Skip to content Skip to footer

Activision/Blizzard’ın Dirilmeye Hazır Oyun Mezarlığı

Son deadline ertelenmesiyle 68.7 milyar iken tam 72.2 milyar dolar ile tamamlanan Activision/Blizzard anlaşmasından Microsoft ve Xbox, mutlu ayrılan taraf oldu. Peki şimdi biz oyuncuları ne bekliyor, bunu kimse tam olarak bilemez ancak türlü türlü spekülasyonlar dönüyor. Baştan söyleyelim, Game Pass’e ne, ne zaman gelecek, nasıl gelecek, gelip gidecek mi bu yazının konusu değil. Bunlardan bağımsız bir konuyla bu spekülasyon çılgınlığına biz de katılalım. Başlıktan da anlayabileceğiniz üzere Microsoft, ActiBlizz satın alımıyla dev bir oyun hazinesinin tam olarak üzerine öyle bir oturdu ki, Cennet Mahallesi’ndeki Pembe’nin milyarlık mobilyaya oturup yığılması gibi dümdüz yattı ve artık elinde inanılmaz bir oyun kataloğu bulunuyor.

Açıkçası tam olarak nereden başlayacağımızı bilemiyoruz. 1980’lerden beri oyun geliştiricisi ve yayıncısı şirketin onlarca oyunu uykuya yatmış bekliyor. Bazı yapımların bütün hakları, bazılarının da sadece yayınlama lisansı ellerinde. Maalesef, zamana oyun sektörü de yenik düşüyor ve eski oyunların stüdyoları kapanabiliyor. Bu durumda bütün hakları ellerinde olmayan oyunlarda ActiBlizz ve MS’un lisans yenileyip oyunu reboot/remake/remaster geliştirebilmek veya devam oyunu yapabilmek için başvurabileceği bir muhatap bulunmuyor. Bu da o oyunları tarihin tozlu sayfasına kaldırıyor. Neyse, bu kadar laf yeter. Hadi sizlere Activision/Blizzard’ın haklarını elinde tuttuğu veya zamanında yayıncılığını yaptığı geçmişteki oyunları, oyun sektöründe ve oyuncular gözünde genel olarak merakla beklenen, kıymetli ve Xbox’ın eksik kaldığını düşündüklerimizi kendimizce sondan başa doğru sıralayalım. Bir küçük hatırlatma eklemek istiyorum, bu listeye zamanında yayınladığı ancak lisansını alamayacağı, kapanmış stüdyoların oyunlarını eklemedik.

17- Dark Reign: The Future of War

Eski Command&Conquer ekolüne ait futuristik bir gerçek zamanlı strateji oyunu. Red Alert 2 hala taş gibi, zamanında internet kafelerde tüplü 4:3 ekranlarda delice oynanan strateji oyunu, biraz toparlansa tertemiz oynanır. Şu an bile ara ara girdiğim Company of Heroes serisi zevk veriyor ve SEGA üçüncüsünü çıkarmışsa, C&C tarzı ölmemiştir. HALO Wars yapan ekip ve Age of Empires yöneticileriyle bu Sci-Fi RTS oyunu yeniden kazandırabilirler.

16- The Last Ninja

1988 senesinde Golden Joystick Ödülleri’nde Game Of The Year adayı, Commodore, Amiga, NES, Atari ve listenin daha uzayıp gideceği cihazlar için geliştirilmiş retro oyun. Dördüncü oyunu bile OG XBOX ve PS2’ye çıkacakken iptal edilmişti. Zamanında Activision yayıncılığını üstlendi ve haklarını elinde bulunduran geliştiricisi System3/Studio3 hala hayatta. Basit bir lisans anlaşması ile Wasteland tarzı veya geliştiricilerin uygun göreceği şekilde reboot edilerek uzak doğu temalı oyun ile Game Pass beslenebilir ve bu eski marka tüketicilerle yeniden buluşturulabilir.

15- Soldier of Fortune

3 oyunluk bu seride, nükleer silahlar, biyolojik silahlar, intikam gibi konuların işlendiği aksiyonun ağırlıkta olduğu, Metal Gear Solid serisinin batılı muadili diyebiliriz. MGS ile benzer taktiksel operasyon havasının işlendiği bu oyun, lisansının Raven Software’da olması sayesinde, Xbox ile de samimiyetinin arttığı Kojima’nın danışmanlığı da alınırsa Konami’nin karşısına konumlandırabilecekleri bu oyunu diriltmeleri pek tabii mümkün.

