Skip to content Skip to footer

Oyunlardan Esinlenen 12 Film

Oyun dünyası son yıllarda birçok sinema filmine ilham oldu. Özellikle popüler markaların isimleri ile sinema dünyasında başarı elde etmek isteyen yapımcılar, oyunları bir ilham kaynağı olarak gördü. Peki bu filmlerin sonu nasıl oldu? Birçok film oldukça iyi başarılar elde ederken kimileri de dibi görmeye mahkum oldu. Gelin hep birlikte bu oyunlardan esinlenen filmlerden bazılarına bir göz atalım.

Hitman

2000 yılında hayatımıza girmiş olan Hitman, her oyunu ile belirli bir kalite standartına erişmeyi başardı. Bunun yanında Blood Money’nin çıkışının ardından adından fazlasıyla söz ettiren oyunumuzun bir film uyarlaması da çıktı. Ajan 47’nin maceralarına odaklanana 2007 yapımı Hitman, ortalamanın üstünde bir başarı elde etti. 130 milyon dolara yakın gişe hasılatı ile başarılı bir gişe yaptı. Bunun üzerine 2015 yılında bir başka Hitman filmi beyazperdede yerini aldı. İlk film kadar olmasa da bu film de ortalama notlar almayı başardı.

Prince of Persia: Sands of Time

Prince of Persia adını oyun dünyası ile uzaktan yakından ilişkisi olan herkes duymuştur. Özellikle 2003 yılında çıkışını yapan The Sands of Time, oyun dünyasına büyük bir ses getirmişti. Bunun üzerine marka 2010 yılına kadar sürekli yeni bir oyun ile karşımıza çıktı. Her oyunu belirli bir kalitenin üstünde olan bu serinin film uyarlaması da 2010 yılında bizlerle buluştu. The Sands of Time adı ile çıkan film, vasat seviyesinin ötesine gitmeyi ne yazık ki başaramadı.

Warcraft

Oyun dünyasının en büyük markalarından birisi şüphesiz World of Warcraft’tır. Milyonlarca oyuncuya ulaşması ve sürekli oynanabilirliğini tazelemesi Warcraft’ı popüler yapan özelliklerden sadece birkaçı. Tabii sinema dünyası da bu popülerliğin farkına varıp World of Warcraft’ın bir sinema uyarlaması için çalışmalara başladı. 2016 yılında çıkışını yapan Warcraft filmi izleyiciler ve eleştirmenlerden iyi notlar almayı başardı. Bunun yanında 433 milyon dolarlık bir gişe hasılatına da imza attı.

Assassin’s Creed

Geldik bir başka popüler isme. Oyun oynamayan insanların bile kulağına çalınan bir yapım. Assassin’s Creed ilk çıkışını yaptığı zaman aslında adı bilinen bir oyun serisinin devamı olarak geliştiriliyordu. Nedir bu seri derseniz de az önce bahsettiğimiz Prince of Persia’nın ta kendisi. Geliştirilme aşamasında birçok yenilik eklenen ve farklı bir isimle piyasaya sürülen bu oyun günümüze kadar popülerliğini koruyarak gelmeyi başardı. Tabii bu popülerlik ona sinema kapılarını da açtı. Tarihler 2016’yı gösterirken Assassin’s Creed sinema filmi ile beyazperdede yerini aldı. Eleştirmenlerden ve izleyicilerden çok da iyi yorumlar almayan filmimiz ortalama seviyesinden ileri gidemedi.

Tomb Raider

Bahtsız Lara Croft’un maceralarına hepimiz oyunları aracılığı ile şahit olduk. Peki bu şanssız kızımızın başına gelenleri beyazperdede görsek nasıl olurdu? Warner Bros bize bunların cevabını geçtiğimiz yıllarda verdi. 2013’te çıkan reboot Tomb Raider’ı odağına alan film 2018 yılında çıkışını yaptı. Ortalamanın üstünde bir başarı sergileyen film izleyicileri memnun etmeyi başardı.

Monster Hunter

Capcom’un büyük isimlerinden olan Monster Hunter serisi de sinemadan nasibini aldı. 2020 yılında Monster Hunter evreninden esinlenerek yapılan, oyunla aynı isme sahip film gösterime girdi. Olumsuz eleştiriler alan film gişede de zarar etti. 60 Milyon dolara çekilen film pandeminin de etkisiyle sadece 45 milyon dolarlık bir gelir elde edebildi.

