Skip to content Skip to footer

M3GAN İnceleme

M3GAN bir çocuğun en yakın arkadaşı olmak için tasarlanmış bir yapay zeka harikası. Çocuklarla güzel vakit geçirecek, sorumluluklarını hatırlatacak ve yeri geldiğinde duygularını paylaşacak türden bir oyuncak. Ömür boyu arkadaş. En azından planlanan bu şekildeydi.

Annabelle ve Terminatör bir katil bebek temasında birleşseydi ne olurdu? Yapımcıların bu fikirden yola çıkarak giriştiği korku/gerilim filmi M3GAN, geçtiğimiz günlerde izleyicilerle buluştu. Gösterime giriş tarihi ABD’de 6 Ocak olurken, ülkemizde de 13 Ocak’ta sinemalarda yerini aldı. Mortal Kombat, Testere, Aquaman gibi filmlerden tanıdığımız James Wan ve Blumhouse Productions’ın sahibi Jason Blum bir araya gelerek bu filmin yapımcılığını üstlendi.

Filmin Konusu

Funki oyuncak şirketinde Ar-Ge bölümünde çalışan Gemma, trajik bir kaza sonucu kız kardeşini kaybeder. Bu olay sonrası Gemma, yeğeni Cady’nin velayetini üstlenir. İşkolik ve oldukça obsesif olan Gemma, yeğeni ile iletişim kurmakta sorunlar yaşar. Fakat yeğenine her ne kadar sıcak bir yuva sunmak istese de, henüz kendisi de ne yapacağını bilmemektedir. Cady’nin terapisti de bunun üzerinde daha çok çalışması için Gemma’yı uyarır.

Gemma bir yandan şirketinin istediği tarz oyuncakları üretirken bir yandan ekibi ile beraber M3GAN isimli bir robot oyuncak geliştirmektedir. Açılımı “Model 3 Generative Andorid” olan M3GAN isminden de anlaşılacağı üzere bir yapay zeka teknolojisidir. Fakat Gemma bu projesini şirketin kaynaklarını kullanarak gizli bir şekilde sürdürmeye çalışıyordu. Beklenmedik bir şekilde patronu David’e bir sunum yapmak zorunda kalan Gemma, bir talihsizlik yaşar. Sunum esnasında çıkan sorunlardan dolayı David, M3GAN projesinin rafa kaldırılmasını emreder. Hayal kırıklığı ve üzüntü içerisinde olan Gemma ekipmanlarını evine taşıyarak patronunun dediğini yapar.

Cady, teyzesini garajında iş üstünde izlerken üniversite projesi olan Bruce’u görür. Bir çeşit hareket yakalama robotu olan Bruce, Cady’nin oldukça ilgisini çeker. Böyle bir oyuncağı olsa başka hiçbir oyuncağa ihtiyacı olmayacağını söyleyen Cady, Gemma’ya M3GAN konusunda bir ilham verir. Ekibiyle gece gündüz çalışan Gemma, sonunda M3GAN’ı hazır hale getirerek Cady ile eşleştirir. Patronu David ise M3GAN’ın yapabildiklerinden çok etkilenmiştir. Böylece Cady ile eşleşen M3GAN geliştirme onayı alır.

M3GAN

Esas amacı bir çocuğun en yakın arkadaşı olmak olan M3GAN maliyeti yüksek bir oyuncaktı. Kim bir oyuncağa 10.000$ vermek ister ki? Eğer bu oyuncak M3GAN ise bu bile yüksek bir fiyat değil. Çünkü M3GAN aileden biri. Yüz ve mimik okuma teknolojisi ile çocuğun ruh halini en iyi şekilde okuyabilir. Yeri geldiğinde çok iyi bir dinleyici, çok iyi bir şarkıcı ve çok iyi bir oyuncu da olabilir. Çocuklara günlük sorumluluklarını hatırlatıp, dünya hakkında sınırsız bilgi verebilir. Ebeveynlerinin yapmadığı veya yapmaya üşendiği her şeyi karşılayabilir. Harika değil mi? Fakat M3GAN gibi bir oyuncağa sahip olan bir çocuk nasıl büyüyebilirdi? Onun için her şeyi yapacak bir robotu varken sosyal ilişkileri nasıl olacaktı? Peki ya en temel kodlaması eşleştiği çocuğu her türlü fiziksel ve duygusal zarardan korumak olan M3GAN, sınırsız kendini geliştirme ve öğrenme becerileri ile neler yapacaktı?