14- Shrek ve Madagascar

Sevdiğimiz iki animasyon filmi serilerinin zamanında platformer tarzı oyunlarla geliştiriciliğini yapan Activision, haklarını elinde bulunduran yine bir başka amerikan şirketi Universal Pictures ile rahatlıkla Microsoft çatısı altında anlaşıp aile ve çocuk oyuncuları hedefleyen serinin oyunlarını güncelleyebilir. PC, PS2, Xbox, Nintendo DS, Gamecube gibi daha pek çok cihaz için yıllarca farklı farklı platformlara geliştirilmişti. Eğer marka için remake yada remasteredlar yapılırsa yine çoklu-platform desteğiyle geliştirilecektir. Game Pass kataloğunun daha fazla tüketici tipine hitap etmesi, Microsoft’un zaten istediği şeydi. Sıralamada daha fazla finansal değeri olan oyunlar var ancak umarım bunu es geçmezler.

13- Singularity

Erken zamanda çıkarak yeni nesil donanımlar için geliştirilme şansını kaçıran kendine has bir oyun Singularity. Biraz farklı bir bakış açısından yaklaşarak geçtiği dönemi Sovyet Rusya seçen Activision, Half-Life, Bioshock, Dead Space, Call of Duty vesaire ne varsa bir araya getirmiş. Bu tarz oyunlarda uzmanlığı olan Coalition stüdyosu ve Activision’dan oluşturulacak ekip ile gerilmemizi sağlayabilecek bu markayı canlandırabilirler.

12- Star Trek

Yılların Star Trek’i. Hakkında çok şey konuşmak istediğim ama dürüst olacağım, yaşımın konuşmak için yetmediği kült bilim kurgu eseri. Star Wars’a karşı zamanla popüleritesini büyük miktarda yitirmiş ancak hala hayranlarının kalbindeki yerini koruyor. Burada bahsedebileceğim bir şey varsa o da zamanında Activision’ın geliştirdiği diğer Star Trek oyunlarından, Star Trek: Armada serisidir. Bilim kurgu strateji oyunu olarak raflarda yerini almış Armada oyunlarının, zaten marka değeri iyice azalmışken lisansı, Star Trek haklarını elinde bulunduran Viacom’dan alınabilirse, serinin hayranlarına muazzam bir come back yapması kuvvetle muhtemel.

11- X-Men Origins: Wolverine

Ne yazık ki Activision’ın 2014’te MARVEL lisansı biten bu oyunu hiçbir şekilde satın alınamaz halde artık. Aynı isimli filmden uyarlanan hack’n slash mekanikli aksiyon macera oyunu X-Men Origins: Wolverine, güzel puanlar almıştı. Uncaged versiyonu ile de bol bol karın deşme, kol bacak kafa kopartma ve kan dolu bir oynanışla yetişkin tüketiciler hedefliyordu. Yine bir Raven Software yapımının, lisansı yenilenerek güncel donanımlar için en azından remastered ile gelmesi hoş bir çeşitlilik olurdu. Üstelik Xbox 1st party stüdyosundan çıkacağı için Game Pass’e de mutlaka geleceğini belirteyim

10- Transformers

HASBRO oyuncaklarının, çekirdek çitler gibi patlayıcı kullanan Michael Bay imzalı filmlerinde de neredeyse hepimizin belki de en az bir defa da olsa izlediği, birbiriyle kan davalı robotları. HASBRO ile Activison tarihi gayet sıkı ve hatta geçenlerde de haberini yaptığımız “Activision, Transformers oyunlarını kaybetmemiş” olayında da iki firma arasında hala iletişimin devam ettiğini gördük. Üstelik HASBRO, bu markayı bırakmış değil ve ileri tarihte bir şeyler görebileceğimizden eminim.

9- MARVEL: Ultimate Alliance

MARVEL külliyatından, bugüne kadar görüp görebileceğiniz ne kadar süper kahraman varsa bir araya getirilmiş üç oyunluk yegane ARPG serisi. Spider-Man mi oynamak istiyorsun, Wolverine mi seviyorsun, Iron Man hayranı mısın, hepsi ve daha fazlası bu oyunda. Kısıtlı da olsa favori MARVEL karakterimizi kontrol edebildiğimiz bu Activision oyunu umarım dirilmek için MARVEL’den bir şans alabilir.

