Skip to content Skip to footer

World of Warcraft: Dragonflight İnceleme

GELİŞTİRİCİ
Blizzard Entertainment
DAĞITIMCI
Blizzard Entertainment
PLATFORM
PC
İNCELENEN PLATFORM
PC
ÇIKIŞ TARİHİ
28 Kasım 2022
FİYAT
499 TL
TÜR
MMORPG
Puanımız
9

World of Warcraft, geçtiğimiz aylarda beğenimize sunduğu Dragonflight genişleme paketi ile kayıp ejderha diyarı Dragon Isles’ın kapılarını açıyor. Dragonflight ile birlikte oyunda neler değiştiğini anlatan inceleme yazımız sizlerle.

Dragonflight

Alexstrasza the Life-Binder

Yaşadığımız gezegen Azeroth’un koruyucuları olan Dragon Aspectler, ölümlü ırklara yol göstermek ve çeşitli tehlikelere karşı gezegeni savunmak için yuvaları olan Dragon Isles’ı terk etmek zorunda kalmışlardı. Bu süreçte Titan Keeper Tyr’in koruması altında kendini dış tehditlere karşı kapatan Dragon Isles, içerisindeki Titan Watcherlar ile birlikte derin bir uykuya daldı.

Aradan geçen on bin yılın ardından uyanan Titan Watcher Koranos’un ada üzerindeki korumayı kaldırması ile beraber ejderhalar yuvalarına geri döndü. Fakat uyanan yalnızca adalar değildi. Bu uzun süreçte Azeroth’u korumak için defalarca çarpışmış ve aspectral güçlerini feda etmiş olan Dragon Aspectler, adalar ile beraber uyanan eski düşmanları ile tekrar karşı karşıyadır. Önceden aspectral güçlerine ve kendi tam potansiyellerinde olan Dragonflight birliklerine rağmen bin bir zorluklarla hapsettikleri düşmanlarından biri, kendi takipçileri olan Primalistler’in desteği ile serbest kalır. Primal Incarnate üyelerinin en genci olan Raszageth, serbest kalır kalmaz diğer kardeşlerini de serbest bırakmanın yollarını arar. Bu esnada Dragon Aspectler de ölümlü ırklardan yardım ister ve kaybettikleri güçlerini geri kazanmanın yollarını bulmaya çalışır.

Gizemlerle dolu antik ejderha diyarını keşfetmek için Dragon Isles’a yelken açın. Azeroth’un koruyucularının güçlerini kazanmasına ve Dragonflight birliklerini tekrar oluşturmalarına yardım edin. Primalist tehlikesini geri püskürtmeye hazır mısınız? For Azeroth!

Dragon Isles

Dragonflight

Herkes tarafından sabırsızlıkla beklenen geleneksel giriş gününü kalabalık ve laglı bir açılış ile geride bıraktık. Horde oyuncularının zeplin, Alliance oyuncularının da gemi ile Dragon Isles’a ulaşması ile macera başladı. Geçtiğimiz genişleme paketlerine oranla oldukça büyük tasarlanan Dragon Isles tüm görkemi ile bizleri karşılıyor. Yeni gelen uçuş mekaniğine uyumlu olacak şekilde enine ve boyuna devasa bir harita olduğunu söyleyebiliriz. Adım attığımız ilk yer olan The Waking Shores bize ejderhalar hakkında oldukça değerli bilgiler veriyor. Görevler esnasında yer yer merak duygumuzu kabartıp, yer yer de hüzünlendiriyor. Sonrasında yemyeşil geniş ovaları ile Ohn’ahran Plains bizlere centaur avcılık ve kabile hayatını yakından gösteriyor. Büyülü atmosferi ve huzurlu kış teması ile The Azure Span ise üçüncü durağımız oluyor. Son olarak ana şehir olarak görev alan Thaldraszus ve Valdrakken bölgesi ile giriş hikayesini noktalıyoruz. Dragon Isles levelling deneyimi bu dört bölge ile son buluyor.

