Skip to content Skip to footer

Game Pass Oyun Sektörünün Düşmanı Olabilir Mi?

Game Pass sistemi bu dönemlerde biz oyuncuların en iyi dostu. Özellikle de oyun fiyatlarının cep yaktığı ülkelerde. Tabii biz de bu oyun fiyatlarının cep yaktığı ülkelere en üst sıralardan giriş yapıyoruz. Peki bu kadar iyi ve kullanıcı dostu bir sistemin zararı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Bahsettiğimiz bu zarar aslında biz oyunculara çok fazla etki etmiyor. Daha çok, oynadığımız oyunların arkasında bulunan geliştiricileri ilgilendiren bir mesele olmaya başlıyor. Gelin sizlere bu durumu Xbox’ın eski yöneticisi Ed Fries’ın bakış açısı ile biraz anlatalım.

15 Dolar Vermek Varken Neden 60 Dolar Vereyim?

En büyük sıkıntı tam da bu soruyu sorduğumuzda başlıyor. Bildiğiniz üzere Xbox, kendi çatısı altında bulunan stüdyoların oyunlarını çıkış yaptığı günden itibaren Game Pass sistemine ekliyor. Bu durum da dolaylı olarak sizi oyunu satın almak yerine aboneliği alıp oyunu oynamaya itiyor. Oyun maliyetlerinin yüz milyon dolarlarla konuşulduğu günümüzde ise bu çok da kârlı bir durum gibi durmuyor. Bu durum da doğal olarak oyun satışlarını azaltıyor. Oyun satışlarının azalması da en nihayetinde oyun geliştiricilerine zarar veriyor. Bu da ileride oyunların kalitesinin azalmasına veya stüdyoların zarar etmesine yol açabilir.

Ed Fries’a Kulak Verelim

Xbox’ın eski yöneticilerinden ve ilk Xbox konsolunun çıkışında önemli rol alan Ed Fries, yakın zamanda bir röportaja katıldı. Bu röportajda ise soruların ana konusu oyun dünyası ve Xbox oldu. Ed bu röportaj sırasında Game Pass sistemi ile ilgili görüşlerini de dile getirdi. Ed’e göre bu sistem her ne kadar şuan kâr getirse de uzun vadede sektöre zarar verecek. Bunun sebebi de yukarıda bahsettiğim gibi oyun satın alımının azalması. Ed, bu olaya somut bir örnek olarak da Spotify’ı gösterdi. Spotify çıkışını yaptığından bu yana insanların albüm veya şarkı satın almayı bıraktığını dile getiren Ed, oyun dünyasının da aynı sona doğru gidebileceğini öne sürdü.

Game Pass Rekabeti Körüklüyor

Game Pass sistemi son yıllarda ivme yakalayarak adından neredeyse her köşede söz ettirdi. Tabii bu durum da doğal olarak rekabetin oluşmasına yol açtı. Game Pass ile hiçbir şey yapmadan savaşamayacağını anlayan Sony, yakın zamanda kendi sistemini oluşturdu. Bu durum da en çok biz oyuncuların işine yaradı. Bununla birlikte alım gücü düşük ülkelerde oyun oynamak bir nebze hayal olmaktan çıkmaya başladı. Bu da biz oyuncuları fazlasıyla sevindirdi haliyle. Önümüzdeki yıllarda da bu servis sistemleri oyuncuların en büyük dostu olmaya ve gelişmeye devam edecek gibi duruyor.

Oyuncular Mutlu

Biz oyuncular olarak Game Pass sisteminden fazlasıyla memnunuz. Bunun yanında rekabet ortamı oluşması da en başta yine bizlere yarıyor. Bu sistem, Türkiye’de oyunlara ulaşmanın hayal olduğu bu zamanda bizim en büyük dostumuz. Umalım da bu sistem ileride sektöre zarar vermesin ve daha fazla gelişerek oyuncuları daha da mutlu etsin.

Bir başka yazımızın daha sonuna geldik. Daha fazla haber ve inceleme için bizleri takip etmeyi unutmayın. 2022 yılında Xbox Game Pass kütüphaneside bulunan kaliteli oyunlara bir göz atmak isterseniz de bağlantıya tıklamanız yeterli. İyi okumalar.

Leave a comment

0.0/5