Skip to content Skip to footer

Blade Runner RPG İnceleme

Bilim kurgu türünü seviyorsanız Blade Runner (1982) filmi muhtemelen pek çoğunuzun favorileri arasındadır. Sir Ridley Scott’ın çektiği “Android’ler Elektrikli Koyun Düşler mi?” romanından uyarlanan filmin sinema tarihinde oldukça önemli bir yere sahip olduğu reddedilemez bir gerçek. 

Free League geçtiğimiz yıl Alcon Entertainment ile iş birliği yaparak Blade Runner için bir RPG sistemi geliştirdi. Ve büyük bir mutlulukla söyleyebilirim ki bu sistem sadece markanın ismini kullanmak için yapılmış bir ürün değil. Oyun gerçek Blade Runner hayranları tarafından gerçek bir aşkla tasarlanmış. Daha kural kitabına göz gezdirirken bile filme dair pek çok gönderme ile karşılaşıyorsunuz. 


Blade Runner RPG 2037’nin karanlık ve ıslak Los Angeles sokaklarında dedektif olmaya odaklanan bir oyun. İster bir Replikant isterseniz de İnsan olun Oyun Yöneticisinin önünüze sunduğu davayı araştırırken pek çok kez ahlaki açıdan çelişkiler yaşayıp derin düşüncelere dalacaksınız. Özellikle oyunun Starter Set’i ile gelen Electric Dreams adlı dava dosyası oyuncuları zor kararlar vermek durumunda bırakan başlangıç için şahane bir macera olmuş. Yazının ilerleyen kısımlarında Electiric Dreams’e daha detaylı olarak değineceğiz. Fakat önce Core Rulebook’u biraz anlatalım. 

Core Rulebook

Kitap Oyun Yöneticisi için oldukça fazla materyale sahip. Kendi dava dosyanızı oluşturabilmeniz için onlarca tavsiye ve örneklerle doldurulmuş. Core Rulebook muhtemelen Blade Runner evrenini 2037 yılına kadar en detaylı anlatan kitap olabilir. İçerisinde tarihteki önemli olaylardan tutun şehirdeki sektörlerin detaylı olarak açıklamasına kadar pek çok faydalı bilgiye erişebilirsiniz. Şayet uzun soluklu bir macera oynama planınız varsa bu kitap fazlasıyla işinize yarayacaktır. 

Free League kalitesinden dolayı artık aşina olduğumuz oyunda işimize yarayabilecek detaylı tablolar bu kitapta da bolca mevcut. Herhangi bir kovalama sekansında Oyun Yöneticisinin oyuncularının karşısına çıkartabileceği rasgele durumlardan dinlenme zamanlarında karşılaşabilecekleri şeylere kadar pek çok tablo ile donatılmış.

Ayrıca şahsen benim en çok hoşuma giden diğer bir unsur ise kitabın birbirinden farklı 7 archetype ile bizi karşılıyor olması oldu. Oynamak istediğiniz karakteri bunlar arasından seçebilir ya da zarın sizin yerinize karar vermesine izin verebilirsiniz.

Core Rulebook bir davayı oynatırken Oyun Yöneticisinin ne gibi durumlara dikkat etmesi gerektiğini, dünyada dikkat edilmesi gereken şeyleri ve oyuncuların hangi çerçeve içerisinde soruşturmalarını yürütmeleri gerektiğini detaylı bir şekilde açıklamış. LAPD (Los Angeles Police Department) rütbe sistemine bile bu kitap sayesinde ulaşabilirsiniz. Öyle ki Oyun Yöneticinsin sahneleri nasıl yürütmesi gerektiği, Blade Runner evreninin sosyolojik yapısı, toplumun genel düzeni gibi daha onlarca detay barındırmakta.

Kitabın sert kapak olması ve kaliteli baskısı ile sayfalarda bizi karşılayan çizimleri ise ayrı bir övgüyü hak ediyor. Şu sıralar kitaplığımda olmasından en çok memnuniyet duyduğum şeyler arasında Blade Runner RPG Core Rulebook başı çekiyor. Baskı kalitesine ve siyah sayfaların üzerine yapılan tasarıma gerçekten bayıldım. Yalnızca neon ışıkları ile biraz olsun aydınlığa kavuşabilen Los Angeles’ın ıslak sokaklarını Martin Grip insanda hayranlık uyandıracak cinsten yansıtmış. Çizimlere ve kitabın genel tasarımına daha ilk bakışta bu dünyayı ve yaşayacağınız maceranın nasıl bir temada olacağını anlıyorsunuz.

Kısacası Core Rulebook sizi fazlasıyla tatmin edeceğine dair hiçbir şüpheniz olmasın.

