yenilik, artı puan olarak yazılabilir. Bununla birlikte oyunumuzda cross platform da mevcut.

Grafikler ve Performans

Grid Legends grafik konusunda 2019’da çıkışını yapan Grid ile aynı diyebiliriz. Göze güzel gözüküyor fakat devrimsel bir yenilik yok. Performans konusunda da optimizasyonu oldukça iyi. Yaklaşık sekiz saatlik deneyimimde birkaç küçük ışıklandırma hatası dışında bug ile de karşılaşmadım. Dirt 5’in kötü optimizasyonundan sonra yapımcı şirket ders çıkarmış gibi.

Fiyat ve Son Değerlendirme

Oyunun en büyük eksilerinden birisi fiyatı. Türkiye’de Steam üzerinde satış fiyatı 419 TL. Playstation ve Xbox tarafında ise bu fiyat 500 TL’ye kadar çıkıyor. Açık konuşmak gerekirse bu oyun bu fiyatı hak eden bir yapım değil. Yine de oynayıp denemek isterseniz EA Play kullanarak 10 saatlik bir deneme yapma hakkınız bulunmakta. Grid ve Dirt serisinin çıkışından kısa bir süre sonra indirime girdiğini düşünürsek de çok büyük hayranı değilseniz beklemenizde fayda var.

Evet bir başka incelememizin daha sonuna geldik. Grid serisinin belkide tekrardan toparlanmaya başlaması bu oyunla olabilir. Eğer daha fazla yarış içeriği okumak isterseniz size yarış devlerinden olan Forza Horizon 5’in incelemesini bırakıyorum. İyi okumalar dilerim.

Grid Legends İnceleme
Sonuç Olarak
Çıtır çerez bir yarış oyunu kıvamında olmuş. Eğer yarış serilerine yakınsanız ve Grid'i seviyorsanız bu oyun size güzel vakitler geçirtebilir. Yine de almadan önce fiyatını göz önünde bulundurmakta fayda var.
Oynanış
8
Hikaye
6.5
Grafik
8
Atmosfer
7.5
Müzik
7.5
Artılar
Oynanış Keyifli
Hikaye Modu İçin Çaba Gösterilmiş
Multiplayer Tarafında Yenilikler
Araç Çeşitliliği
Yarış Yaratıcısı
Eksiler
Fiyatı Çok Fazla
Daha Fazla Pist Eklenebilir
Ara Sahne Oyunculukları Göze Batıyor
7.5

Leave a comment

0.0/5

Oynanış
Hikaye
Grafik
Atmosfer
Müzik
Toplam Puan