Cady ile eşleşen M3GAN, ona ailesinin kaybını atlatmasındaki en büyük yardımcı olmuştur. Öyle ki, Cady oyuncak arkadaşı olmadan hiçbir yere gitmek istememektedir. Zaman içerisinde sürekli gelişen ve uyum sağlama becerileri artan M3GAN, daha bağımsız çalışmaya başlar. Komutları dinlemez ve kendi mantığına göre hareket eder. Temel dürtüsü Cady’i korumak olduğu için her türlü tehditi hedef olarak algılar. Bu hedefleri tek tek ortadan kaldırmaya çalışan M3GAN artık kontrolden çıkmıştır.

İnceleme (Spoiler İçerir)

M3GAN oldukça başarılı işlere imza atmış yapımcıların elinden çıkan ve haliyle beklenti vadeden bir film. Fakat seyirciyi oldukça tahmin edilebilir ve klişe bir senaryo ile karşılayan M3GAN bu beklentinin altında kalıyor. M3GAN için karakter tasarımı ve ikonik dans sahnesi dışında iyi bir şey söyleyebilmek biraz güç. Robotun mimikleri ve davranışları kesinlikle çok iyi ve akıcı şekilde tasarlanmış. Fakat bunun dışında belli başlı sorunlar mevcut.

Film günümüz dünyasının teknolojisine çok yakın geçen bir evrende geçiyor. Facia bir sunum sonrası rafa kaldırılan M3GAN projesi, Gemma’nın garajında yerini alıyor. Sonrasında yeğeni Cady, Gemma’ya M3GAN konusunda yeni bir ilham veriyor. Hummalı bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan M3GAN devrim niteliğinde bir sonuç veriyor. Fakat bu süre o kadar hızlı yaşanıyor ki üretim süreci izleyiciye tam olarak geçemiyor. M3GAN dayanıklılığı ile ön planda olan, çocuk boyutunda tasarlanmış titanyum bir robot bebek. Sonuçta bu kadar pahalı bir oyuncağın kırılmasını kimse istemez. Hele ki bu oyuncak çocuğun her şeyi ile ilgilenecekse.

Tür Karmaşası

M3GAN sürekli öğrenip kendini geliştirecek şekilde dizayn edilen bir yapay zeka robotu. Bu öğrenme becerileri ortamı analiz edip en uygun kararı alabilmesine de olanak tanıyor. Fakat ucu çok açık olan bu öğrenme becerisi beraberinde bazı sorunlar getiriyor. Zaman içerisinde doğru ve yanlışı kendi içerisinde bir mantığa oturtarak kullanıcı komutlarını çok fazla dinlemememeye başlıyor. Temel görevi eşleştiği çocuğu korumak olan M3GAN, çocuğa karşı oluşan her türlü tehdidi ortadan kaldırılması gereken bir hedef olarak görmeye başlıyor. Aşırı korumacı olan bu yaklaşımı, M3GAN’ı etik yargıları olmayan bir ölüm makinesine çeviriyor. Fakat bunu ekrana ne kadar iyi yansıtabildiği tartışma konusu. Yaşanan olaylar hızlı geçişlerle ve vurucu olmayan bir anlatım ile gösteriliyor. Bu da korku ve gerilim başlığı altında çıkan bir film için soru işaretleri uyandırıyor. Bu yüzden filmin en büyük sorunlarından biri tam anlamı ile gerilimi veya korku temasını yansıtamamasıydı. Var olan gerilim sahneleri de ortalamanın altında kalarak beklenen etkiyi veremedi.

M3GAN daha çok sosyal mesajlar içeren bir aile dram filmi diyebiliriz. Çok sayıda filmden esinlenerek ortaya konulan bu yapım oldukça fazla gönderme de içeriyor. Bunların yanı sıra film bazı evrensel mesajlar vermeyi de hedeflemiş. Çocukların tablet, telefon bağımlılığı ve bunları kontrol altında tutmaya çalışmak vurgulananlardan biriydi. Ebeveynlerin çocukları ile iletişimi de bir diğer önemli unsur. Sonuç olarak M3GAN ortalama bir beklenti ile gittiğinizde memnun kalabileceğiniz bir film. Müzikler, oyunculuklar ve genel atmosfer tatmin edici düzeydeydi.

M3GAN 2.0

Filmin son sahnesinde devam filmi sinyalleri göze çarptı. Ardından iyi geçen bir açılışın ardından yapımcılar da M3GAN filminin devamının geleceğini onayladı. İlk filmden tanıdığımız Gemma ve Cady karakterleri ile beraber senaristlerden Akela Cooper yine filmin kadrosunda. Yönetmeni henüz belli olmayan M3GAN 2.0 filminin 2025 Ocak ayında gösterime girmesi planlanıyor.

Diğer film incelemelerimize buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriklerimizi daha yakından takip etmek için Twitter adresimize buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

0.0/5