Skip to content Skip to footer

Alien RPG İnceleme

Uzay sonu olmayan bir genişliğe sahip. Uçsuz bucaksız karanlığın ardında; ölmekte olan yıldızlar, ekstrem şartlara sahip yaşamın mümkün olmadığı gezegenler ve en korkunç kabuslarımız var.

Şirketlerin ve soğuk savaş içerisinde birbirleri ile mücadele eden gezegenler arası hükümetlerin altıda ezilmek, sonsuz karanlığın ortasında bir metal yığınının içinde hapsolmak ya da kimsenin bilmediği bir gezegende mahsur kalmak karşılaşacağınız diğer felaketlerle kıyaslandığı zaman okunduğu kadar kötü gelmeyecekler.

Uzayın derinliklerinde insana yabancı, garip ve vahşi şeyler var. Sizi avlamak, nesillerinin devamını sağmak için sizi birer konak olarak kullanmak için geliyorlar. Karşı konulamaz bir güç ile size saldıracaklar. Haya kalmayı deneyeceksiniz fakat bu çok olası değil. Zaten kimse size bunun için bir vaatte de bulunmadı.

Alien RPG, 20th Century Studios’un Alien franchise’ını temel alarak Free League tarafından uyarlanan korku bilim kurgu temalı bir masaüstü rol yapma oyunudur.

Pek çok noktasıyla türünün diğer temsilcilerine göre daha fazla ön plana çıkıyor. Geliştiriciler uyarladıkları eseri en ince ayrıntısına kadar inceleyip analiz ettikten sonra bunları oyunun dünyasına adapte etmişler. Oyunun dünyası demişken worldbuilding’in fazlasıyla detaylı ve büyük ölçekte bir içeriğe sahip olduğunu söylememiz gerek. Hepimizin bildiği Alien serisi oyun için kitabın içerisinde bir hayli detaylandırılmış. Mücadele içerisindeki hükümetler ve şirketler, koloniler ve gezegenler, farklı yaşam formlarının detaylı açıklamaları ve daha onlarcası kitabın içerisinde bulunuyor.

Alien RPG Core Rulebook tam olarak evrene girmek isteyenler için üretilmiş diyebiliriz. Fakat dikkatli olsanız iyi olur çünkü kitabı okuyup oyna başladığınız anda kendinizi gerçekten o dünyanın içinde hissedip, ölmemek için büyük bir stresle ter dökeceksiniz. Ve hayır burada oyunun mekaniği olan stres zarı mekaniğine atıfta bulunmuyoruz. Masa başındayken kimi zaman gerçekten çok gergin anlar yaşayabiliyorsunuz.

Kitap Hakkında

400 sayfalık Alien RPG Core Rulebook muhtemelen Freeleague’in şu ana kadarki en iyi baskıya sahip oyunu. Kitabın cildi ve dokusu kitaplığınızda sergilemek isteyeceğiniz bir yapıya sahip. Siyah kuşe kâğıt kullanılan kitap içerisinde bulunan görselleri çok daha göz alıcı hale getiriyor.

Alien RPG Core Rulebook için herhangi bir koleksiyoncu versiyonu bulunmuyor fakat bence buna gerek de yok. Çünkü zaten normal hali koleksiyoncu versiyonu gibi. Sert kapağın yumuşak ve mat dokusu, sayfaların üstün kalitesi ve kapağın görsel tasarımı gerçekten göz alıcı.

Kısacası kitabı elinize aldığınız zaman parasının hakkını veren, üst kalite bir ürün tuttuğunuzu hissettiriyor.

İçeriğinden bahsedecek olursak kitap 13 bölümden oluşmakta. İlk bölüm Alien evrenine sizi hazırlamak için ufak bir giriş yapmakla beraber rol yapma oyununun ne olduğu, kitabın içerisindeki temel kavramlar, nasıl bir oynanış yapısına sahip olduğu gibi şeyleri açıklamakta.