Detaylı ve eğlenceli yan görevleri birleştiren Dragonflight, oyuncuların özlediği levelling deneyimini sonuna kadar yaşatıyor. Hikayenin akıcı olması ve karmaşık olmaması da bunun en büyük etmenlerinden yalnızca bir tanesi. Sinematik anlatımın görevlerin içerisine güzelce yedirilmesi karakterimizi evren ile bir bütün şeklinde hissettiriyor. Ayrıca levelling deneyimi oldukça hızlı diyebiliriz. Neredeyse ana görev zinciri bitmeden maksimum seviyeye ulaşmış oluyoruz. Her seviye atladığımızda vereceğimiz yeni bir talent puanı olması da oynanışa oldukça derinlik katıyor. Bu şekilde seviye atlamak da anlamsız bir hal olmaktan çıkıyor.

Dragonflight Açık Dünya

Yes Chef!

Haritalara değinmişken açık dünyasında bizleri neler bekliyor onlardan da bahsedebiliriz. Keşif hissiyatını sonuna kadar yaşatacak detayları ile Dragon Isles karşımızda. Gideceğimiz her köşesinde bir hazine veya bir hikaye parçası barındırıyor. Açık dünya etkinliklerinin bazıları da şu şekilde;

  • Ejderhamızın limitlerini zorlayacağımız ve diğer oyuncular ile yarışabileceğimiz Dragon Race etkinliği,
  • Ejderhamızı geliştirmek için çeşitli noktalara ulaşarak tüm haritayı keşfedeceğimiz zorlayıcı parkurlar ve bunların sonucunda elde edeceğimiz Dragon Glyph birimleri,
  • Geniş ovalarda büyük av partileri düzenleyip doğanın dengesini koruyacağımız Grand Hunt etkinliği,
  • Ejderhaların kadim düşmanları Djaradin ırkına karşı savaşacağımız Siege of Dragonbane Keep bölge ele geçirme etkinliği,
  • Balıkçı dostlarımız Turkarr ırkı ile soğuk kış aylarında bize güçlendirmeler kazandıracak devasa çorba pişirme etkinliği,
  • Çeşitlenen ve anlamsız hissettirmeyen nadir düşmanlar ve hazineler,
  • Birbirinden yaratıcı yeni world questler,

ve daha sayamayacağımız birçok etkinlik ile Dragon Isles açık dünyası ilk yama olmasına rağmen dopdolu.

Dragonflight Raid ve Dungeonlar

Raszageth the Storm Eater

Dragonflight ile bizi karşılayan yeni raid ise Vault of the Incarnates. Primalist tehlikesini püskürtmeye çalışıp, Raszageth’in diğer kardeşlerini serbest bırakmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Toplamda sekiz adet bosstan oluşan bu raid, oyuncuları Primalistlerin güçleri ile karşı karşıya getiriyor. Personal loot sisteminin kalkması da eski bir sistemi tekrar gün yüzüne çıkarıyor. Bu loot sistemi ile düşen eşyaların daha çok ihtiyacı olan oyunculara öncelik vermesi amaçlanıyor.

Bununla beraber sekiz adet yeni dungeon eklenerek Azeroth’un şampiyonlarının önüne aşılacak yeni engeller çıkarıyor. Bölgelerin sunduğu hikaye zincirleri bu dungeonlar ile daha çok anlam kazanıyor. Fakat bu sekiz dungeondan yalnızca dört tanesi güncel Mythic+ rotasyonuna dahil. Ek olarak dört adet de eski dungeon bu havuza eklenerek “Sezon 1” rotasyonu oluşturuluyor. Sürekli aynı dungeonlar oynandığında oyuncular açısından sıkıcı etki bıraktığı için rotasyonun her sezon değişmesi planlanıyor. Bununla beraber güncel Mythic+ rotasyonu şu şekilde;

  • Ruby life pools (Dragonflight)
  • Nokhud Offensive (Dragonflight)
  • Azure Vaults (Dragonflight)
  • Algeth’ar Academy (Dragonflight)
  • Temple of the Jade Serpent (Mists of Pandaria)
  • Shadowmoon Burial Grounds (Warlords of Draenor)
  • Court of Stars (Legion)
  • Halls of Valor (Legion)

Lootunuz bol olsun!

Ejderhanı Nasıl Eğitirsin?