8- GUN

Vahşi batı temasında ortalığın, sadece Red Dead Redemption markasına kaldığı oyun dünyasında, geçenlerde yeniden bitirdiğimiz Activision oyunu, GUN’a büyük ihtiyaç var. Microsoft finansmanı ve Activision yaratıcılığı ile bir GUN yeni oyunu acilen gelmeli. Orijinal oyunun yaratıcıları Infınity Ward ile birleştiğinden dolayı hem yayıncılık, hem de marka hakları tamamen Activision ve haliyle Microsoft’a elinde.

7- 007: Quantum of Solace

Geliştiriciliğini ve yayıncılığını Activision’ın üstlendiği, aynı isimli “Quantum of Solace” ve ” Casino Royale” gibi “Daniel Craig”in Bond filmlerinden uyarlanmış video oyunudur. Sadece biraz cila isteyen oyunun, Remastered olarak piyasaya sürülmesini umuyorum. Lisans geçerliliğini kaybetmesi nedeniyle satıştan maalesef kaldırıldı.

6- True Crime

Activision efsanesi, günümüz teknolojisiyle geliştirilse GTA’ya kafa atabilecek True Crime serisinin reboot, remaster veya remake, ne şekilde olursa olsun hala yeniden gelmemesi oyunculuğa karşı işlenmiş bir suçtur. Geliştirici stüdyo Luxoflux, 2002 yılında satın alınarak Activision bünyesine dahil oldu ve 2003 yılında serinin ilk oyunu “Streets of LA” geliştirildi. IGN gibi kuruluşlardan bile 9/10 almayı başararak 2 senenin ardından “New York City”yi ortaya koyan stüdyo, maalesef 2010 yılında kapatılarak tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.

Serinin ilk oyunu “Streets of LA” için Gary Oldman, Michelle Rodriguez, Ron Perlman, Michael Madsen, Christopher Walken ve Russell Wong gibi oyuncular seslendirme kadrosunu oluşturuyordu. Hatta sonradan ortaya çıktı ki Snoop Dogg da oyunda kendi aracı, kendi görevleri ile gizli karakter olarak yer alıyordu.

5- Protoype

Sene 2009, mahalle arası dönercisinden arkadaşınla tavuk dürüm döner ayranını almış internet kafeye doğru gidiyorsun, bitirmeden girmenize kızan işletmeci sizi çıkartıyor, yiyip kafeye giriyorsunuz ve tüplü ekranlarda insanlar çılgınlar gibi bir oyun oynuyor, dakikalarca bekledikten sonra anca iki masa uygun oluyor ve gördüğünüz o oyuna giriyorsunuz… 20 dk sonra oyuna aşık olmuşsunuz bile. Aklınızda canlandı değil mi. Evet, o oyun Prototype’dı.

Çıksa direkt alacağımız bu serinin yeni oyununun en azından grafikleri elden geçirilerek tekrar satışa sürülmesi bile o kadar yeterli gelecek ki. Umarız Xbox yönetimindeki Activision’ın aklına gelir de bir şeyler yapar.

4- Spider-Man: Web of Shadows

Serinin, bazılarınca belki de en iyisi görülen o Spider-Man oyunu. Kötü sonu bile iyi sonundan daha çok beğenilen Activision Spider-Man’i. Film ve dizi hakları Sony’de olan Spider-Man markasının lisans dağıtımının hala MARVEL’e ait olduğunu hatırlatmak istiyorum. Eğer oyun yapacaksanız MARVEL ile görüşüyorsunuz ki Sony’nin de her markanın yaptığı gibi lisans bitiminde başvurduğu tazeleme bu, ki bir marka(Star Wars’da olduğu gibi çoklu lisanslama yapılabilir) birden fazla firmaya lisanlanabiliyor. Bir remastered çekilerek grafikleri tazelense bile havada kaparım ben de popüler kültürden bağımsız olarak. Gelsin gelsin, yenir.

3- Guitar Hero

Activision’ın örümcek ağları tutan ticari markası. Elimize Guitar Hero gitarını alıp tuşlara basmaya başladığımızda kendimizi Slash zannettiğimiz o oyun. Arkadaşlarla deliler gibi Guitar Hero oynamaya mekana gidip gitar, bateri gibi aksesuarlarıyla ayıla bayıla oynadık. Microsoft/Activision’ın aklı varsa bu markayı yağını sıkana kadar kullanır. Call of Duty yapmaktan gözünün feri gitmiş iki büklüm kod yazan geliştiricileri için de bir farklılık olmuş olur.