2-3-4 ve 5. bölümde ise oyunun mekanikleri, karakterizi nasıl oluşturacağınız, oluşturduğunuz karakterlerin yetenekleri, non-player karakterlerin kuralları ve savaş mekaniği hakkında detaylı bir şekilde bilgi verilmiş. Bu mekaniklere yazımızın ilerle kısmında değineceğiz.

6. bölümde ise karakterlerinizin kullanabileceği bütün ekipmanlar tek tek açıklanıp detaylandırılmış.

Uzayda kullanacağınız kıyafetler ve silahlardan gezegenlerde bineceğiniz araçlara akdar geniş bir yelpaze bulunmakta. İşin güzel tarafı bu ekipmanların pek çoğu sadece isimleri ve mekanik anlamdaki özellikleri ile basit bir tabloda değil betimlemeli bir anlatımla kitapta kendisine yer bulmuş. 

7. Bölüme geldiğimiz zaman ise bizi detaylı bir evren anlatımıyla birlikte mekanik anlamda da benim çok hoşuma giden craft kısmı karşılıyor. Burada uzaydaki yaşa dair detaylı bir anlatım mevcut. Uzaydaki istasyonlardan dini inanışlara kadar evren detaylıca anlatılmış. Bu kısımlar özellikle uzun soluklu campaign oynayacak oyuncular için muhteşem bir ekleme olmuş. Zaten kitabı okuduğunuz zaman Game Mother (GM) olarak campaign oynatmak ve haftalar hatta aylar süren bir macera tasarlamak için kendi kendinize kıvranmaya, planlar yapmaya başlıyorsunuz.

Şahsen kitabı okumadan önce Alien RPG hakkında ilk düşüncem Alien gibi bir evrende nasıl uzun soluklu oyun yapabilirler ki muhtemelen sistem one shot maceralar ya da kitabın tabiri ile sinematik maceralar için daha uygundur diye düşünüyordum.

Çok yanılmışım! Evet sinematik maceralar fazlasıyla güzeldi yazının ileriki kısmında Starter Set içinde gelen senaryodan bahsederken buna daha detaylı değineceğiz fakat campaign maceraları da fazlasıyla destekleyen hatta gizlice kulağınıza campaign oynamanız konusunda fısıltılar verip beyninizi ele geçiren bir yapıya sahip. Kolonileşme, şirketler arasındaki çatışmalarda piyon olarak kullanılma, gizemli yaratıklar hakkında araştırmalar yapmak, haftalar süren sonu gelmeyecek çileler sonucunda geminizi geliştirmek ya da uzayın derinlerinde kült bir tarikat üyeleri ve bilim insanlarıyla Tanrıyı aramak Alien RPG’de yapabileceklerinizden sadece bir kısmı.

Craft kısmında uzay gemileri anlatılıp detaylı tablolar desteklenmiş. Bu sayede oyuncular adeta bir markete gider gibi tabloları inceleyip oyundaki karakterlerinin bütçelerine göre gemilerini geliştirebilir ya da sıfırdan daha iyi bir gemi alabilirler.

Ek olarak bu bölümde uzayda nasıl savaşılacağı da anlatılıp uzay gemileri ile aksiyona girmek mekanik olarak oyuna eklenmiş.

8. bölümde Game Mother’ın oyunu oynatırken ne gibi yollar izleyebileceği anlatılmış. Sinematik oyunlarda ve campaign oyunlarda nelere dikkat etmesi gerektiği, nasıl oyunlar kurugulaması gerektiği gibi detayları bu bölümde bulabilirsiniz.  Fakat Campaign oyununuz için daha detaylı bir anlatım ve kendi dünyanızı yaratırken yardımcı olacak bir kaynak arıyorsanız 12. bölüme bakmanız gerek. Çünkü bu bölümde campaign oyunların nasıl olacağı daha detaylı olarak açıklanmış. 

9. bölümde hükümetler ve şirketler hakkında bahsedilerek onları oyunlarınızda nasıl kullanabileceğiniz konusunda yardımcı olabilecek nitelikte anlatılar ortaya konulmuş. Şahsen Alien evrenini merak eden ve bu evrenle ilgili elimden geldiğince bütün materyalleri tüketen birisi olarak bu bölüme bayıldım. 