Dragon Customization

Dragonriding harika! Cataclysm ile haritalar güncellenip haritalara uçma özelliği getirildiğinde sonraki adımın ne olacağı merak konusuydu. Dragonflight ile beraber akıllardaki bu soru bir nebze de olsa kayboldu. Aktif bir uçuş deneyimi sunan Dragonriding, oyuncuya adeta “How to Train Your Dragon?” tecrübesi yaşatıyor. Böylelikle Dragon Isles’ın uçsuz bucaksız haritasını gezmenin en harika ve hızlı yolu ortaya çıkıyor.

Her ana görev zincirinin sonucunda dragonriding sistemi ile uyumlu dört adet ejderha bineği kazanıyoruz. Bunun yanı sıra çeşitli eklentiler ile ejderhalarımızın görüntüsünü de dilediğimiz şekilde tasarlayabiliriz. Bu eklentileri açık dünyadan veya bosslardan düşürebilir, mesleklerden de üretimini sağlayabiliriz.

Ayrıca bu ejderhaların da kendilerine özel bir yetenek ağacı mevcut. Yavaş yavaş ve öğrenerek ejderhalarımızın limitlerini arttırabilir, önceden ulaşmaya zorlandığımız yerlere çok daha kolay ulaşabiliriz. Fakat bu yetenek ağacı seviyeleri alışılagelmiş seviye atlama yöntemleri ile elde edilmiyor. Açık dünyada çeşitli ve zorlayıcı noktalara ulaşarak Dragon Glyph parçaları elde edebiliriz. Bu parçalar da ejderhalarımızın talent tree yeteneklerini almasını sağlıyor. Bu yalnızca basit bir uçuş mekaniği değil. Başka oyunculara veya zamana karşı yarışabileceğimiz Dragon Race etkinlikleri de haritanın çeşitli konumlarında bizleri bekliyor. Fakat Dragonriding mekaniğinin sonraki gelecek genişleme paketlerinde de devam edip etmeyeceği hala bir merak konusu.

Yeni Talent Tree Sistemi

Talent Tree

Dragonflight genişleme paketi ile gelen sistemlerden en önemlisi şüphesiz ki talent tree (yetenek ağacı) sisteminin geri gelmesi. Eskiden oyunculara belirli seviye aralıklarında olacak şekilde sunduğu üç talenttan bir tanesini seçtiriyordu. Bu da oldukça kısır bir oynanış sunarak çoğu classı (sınıf) tek tip hale getiriyordu. Ayrıca her gelen genişleme paketi ile seviyemiz 10 arttığı için talent tree seviyemizin altında kalıyordu. Bunun sonucunda seviye atlamak anlamsız hale geliyordu ve oynanışa herhangi bir yenilik de katmıyordu.

Oyuncular bir adet sınıfsal bir adet taktiksel olmak üzere toplamda iki çeşit talent tree sahibi. Sınıfsal talent tree ile classın çekirdek mekanikleri üzerinden buildler kurmak mümkün. Taktiksel talent tree ise classımızın ustalığının nereye yoğunlaşacağını belirler. Her seviye atladığımızda bunlardan birine yeni bir puan verebiliriz. Böylelikle maksimum seviyeye ulaşana kadar çeşitli oynanış şekilleri geliştirebiliriz. Ayrıca farklı farklı talent treeler yaparak yeni buildler kurup, bunların her birini kaydedebiliriz. Bu sayede hızlıca bulunduğumuz duruma en uygun olan talent düzeneğini aktif edebiliriz. Eskiden yalnızca rested bölgelerde talent değiştirme imkanı vardı. Fakat artık her yerde değiştirebilmek mümkün. Ayrıca başka oyuncuların talent buildlerini de kopyalayıp kullanabilirsiniz.

