Skip to content Skip to footer

A WAY OUT | Pandemi Dönemi Oyun Tavsiyesi!

A Way Out

A Way Out, Hazelight Studios tarafından geliştirilen bir aksiyon-macera oyunu. Hikaye bazlı bir anlatıma sahip olmasına rağmen oyunda tek kişilik oynama seçeneği bulunmamakta; yalnızca çevrim içi olarak veya aynı bilgisayar üzerinden (LAN) ekran bölünerek Co-Op olarak oynanabilir. Oyun Windows, PlayStation 4 ve Xbox One için 23 Mart 2018’de piyasaya çıkarılmış ve iki haftada 1 milyondan fazla kopya satmıştı. E3 2017’de ilk olarak karşımıza çıkan oyunumuz mevcut Covid-19 koşulları nedeniyle insanların birlikte yanyana oyun oynamaya duydukları hasreti bir nebze olsun azaltıyor.

Genel bilgilendirme

A Way Out her şeyden önce farklı bir yapım. Herkese hitap etmeyen ekranı ikiye bölme mevzusu, Coop oynama zorunluluğu olması derken bazı kişiler en baştan oyundan soğumaya başlamıştır bile. Bana sorarsanız bu oyunu asıl farklı yapan şey eski film yönetmeni Josef Fares tarafından geliştirilmiş olması. Ustaca tasarlanmış duygu geçişleri, eserin kalitesi, sahnelerin dizaynı derken gerçekten üzerine düşünülüp kafa patlatıldığı belli. Yönetmenimiz Josef Fares, A Way Out oyununun sevilmesi ve satış başarısından ötürü EA tarafından desteklenmiş ve oyun dünyasına kendini tanıtmıştır. Hem sektörel hem de oyuncular tarafından gördüğü destek ve başarının sonrasında karşımıza ‘’It Takes Two’’ gibi bir oyun daha çıkarmıştır. Yeni çıkan oyun tıpkı A Way Out ile benzerlikler gösteren oynanış ve duygusal imzalar taşımaktadır.

Oynanıştan ziyade A Way Out, hikaye odaklı bir eser. Oyunda aksiyona girmekten ziyade bizlere keşif ve sohbet üzerine kurulu bir oynanış sunulmuş. Hikaye odaklı fakat karakterlere karşı yeterince bağ kuramıyoruz. Sadece birbirleri ile olan ilişkilerinde söz hakkı sahibi oluyoruz. Bu durum gerek yeterli vakit geçiremediğimizden gerek ise geçmişlerine ve kim olduklarına dair tam olarak bilgimizin olmamasından kaynaklanıyor. Bu durum oyunun sonunda çözülse de yine de bazen kendinizi uzak hissedebiliyorsunuz.

Oyunun en büyük eksikliklerinden bir tanesi gerçekten temposu olabilir. Denge kurulmaya çalışılmış bir tempo tasarımı var fakat bu durum oyunun sonlarına doğru daha da oturaklı ve keyifli bir hale geliyor. Buna rağmen şöyle ilginç bir durum var ki hep bir sonraki sahneyi merak ediyor ve “Acaba nereye bağlanacak?” diye bekliyorsunuz. Tempo olarak oyun sonlara doğru hızlanıyor ve hikayeyi bağlıyor ancak ilk başlardaki yavaş ve yoruculuğu unutabilmiş değilim.

Hikaye

A Way Out için hikaye odaklı bir eser dedik fakat işin rengi burada biraz değişiyor. Her şeyden önce bir intikam veya yolculuk hikayesi olarak görünüyor. Oyunun aman aman bir hikayesi olmasa da bunu başarılı yapan şey ne oluyor peki? Karakterler. A Way Out karakterlerin birbirleri arasındaki ilişkisi üzerine tasarlanmış ve düşünülmüş bir oyun. Birbirini hiç tanımayan iki insanın yabancılıktan başlayıp sırt sırta verip onlarca silahlı adamın arasına dalmasına uzanan bir ilişkiyi anlatıyor bizlere. Şüphesiz en büyük başarısı iş birliği yapan oyuncuları ‘’birlikte oyun oynama’’ hissi yaşatmak yerine duygusal bir anlatım yaparak onları uzun bir yolculuğa çıkartması, bu sayede oyuna başladığınız şekilde bitirmiyorsunuz. Hikaye ile alakalı detaya girmek istiyorum fakat bu gerçekten çok büyük bir hata olur. A Way Out hakkında spoiler vermek oyunu oynamayan kişiler için gerçekten tat kaçıracak ve oyuna girdiğiniz andan itibaren her şeye temkinli yaklaşmanıza neden olacak bir durum. Bu hikayeyi herkesin kendisinin öğrenmesi ve duygusal olarak yaşaması gerektiğini düşünüyorum.

Hapishanede tanışan iki kişinin birbirlerinin hayatını kurtarması ile başlayan arkadaşlıkları aynı kişi tarafından ihanete uğradıklarını öğrenmeleri ile başka bir anlam kazanıyor. Yaşananlar sonrası için intikam planları yapılırken karakterlerin ailesel sorunları, yaşadıkları sıkıntılar işin içine giriyor. İntikam hikayemizi yarıda bırakıp önce aile diyerek ailesel konulara odaklanıyoruz ve motivasyonumuzu sağladıktan sonra olayların içine atlıyoruz. Oyun, bize hiç beklemediğimiz anlarda gerçekleşen şeyler ile ilginç ve değişik bir hikaye sunuyor. Çok abartılı görülmemiş bir hikaye değil fakat işlenme tarzı ile birlikte gerçekten keyif verici hale geliyor.