10. bölümde ise uzaydaki sistemler ve gezegenler bulunmakta. Sonuçta eğer campaign oynatıyorsanız oyuncularınızı farklı sistemlere ve gezegenlere seyahat etmelerini isteyeceksiniz. 

11. bölümde Alien evrenine karşınıza çıkabilecek xenomorph ve diğer yaratıklar sıralanmış. Her birinin farklı evreleri ve hangi evrede hangi saldırıyı yapabileceği bu ksımda bulunmakta.

Ayrıca Engineer’lar için de bir kısım bulunmakta. Onların saldırıları ve mekaniksel olarak özellikleri sıralanmamış fakat teknolojileri, fiziksel görünüşleri, mimarileri ve haklarında elimizde bulunan ufak bilgi kırıntılarına yer verilmiş.

Şahsen Engineer’ların filmlerde bizlerin tanrısı olarak kurgulandığı teorisi üzerinden ilerlersek ve filmlerde çok kısıtlı olarak gördüğümüz düşünülürse bu şekilde gizemli kalmaları bence doğru bir seçim olmuş.

Son olarak 13. Bölümde hızlıca oynamanız için ufak bir senaryo bulunmakta. Yani Starter Seti almadan da bu senaryo üzerinden oyunun temellerini deneyimleyebilirsiniz. 

Sistem

Alien RPG, Free League’in diğer pek çok oyunu gibi Year Zero Engine sistemini kullanıyor. Fakat elbette üzerinde ufak oynamalar ve mekanik eklemeleri ile işi daha çeşitli bir hale getiriyor.

Örneğin sistemin içerisindeki stres mekaniği kendinizi filmlerdeki karakterler gibi hissetmenize ve oyunun sonlarına doğru gittikçe tehlikeli bir hal almaya başlıyor.

İlk olarak genel sistemi kısaca anlatalım; Oyunda Strength, Agility, Wits ve Empathy olmak üzere toplam 4 attribute ve her biri ile bağlantılı üçer tane toplamda 12 skill bulunmakta. Wits altında Observation, Comtech ve Survival skill’leri bulunmakta. Varsayalım ki karakterinizin Wits puanı 3, Comtech puanı ise 2 olsun. Senaryo gereği bir bilgisayarın şifresini kırmanız gerekirse Game Mother sizfen bir Comtech atışı isteyebilir. Bu durumda Wits puanınıza Comtech puanınızı ekler ve çıkan sayı kadar altı yüzlü zarı atarsınız. Bu varsayımsal senaryoda 5 tane altılık zar atmanız gerektiği anlamına geliyor.

Attığınız zarlardan 6 gelen her zar bir başarıyı ifade etmektedir. Çoğu zar denemesi 1 başarı ile kolaylıkla çözülebilse de bazen GM oyuncuları zorlamak için belli zarlarda 2 başarı isteyebilir.

Ayrıca Comtech atışınıza avantaj alıp 5 yerine daha fazla zar atmak için farklı ekipmanlar kullanabilir ya da diğer oyuncuların size yardım etmesini isteyebilirsiniz. Ya da GM duruma uygun olarak daha az zar atmanıza sebep olacak olaylar yaratabilir.

Kısacası anlayacağınız üzerine sistem 6 yüzlü zar atmak ve olabildiğince fazla zarda 6 getirmeye çabalamaktan ibaret.

Pushing Roll ve Stres Mekaniği

Şayet çok önemli bir zarda başarısız olursanız bunu yeniden deneyebilirsiniz. Aynı zarları tekrar 2. kez atarsınız fakat bu karakterinizin 1 stres puanı almasına sebebiyet verir.

Stres mekaniği belli başlı olaylar karşısında ya da zarını zorlayarak yeniden attığı durumlarda ortaya çıkmaktadır. Varsayalım karakteriniz bir zarda başarısız oldu ve bunu Pushing Roll yaparak yeniden denemek istediniz. Bu durumda anında 1 stres puanı alırsınız. Bu stres puanı normalde atacağınız zarlara +1 eklemek anlamına gelir. Yani normalde 5 zar atacaksanız artık 6 zar atarsınız fakat stres zarı olarak attığınız o +1 zarda 1 gelirse bu durumda panik olabilirsiniz. Burda da panik mekaniği devreye giriyor.