Mortal Kombat

Sıra dövüş oyunlarının babası sayılan bir efsaneye geldi.. 1992 yılında hayatımıza giren bu seri bugüne kadar popülerliğini korumayı başardı. Acımasız teması, bununla birlikte kan ve vahşetin eksik olmadığı bu serinin sinema uyarlaması da geçtiğimiz yıllarda bizlerle buluştu. Tabii bu Mortal Kombat’ın ilk sinema uyarlaması değil. 1995 ve 1997’de çıkan iki filmi daha mevcut. Bizim bahsedeceğimiz yapım 2021 yılında gösterime giren Mortal Kombat. Ne yazık ki pandemi sebebiyle film belirli ülkelerde sinemada yayınlandı. Bunun yanında eleştirmenlerden de karışık notlar alınca adından çok söz ettiremedi. Eğer seriyi seviyorsanız bir göz atın derim

Uncharted

Lara Croft kadar olmasa da bela onun da peşini bırakmıyor. Karizmatik kahramanımız Nathan Drake’den bahsediyorum. Her ne kadar fazlasıyla yetenekli bir hazine avcısı olsa da geçmişinden ve düşmanlarından kolay kolay kaçamıyor. Oyunları ile gönlümüze taht kurmasının yanı sıra bu yıl beyazperdede de kendini gösterdi. Ortalamanın üstü notlar alarak iyi bir film olmayı başaran Uncharted, sinemada da başarı yakaladı.

Sonic

Çocukluğumuzun en büyük markalarından olan Sonic, oyunları ile hepimize güzel vakitler geçirtti. 1991 yılında çıkan oyunun popülerliği ona sinema kapılarını da açtı. 2020 yılında çıkan ve ortalama notlar alan Kirpi Sonic, 2022 yılında devam filmini vizyona soktu. İlk filmin üzerine çok bir şey koyamayan yapım yine ortalama bir film olarak kaldı.

Silent Hill

İsmi ile birçok oyuncuyu germeyi başaran Silent Hill, beyazperdeye de uzak kalmadı. 1999 yılında Hideo Kojima tarafından geliştirilen oyun dönemine büyük ses getirdi. Psikolojik korkunun zirvesinin yaşandığı bu oyun tabii ki sinema sektöründe de kendinden söz ettirdi. 2006 yılında ilk oyunun uyarlaması olarak karşımıza çıkan Silent Hill filmi eleştirmenlerden ve izleyicilerden ortalama notlar aldı. Bunun üzerine 2012 yılında ilk filmin devam niteliğinde olan Silent Hill: Revelation bizlerle buluştu. Bu filmde ise senaryo 2003 yılında çıkışını yapan Silent Hill 3’den esinlendi. Tabii bu film ilki kadar başarılı olamadı ve eleştirilerin odağı haline geldi

Doom

FPS tarihinin en sağlam ve en köklü oyunlarından biri ile karşınızdayız. Doom, 1993 yılında çıkışını yaptığında adeta oyun dünyasını yerinden oynatmıştı. Eleştirmenler ve oyunculardan oldukça yüksek puanlar alan seri aynı ivme ile günümüze kadar geldi. Yakın tarihte çıkışını yapan Doom Eternal da fazlasıyla beğenildi ve yüksek notlar almayı başardı. Bu popülarite de oyunun beyazperdeye girişinin anahtarı oldu. 2005 yılında vizyona giren Doom ne yazık ki vasat bir film olmaktan fazlasını yapamadı. Bunun üzerine 2019 yılında Doom: Annihilation karşımıza çıktı. İlk filmin ardından beklentileri karşılayamayan hatta yerden yere vurulan bir yapım olmaktan öteye gidemedi. 

Max Payne

Geldik bir başka efsane isme. Max Payne bizlere fazlasıyla etkileyici bir intikam hikâyesi sunuyordu. Gerek atmosferi, gerek hikâye anlatımı onu fazlasıyla iyi bir oyun yapmayı başarmıştı. Buna ek olarak zamanın ilerisinde oyun teknolojilerine sahip olması ile de gönüllere taht kurmuştu. Bu başarı ve popülerliğin ardından da sinema filminin gelmemesi kaçınılmazdı. 2008 yılında çıkan ve 100 milyon doların üzerinde hasılat elde etmeyi başaran Max Payne vasat bir yapım olarak anıldı.

Bir başka liste yazımızın daha sonuna geldik. Daha fazla haber ve oyun dünyasından içerik için bizleri takip etmeyi unutmayın. Sizleri Temmuz ayında bizlerle buluşacak oyunların listesi ile baş başa bırakıp vedamı ediyorum. İyi okumalar dilerim.

Leave a comment

0.0/5