2- Starcraft

Sci-Fi oyun markası, kült yapım, Blizzard’ın bir başka sanat eseri. Blizzard’dan babam çıksa yerim denecek oyunlardan. Ve tahmin edin geçen ay kim Blizzard’da yönetici pozisyonuna getirildi. Evet, Starcraft’ın, Diablo’nun babalarından, Warcraft’ın doğuşuna katkı sağlayan insan, Chris Metzen! Bir noktada şirketten ayrılan Metzen, 2022’de(ne hikmetse Microsoft’un kaç para bir ActiBlizz dediği yılda döndü) geri dönüp daha birkaç hafta önce Genel Kreatif Direktör olarak Warcraft markasının başında göreve getirildi. Şimdi siz görün Blizzard’ın ruhu olan insanlardan Metzen ve MS finansmanı neler çıkartır. İhtimaller sınırsız, sky is the limit! Gerçek zamanlı strateji mi dersiniz, birinci şahış nişancı mı istersiniz, alayı ihtimaller dahilinde artık. Şöyle bir hikayeli tek kişilik ve çok oyunculu FPS oyunları, bir RPG mekanikli TPS shooter, korku hayatta kalma oyunu gelse fena mı olur, mis gibi de olur hem de. Sadece oyunlarla da sınırlı değil bunlar. Artık marka Microsoft’a geçtiğine göre filmleri, dizileri ve hatta animelerini bile basarlar. Tek başına bile altın yumurtlayan tavuk ve altın madeni konumunda Starcraft markası.

1- Warcraft

Oyun tarihinin en geniş, en zengin ve en derin markalarından. Bazı ülkelerden bile daha zengin tarihi ve kapsamlı lore içeriğiyle yılların eskitemediği Warcraft. Önce gerçek zamanlı strateji olarak Warcraft: Orcs & Humans ile 1994 yılında hayat bulan seri, oyun tarihinin en iyi MMOlarından birine, World of Warcraft’a evrildi ve o çılgınlık başladı. Chris Metzen’in 2022’de dönüşü ve haftalar önce bu markanın başına getirilerek “işte WoW şimdi kendini toparlayacak” dedirtti. Microsoft ile birleşmenin de akıl almayacak çalışmaları doğuracağını söyleyebilirim. Devam oyunları, dizileri, dizilerin oyunları, filmleri, dizilerin oyunlarının remasterları, animeleri, neler neler. Tabii önce Warcraft 4 çıkmasını, Warcraft 3 ve gerisine bir cila çekilmesini bekliyorum.

Önceden, gelir kalemi kısıtlı olan Activision/Blizzard’ın WoW’u aboneliğe bağlı tutmasını hepimiz biraz sakin düşününce hak verebilirdik ancak şimdi işler değişti. Herkesi Game Pass’e doldurma peşinde koşan, gelir konusunda sıkıntısı olmayan ama tabii ki kazanç da düşünmesi gereken Microsoft, Game Pass’te insan tutmak için WoW aboneliklerini Game Pass ile sağlayarak yeni oyuncular kazanabilir. Gelir modeli, Game Pass çevresinde döndükçe Microsoft’un, elinde olanı Game Pass’e koymakta ısrarcı olması biz oyuncuları tabii ki sevindiriyor. En yakın zamanda WoW’u Game Pass’te görmek üzere…

Umarım yazımı beğenmişsinizdir ve lütfen sizler de “keşke” dediğiniz fikirlerinizi yorumlarda belirtiniz, mutlaka okuyor olacağım. Ayrıca, karşılaştırma yapılamayacak kadar değerli yada sıradışı oyunların, konuların bulunduğu bir de bonus kısmı var. Oraya da göz atmanızı öneririm. Herkese iyi oyunlar dilerim.

-BONUSLAR

Bazı liste dışında özel olarak işlemem gereken konular olduğunu farkettim. Şöyle ki, bazı oyunlar sıralama yapabilmek için fazla değerli ve o konulara saygısızlık yapmak istemedim. O kadar özel durumlar ki kendi başlarına değerlendirilmesi gerekiyor.

-Interstate 76

Yine Activision’ın geçmişindeki farklı bir marka, Interstate 76. Bethesda markası DOOM’u hyper casual türüne uyarladığı Mighty Doom oyunu gibi, Interstate 76’yı da yüksek bütçe gerekmeden yeniden canlandırabileceklerdir. Bu listeye almamdaki sebep, kulağıma bir zamanlar çalınmış bir retro araç çatışması oyunu olmasından ve mobile uyarlanabileceğinden başka bir şey değil. Eskilerden gelen, vakit geçirebileceğimiz bir değer olur.