Elveda Borrowed Power

Yeni gelen talent tree sistemi ile beraber oynanış mekaniği de derinleşti. Legion genişleme paketi ile hayatımıza giren borrowed power sistemini de bununla beraber devre dışı kalıyor. Oyuncular için uğraştırıcı bir yük olan bu sistem, yapımcılar için de dengelemesi güç bir sistemdi. Bu da classlar arasında dengesiz bir meta oluşmasına sebep oluyordu. Oyuncuları güçlenebilmek için sürekli bir grind çemberine sokarak ve alt karakter oynayabilmeyi de oldukça zorlaştırıyordu. Bu sebeple borrowed power, Dragonflight’ın gelmesi ile beraber tarihin tozlu sayfalarındaki yerini alıyor. Oyuna girip yalnızca seviyemizi kasarak istediğimiz içeriğe yönelebiliriz. Oldukça açık ve oyuncu dostu bir yola gidilerek oyunun yaşam kalitesini arttırıldı dersek yanılmış olmayız. Genişleme paketi sonunda uğruna aylarca verilen emek de boşa gitmiş olmuyor bu sayede.

Profession Güncellemesi

Profession

Professionlar eskiden beri süregelen tek tip bir üretim modeline sahipti fakat Dragonflight genişleme paketi ile professionlar da güncellemelerden nasibini alıyor. Üretim yaparken ihtiyacımız olan materyaller artık çeşitli kalite düzeylerine sahip. Bundan dolayı kullanılan materyalin kalitesine göre üretilen ekipmanın kalitesi de artıyor.

Peki ya her şeye talent tree gelir de professionlar bundan mahrum kalır mı? Tabii ki hayır. Professionlar da bu güncelleme ile kendine has bir yetenek ağacı kazananlar arasında. Yaptığınız üretimler doğrultusunda kazanacağınız deneyim puanları ile ustalaşmak istediğiniz alt meslek grubuna doğru ilerleyebiliyorsunuz. Örneğin; demircilik mesleğine sahipseniz silah üretimi veya zırh üretimi konusunda ustalaşmak sizin elinizde. Meslekleri oldukça çeşitlendiren ve pazarı kızıştıran oldukça büyük bir güncelleme olduğu şüphesiz. Fakat yeni meslek sisteminin karmaşıklığı oyuncuları bu sisteme biraz temkinli yaklaşmaya itebiliyor.

UI Artık Daha Kullanışlı

Dragonflight UI edit ekranı

Yıllardır çok az güncelleme alarak yalnızca cilalanan emektar World of Warcraft kullanıcı arayüzü sonunda değişiyor. Add-on kullanımına ihtiyaç duymadan oyuncunun tercihine göre düzenlenebilir oldukça sade bir tasarım ile karşımıza çıkıyor. Bu yeni sistem ile skill barlarımızı istediğimiz şekilde boyutlandırabilir, taşıyabilir, hizalayabilir ve hatta savaşa girmedikçe görünmemelerini sağlayabiliriz. Bunlara ek olarak kullandığımız çantaları birleştirip tek çanta şeklinde gösterebilen kullanışlı bir aracı da mevcut.

Fakat bu sistem tüm kullanışlılığına rağmen bazı oyuncuları henüz tam anlamı ile etkileyemedi. Experience barının yerinin değiştirilememesi, minimapin oldukça büyük olması ve küçültülememesi, bar çerçevesinin yalnızca bir bar üzerinde sabit kalmasından kaynaklı görsel bir kısıtlama oluşması gibi bazı sorunlar mevcut. Geri dönüşler doğrultusunda oyun geliştiricileri bu sorunların bir kısmını sonraki yamalarda gidereceklerinin sinyalini de verdi.

Biraz da PvP

Shadowlands genişleme paketi ile beraber getirilen Solo Shuffle, oyuncular için yeni bir rekabetçi pencere açıyor. Ranked PvP için düzenli bir grup, oyuncular için bulması zor bir ayrıcalık. Bundan kaynaklı birçok oyuncu arena yapmak istemeyebiliyor. Fakat artık tek başına Rated PvP yapabileceğiniz yeni bir arena modeli mevcut. Dört adet DPS iki adet Healer olmak üzere toplam altı kişi rastgele bir arenada eşleşiyor. Her round oyuncular birbiri ile eşleşip maç sonuna kadar herkesin herkes ile oynamış olacağı 6 round içerisinde kozlar paylaşılıyor. Alınan galibiyet sayısına göre de bir puanlama yapılıyor. Teoride harika çalışan bu sistem maalesef oyun içerisinde düşünüldüğü kadar iyi bir şekilde karşımıza çıkmıyor. DPS olarak sıraya giren oyuncular Healer sayısından fazla olduğu için bekleme süreleri çok uzayabiliyor. Puanlama sisteminin karmaşıklığı da oyuncuları iten bir diğer unsur. Geliştiriciler de bu sistemi yakından takip edip sonraki yamalarda çeşitli güncellemeler ile iyileştireceğini belirtti.