Stres zarlarından herhangi birisi bir gelirse diğer zarların hepsi 6 gelse bile eyleminiz başarısız olur ve 6 yüzlü bir zar atarak sonuca o anki stres puanınızı eklersiniz. Elde ettiğiniz sonuca panik tablosundan bakarak ne gibi bir sonucu olacağını görebilirsiniz.

Savaşlar

Savaşlarda Blade Runner RPG’de olduğu gibi kart çekerek inisiyatif sırası belirleniyor. Her karakterin bir kızlı bir yavaş ya da iki hızlı aksiyon hakkı bulunmaktadır. Bu iki aksiyonu da dilerlerse kendi sıralarında kullanabilirler ya da hızlı aksiyonlarından birisini turun geri kalanı için saklayabilirler.

Bu şekilde aksiyon saklama hakkının bulunmasının sebebi Blade Runner RPG’de olduğu gibi burada yakın dövüşte karşılıklı olarak zar atılmıyor. Karşı taraf eğer o turda hala yavaş aksiyonu varsa ve isterse yavaş aksiyon olarak sayılan blok aksiyonunu kullanarak kendisine karşı yapılan saldırıya karşı koymayı deneyebiliyor.

Bu aksiyon sekanslarında ekstra strateji ve düşünmeyi gerektiren bir mekanik olmuş. Turunuzda iki aksiyonu da kullanarak rakibin işini hızlıca bitirmeyi deneyebilir ya da daha tedbirli davranarak bir aksiyonunuzu saklayıp kendinizi korumaya çalışabilirsiniz.

Şahsen bunu Blade Runner RPG sistemindeki dövüş mekaniğine göre daha çok sevdim. Masada savaş sırasında oyuncuya fazladan özgürlük sağlayan bir mekanik olmuş.

Kişisel Görevler

Oyundaki en sevdiğim mekanik olan Personal Agenda’dan bahsetmezsek Alien RPG anlatımımız oldukça eksik kalır. Bu sebepten kısaca bu mekanikten de bahsedelim.

Sinematik senaryolarda her chapter başında, campaign oyunlarda ise her oturum başında tüm oyunculara karakterlerine özel olarak diğer oyunculardan gizli bir şekilde özel görevler verilir. Bu görevler oyunun ilerleyen safhasına oyuncuların birbirleri ile çatışma yaşamasına ve oldukça ilginç sahnelerin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Örneğin oyunculardan birinsin rakip şirketin gizli ajanı olabilir ve amacı diğer oyuncuların götürmekte olduğu teslimatı sabote etmektir. Ya da bir oyuncunun karakteri fazlasıyla paragözdür ve görevi de bununla bağlantılı olarak diğer bir oyuncunun karakterinden para çalmak olabilir.

Her chapter sonunda ya da oturum sonunda Game Mother bu görevleri yapıp yapmadıklarıan göre oyuncuları kontrol eder ve görevlerini başarıyla tamamlayanlara Story Point denen özel bir puan verir. Bu puan oyuncuların istedikleri bir zarın sonucunu değiştirmelerine yarar. Örneğin çok kritik bir noktada attıkları hiçbir zarda başarı gelmezse Story Point harcayarak bir zarı başarılı sayabilirler.

Oyun metaya çıkarak bu puanları oyuncuların saklamasına izin vererek başka bir oyunda da kullanabileceklerini söylüyor. Yani verilen Story Point’ler karakterlere değil oyunculara veriliyor. Bu şahsen benim hoşuma giden bir tercih oldu.