Bu oyunu farklı yapan şey ne?

Oyunun en iyi yanlarından birisi tek kişi ödeme yapıyor olması. Farklı sinematik sahneler, ilginç yenilikçi bir deneyim sunuyor bizlere. Tempo sonlara doğru hızlanıyor fakat ilk başlar çok yavaş geliyor. Oyun her bölüm farklı bir oynanış tarzı sunmaya çalışıyor bizlere ancak pek başarılı olduğu söylenemez. Her bölümde farklı olaylar ile karşılaşıyoruz fakat oynayış tarzımızı fazla etkileyen bir durum söz konusu olmuyor. Ancak mekaniklerin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Sadece bazı şeyler yüzeysel olarak kalmış. Yine de belirli bir seviyenin üzerinde bir tatmin sunuyor bizlere. Oyunda aksiyon sahneleri biraz az. Aksiyon mekaniği şaşırtıcı derece güzel fakat yeterince kullanıp tatmin olamıyorsunuz. Elbette bir GTA, Half Life, Max Payne başarısı beklemiyoruz fakat çatışma hissi ile birlikte aksiyon sahneleri şaşırtıcı derecede başarılı. A Way Out’un yapmaya çalıştığı şey aslında klasik oyun anlayışının dışına çıkarak belirli birkaç mekanik kullanmak yerine fazla fazla mekanik kullanarak (ki bunları da eğlenceli bir seviyede ama pürüzlü bırakmışlar) oyuncuların keyif almasını sağlamak olmuş.

Sürekli olarak kullanılan mekaniklerin farklılığından bahsettik. Oyunu oynarken genelde birbiri ardına dizilmiş birçok oyunu oynuyor gibi de hissedebilirsiniz. Bir anda değişen kamera açıları, farklı aksiyon sahneleri, çok sakin geçen bir sahnenin ardından yapılan ölümcül kovalamalar derken işin rengi değişiyor. Oyunun başardığı şeylerden birisi de neredeyse her sahneye birden fazla mini oyun yerleştirmesi. Bir oyunu iş birliği yaparak oynamalarına rağmen “İki kişinin olduğu yerde her zaman rekabet olacaktır.” düşüncesi bu oyunu daha da eğlenceli kılan şeyler arasında. Platforming kısımları fazla zorlayıcı olmayan önceden de dediğim; oyunu keyifli kılan ve çeşitlilik katan tercihlerden birisi. İki kişinin aynı anda basması gereken tuşlar, zamana karşı yapılan basışlar derken hele bir de kovalama yaşanıyorsa telaşlı ve keyifli sahneler ortaya çıkarıyor. Kamera açıları değişikliği de genelde oyuncunun elinde olsa da izometrik ve side scrolling (yandan görme) açılarına da oyun geçiş yapıyor. Bu durumlarda gerçekten farklı bir oyun oynuyor gibi hissediyorsunuz. Bir anda oyunun bütün alıştığınız kombinasyonları değişiyor ve size yeni bir oynayış tarzı sunmaya başlıyor.

Genel yorum

Son zamanlarda yaşadığımız oyun kıtlığı dolayısıyla ve EA Play’in, Gamepass’e dahil edilmesiyle birlikte A Way Out’a bir şans vermek istemiştim. Her şeyden önce ilginç yapısı, sinematik sahneleri ve aksiyon sekansları ile eşsiz bir deneyim sunuyor bizlere. Son zamanlarda gördüğüm en vurucu ve duygusal final sahnesini de içerisinde barındırıyor. Josef Fares değişik işler denemeye çalışan bir yönetmen. Coop olarak çıkardığı son oyunda bunu da gerçekten kanıtladı. Sadece A Way Out ile ilgili konuşmamız gerekirse kesinlikle herkesin denemesi gereken bir oyun. Bizlere interaktif bir deneyim sunduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Oyundaki görsellik göze batmıyor fakat yine de bir AAA oyun kalitesinde değil. Düşük bütçeli bir oyun için yeterli. En azından yormuyor. Müzik açısından da aklımda kalan herhangi bir müziği olmadı çünkü sahnelerde genelde tema müziği kullanılmış ve öyle vurucu etkileyici bir müzik yoktu. Oyunla alakalı söyleyebileceğim şeyler genel olarak bunlar fakat herkesin deneyimlemesi gerektiğini düşünüyorum. Bambaşka bir yapım çünkü bu. Hiç olmazsa oyun kültürü adına oynanıp bitirilebilir. Ben yakın arkadaşımla tek oturuşta bitirdim fakat oynayacak arkadaşınız yoksa Online modu sayesinde internetten kendinize arkadaş edinip oynayabilirsiniz. Daha önce de belirttiğim gibi bazı oyuncular için can sıkıcı tarafı ortadan ikiye bölünmüş bir ekranda iki karakteri de görme durumu. Benim düşüncem ise oyunun asıl amacının bunun üzerine kurulu olması. Yani gerçek iş birliği hissiyatı ile bir yolda ilerlemek istiyoruz sonuçta.

İyisiyle kötüsüyle ben bu oyunu beğendim. Sonuna kadar da tavsiye ediyorum. Gerçekten arkadaşlarımızla birlikte oyun oynamayı özlediğimiz şu günlerde arkadaşlarınız ile denemeniz için eşsiz bir fırsat.

Okuduğunuz için teşekkürler! Bir sonraki yazıda görüşmek üzere,

Leave a comment

0.0/5