Dragonflight 10.0.5 Yaması Kapıda

Dragonflight’ın ilk küçük yaması 24 Şubat’ta Amerika sunucularında, 25 Şubat’ta ise Avrupa sunucularında yerini alacak. Oyun içi sorunları çözmeye odaklanacak olan bu yama beraberinde bazı yenilikler de getiriyor.

Solo Shuffle hakkındaki sorunların bir kısmına çözüm olabilecek güncellemeler bu yama ile beraber oyuna eklenecek. Bunun yanı sıra profession sistemi de cilalanacaklar arasında yer alıyor. Pek çok class dengelemesi de oyundaki güncel metadaki yelpazenin genişlemesi açısından gelecekler arasında.

Trading Post

Yama ile beraber oyuna eklenecek en büyük özelliklerden biri ise Trading Post. Her ay belirli bir rotosyon ile kozmetik içerikler sunacak yeni bir market diyebiliriz. Oyun içerisinde yaptığımız çeşitli aktivitelerden kazandığımız bir birim ile buradan istediğimiz ürünleri alabileceğiz. Çoğu oyundan tanıdığımız “Battle Pass” sistemine bir benzerlik gösterse de, bu sisteme erişmek için herhangi bir ücret ödememize gerek olmayacak. Trading Post, üyeliği aktif olan tüm oyunculara açık olacak. Bu sistem şüphesiz çoğunluğun yakından takip edeceği bir sistem olacak.

Uzun zamandır oyuncuların sık sık sorduğu bir güncelleme daha 10.0.5 yaması ile oyuna eklenecekler arasında. Beyaz ve gri kalitedeki itemlar bu yama ile beraber transmog (item görüntüsü değiştirme) yapılabilecek şekilde güncellenerek oyuncuların yıllardır beklediği basit tasarımları dolaba ekliyor.

Buraya tıklayarak World of Warcraft’a kayıt olabilirsiniz.

Buraya tıklayarak diğer oyun incelemelerimize de göz atabilirsiniz.

World of Warcraft: Dragonflight İnceleme
Dragonflight oynamaya değer mi?
Özet geçecek olursak; yukarıda saydığımız birçok özelliği göz önünde bulundurduğumuzda Dragonflight oldukça potansiyeli yüksek bir genişleme paketi. Yalnızca getirdiği yeni sistemlerden dolayı değil, gerçek anlamda oyuncuların geri dönüşlerini ciddiye almaları iyiye işaret. Levelling deneyiminin iyiliği, oyuncuyu borrowed power sistemi ile boğmaması, yapılacak yığınla yan etkinlik, classlar arasındaki denge, yeni talent sisteminin sağlam olması gibi faktörler hesaba katıldığında Dragonflight kesinlikle World of Warcraft oyuncularının uzun süredir beklediği paket. Henüz genişleme paketinin iyi veya kötü olduğuna karar vermek için çok erken fakat ilk izlenimler doğrultusunda Dragonflight, World of Warcraft'ın en çok beğenilen genişleme paketlerinden biri olmaya aday.
Oynanış
10
Hikaye
8
Grafik
8
Atmosfer
9
Müzik
10
Okuyucu Derecelendirmesi2 Oy
9.8
Artılar
Talent tree sisteminin geri gelmesi
Yenilenmiş UI
Dragonriding
Mythic+ rotasyonu
Açık dünya etkinikleri
Profession sistemi pazarı hareketlendirdi
Yan görev tasarımları harika
Borrowed power sisteminin kalkması
Oyundaki içeriklere erişim için konulan zaman bariyerini esnetmeleri
Alt kasmak daha kolay
Geri dönüşleri ciddiye alıyorlar
Eksiler
Solo Shuffle bekleme süreleri çok fazla
Profession sistemi yeni oyuncular için fazla karmaşık
9

Leave a comment

0.0/5

Oynanış
Hikaye
Grafik
Atmosfer
Müzik
Toplam Puan