Sentetikler ve İnsanlar

Karakteriz yaratırken insan ya da android olabilirsiniz. Android olursanız attributepuanlarınız daha yüksek olacaktır fakat buna karşın pushing roll yapamazsınız ya da stres puanı almazsınız. Stres almamak bir yandan hiçbir zaman paniklemeyeceğiniz anlamına gelse de fazladan zar atma şansını da kaybediyorsunuz. Ancak bir android olarak bir nevi ölümsüz olduğunuz söylenebilir. Aynı filmlerdeki gibi ana bellek çipiniz hasar almadığı sürece ufak tefek tamirler ile hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Sentetiklerin sayısal kurallarına detaylı olarak burada girmemiz çok mantıklı olmaz fakat kitap bu kuralları oldukça anlaşılır şekilde açıklıyor. Kitabı okuduktan sonra herhangi bir şekilde kafa karışıklığı yaşamıyorsunuz.

Starter Set

Alien RPG Starter Set oldukça dolu ve kaliteli ve kaliteli bir içeriğe sahip. İçerisinde oyunun temel kurallarını içeren bir Condensed Rulebook, Chariot of the Gods isimli sinematik senaryo kitapçığı, bu senaryoda kullanmanız gereken haritalar, NPC resimleri ve özelliklerini içeren kartlar, 5 adet hazır karakter kâğıdı, Chariot of the Gods karakterleri için personal agenda kartları, silah ve ekipman kartları, 20 adet Alien RPG için özel üretilmiş zar ve son olarak harita üzerinde kullanabileceğiniz jetonlar bulunmakta. Bunları hepsi diğer Free League Starter Set ürünleri gibi kitaplığınızda sergilemek isteyeceğiniz türden bir kutunun içerisinde geliyor.

Chariot of the Gods

Bu kısma geçmeden önce bu bölümde belli başlı spoiler içeriklerin bulunacağının uyarısını verelim. Eğer bu oyunda oyuncu olacaksanız okumanız tavsiye edilmez fakat bir Game Mother olacaksanız okumanızda herhangi bir sakınca yok.

Chariot of the Gods Kapak Fotoğrafı

Starter Set içerisinde gelen Chariot of the Gods başlangıç için fazlasıyla iyi bir senaryo olmuş. Senaryonun yazarı zaten uzun yıllardır bilim kurgu kitapları yazan, Alien hakkında çizgi romanlar ve farklı içerikler üreten Andrew E.C. Gask. Kısacası senaryo konusunda hiçbir şüpheniz olmasın. Sistemin geri kalanı gibi Starter Set içerisinde gelen senaryo da serinin gerçek bir hayranı tarafından özveriyle yaratılmış.

Bu senaryo içerisinde oyunculardan birisi personal agenda ile verilen görevi gereği xenomorph yaratığı korumaya ve şirkete teslim etmeye çabalar. Bunun yanı sıra başka bir oyuncu gizli androidtir. Ayrıca kendisi rakip bir şirkete çalışan ajan olarak görevi xenomorph yaratığı ortadan kaldırmaktır.

Bu gibi birbiri ile çatışan karakterler ve karakterlerin birbirleri ile çatışmasına fırsat sunan çok fazla olay senaryonun içerisine yerleştirilmiş.

Son Söz

Alien RPG arkadaşlarınızla ister tek akşamlık ufak bir oyun oynamak isteyin, isterseniz aylar sürecek uzun süreli bir macera arayışında olun beklentinizi kusursuz olarak karşılayacaktır. Bugüne kadar gördüğüm en iyi korku bilim kurgu oyunu olduğunu açık şekilde söyleyebilirim. Çıktığı yıl ENnie Ödüllerinde en yıl oyun ödülü alması kesinlikle tesadüf değil. Sonuna kadar hak edilmiş bir ödül.

Sitemin devamlı olarak güncel tutulup ek paketler, senaryolar ile desteklenmesi ise hayranlar için oldukça güzel bir şey. Bu yıl çıkan Building Better Worlds kitabı çıkarılan ek paketlere örnek verilebilir. Ayrıca bu kitabın da incelemesi yakın zamanda sitemizde yer alacak.

Uzayın sonsuz karanlığında hepinize bol şans diler böylesine güzel bir oyunu bizlerle buluşturdukları için tüm Free League ekibine teşekkürlerimizi sunarız.  

Leave a comment