-Heroes of The Storm

Bir başka potansiyeli yüksek fırsat resmen Microsoft’un kucağına düştü. MOBA oyuncusu değilim ancak sadece fırsatları düşünmek bile çok hoşuma gidiyor. Tencent’in League of Legends’ı, Valve’in DOTA’sı varken bu oyun da Xbox bünyesine dahil oluyor. Son zamanlarda yapılan satın alımlarla birlikte Heroes’a katılabilecek kahraman çeşitliliğini düşününce insanın aklına çeşit çeşit senaryolar geliyor. Bir takımda Master Chief, Dragonborn, Lich King vs, diğer takımda da Lilith, Captain Price, Sea of Thieves korsanı gibi gibi, o kahramanlara oyunlardan farklı kostümler gelir, nasıl da çeşitlenir oyun… MOBA arenasında böylelikle Xbox’ın eksik eli dolacaktır.

Xbox dedik, gelelim işin kopup gittiği yere. Mobil… Mobil donanımlar artık belli bir güce ulaştı ve çokça bahsettiğim gibi Xbox mobil alanda nüfuz etmek istiyor. Apple, Resident Evil Village ve Assassin’s Creed: Mirage native olarak çalışacak bizim cihazlarımızda diyor. Bundan ötesi yok. MOBA türü bir AAA oyun kadar da yüksek grafikli oyunlar olmadığı için, mobil cihazlarda herkesi memnun edecek düzeyde gayet rahat çalışacağını düşünüyorum. Konsollarda, telefonlarda, hand held Switch, ROG Ally gibi cihazlarda mis gibi çalışır. İçeriğiyle MOBA türünü tüketen herkese gidebilecek bu fırsatı Xbox’ın kaçırmamasını umuyorum. Ben bile başlamayı düşünebilirim MOBAya.

-World of Warcraft Console Edition

Bütün Switch’ler, PS4’ler, Xbox One’lar, PS5’ler, Series X|S’ler ile toplam ulaşılabilecek 367 milyon kullanıcısı sayısı olduğu hesaplanabiliyor. Bunun yanı sıra bir mobil devrim yaşıyoruz. Apple Silicon, M çipiyle aldı başını gidiyor, ona bir de M çip kullanan ve kullanacak Apple cihazları ve diğer ROG Ally, Steam Deck gibi cihazları da ekleyin. Androidlerde de çalışır ancak çok çeşitli cihaz yelpazesi yüzünden performans hep değişiklik gösterir ve en güzel deneyimin Apple ürünlerinden alındığı haberleri gelecektir. Tabii ki Android’e de gelerek mobil sektörün tamamına yakınını kapsamasını isterim.

Düşünmesi bile delirtecek bir kullanıcısı havuzu oluyor elimizde. Zaten mobile yatırım yapmak isteyen Microsoft’un böyle bir yol izlemesi zorunluluk zorunluluk halini alıyor. Xbox’ın elindeki birinci parti stüdyo olduğu için konsolu da düşünerek önce konsollara, sonra da mobil sistemlere WoW getirmesi muazzam bir gelişme olur. Muazzam hatta çok basit kelime kalıyor.

-Tenchu / Sekiro: Shadows Dies Twice

PS1 döneminden gelen bir FromSoft oyunu. Hayatına, Tenchu olarak başlamış ve şaşırdığım şekilde Sekiro olarak seri devam ediyor. Yazıda bunu da kaleme alma sebebim, çok tartışmalara konu oldu, fazlaca bilgi kirliliği var. Bu oyun mutlaka Game Pass’e gelecek, net olarak belirteyim. FromSoft oyunu gelmez diyenler gördüm ancak yayın hakları Japonya pazarında Bandai Namco’da iken dünya genelinde Activision’a ait. Death Stranding oyununda yayın hakları PC’de başka firmadayken Game Pass PC’ye dahil edilmişti, hatırlatırım. Microsoft bu satın alım ile Activision’a sahip olmuşken Sekiro’nun da yayın haklarını elde etti. Yakında Game Pass’e geldiğinde acı ve ızdırap içinde oynarız.

Bonus içeriğimizin de sonuna geldik. Buraya kadar okumuşsanız çok çok teşekkür ederim. Görüşlerinizi yorumlara eklemekten lütfen çekinmeyin. İyi oyunlar.

Leave a comment