Sistem 

Blade Runner RPG YZE (Year Zero Engine) sistemini kullanıyor. Bilmeyenleriniz için açıklayacak olursak 4 temel attribute değerine ve bunlarla bağlantılı skillere sahip olursunuz. Bu değerleriniz A’dan D’ye kadar sıralanır. A 12 yüzlü zarı temsil ederken D 6 yüzlü zarı temsil eder. Yani örnek vermemiz gerekirse karakterinizin Strenght’i ve Force’u B diyelim. Bunlarla bağlantılı bir eylem yaptığınızda ve zar atmanız gerektiğinde 2 adet 10 yüzlü zar atarsınız.

Neye göre başarılı olduğu ise öğrenmesi oldukça basit bir sisteme bağlı. 6-9 arası gelen zarlar 1 başarıyı temsil ederken 10-12 arasında gelen zarlar 2 başarıyı temsil eder. Fazladan başarı elde etmek yaptığınız eyleme göre size farklı ödüllerle geri dönebilir. Ve Core Rulebook pek çok eylem için fazladan başarı elde edilirse ne gibi ödüllendirmeler yapılabileceği konusunda Oyun Yöneticisine oldukça güzel tavsiyeler vermiş.

Attığınız zarda varsayalım ki başarısız oldunuz ya da daha fazla başarılı zar atmak istiyorsunuz. Bu durumda oyun zarı yeniden atmanıza olanak sağlıyor fakat bu durum bazı riskleri de peşinden getiriyor. Zarınızı zorlayıp yeniden atarsanız ilkinden daha kötü bir sonuç elde etseniz bile yeniden attığınız zarları kullanmak zorundasınız. Ayrıca yeniden attığınız zarlarda gelen her kritik 1 için stres hasarı ya da sağlık hasarı alırsınız.

Shift 

Blade Runner RPG’de hem bir oyuncu olarak hem de Oyun Yöneticisi olarak en çok hoşuma giden şey davayı çözerken zamanımızın kısıtlı olması ve günü belli zaman dilimlerine ayırarak çalışmamız oldu. Oyun bir günü 4 parçaya ayırıyor ve her parçada soruşturma ile ilgili tek bir şey yapabiliyorsunuz. Suç mahallini araştırmak, birisini sorgulamak ya da otopsi yapmak gibi şeyler bir shift süren eylemlerdir. Aynı zamanda her 4 shift’de bir defa dinlenmek zorundasınız. Aksi taktide karakteriniz bir stres hasarı alıyor.

Siz davayı çözmek için bu şekilde ilerlerken her shift atladığınızda davada da belli değişiklikler oluyor. Örneğin eğer bir seri katili arıyorsanız yeni bir cinayet işlenebilir ya da sizi görevlendiren kişiler dava hakkında rapor vermenizi isteyebilir.

Hoşuma giden ve bence Blade Runner RPG’yi diğer sistemlerden ayıran bir diğer unsur ise sistemin oyuncularınızı ayırmanızı istemesi. Kitap daha en başında oyuncularınızı ayırmanızı ve her biri ile ayrı ayrı parçalar canlandırmanızı istiyor. Zamanın sürekli ilerlediği ve bir shift’in bile önemli sonuçlar doğurabileceği bu oyunda her oyuncunun davanın farklı noktasından araştırma yapması çok güzel. Oyuncular aynı zamanda telsiz benzeri KIA (Knowledge Integration Assistant) sayesinde faklı sahnelerde bile olsalar birbirleri ile iletişim halinde kalabiliyorlar. Bir oyuncu şüpheli bir şahsı sorgularken diğer oyuncu suç mahallinini araştırıyor ve edindiği bilgileri diğerine veriyor. Bu sayede sorgulama yapan oyuncu daha doğru sorular sorabiliyor. Bu tarz sekanslar Blade Runner RPG’yi zenginleştirip masada farklı anlar yaşamanıza olanak sağlamış. Oyuncular kendilerini gerçek dedektifler gibi hissedip davayı en hızlı ve en doğru şekilde çözmeye çalışıyorlar, görev dağılımı yapıp önlerindeki problemleri ortaklaşarak çözmeye çalışıyorlar. Açıkçası bir Oyun Yöneticisi olarak bu durum beni fazlasıyla memnun etti. Oyuncularınızın bir olaya yaklaşırken öncesinde hesaplar yapıp kimin nereye gitmesi gerektiğine karar vermesi ve KIA’larını kullanarak daima birbirleri ile irtibat halinde kalmaları tarifsiz bir keyif veriyor.

Chase

Oyunun benden tam puan almasına sebep olan şeylerden birisi de Chase kısımları oldu. Filmin en ikonik sahnelerinden birisi bildiğiniz gibi Deckard’ın Zhora’yı kovaladığı sahnedir. Bu sahneden ilham alınarak tasarlandığını düşündüğüm bu sistem masada oldukça eğlenceli anlar ortaya çıkarabiliyor. Oyuncuların avcı ya da av oldukları bu kısımda hem avcı hem de av yapacakları hamleyi temsil eden kartları aynı anda masaya koyar. Ardından Oyun Yöneticisi kovalama sırasında karşılarına çıkabilecek engeller ya da avantajlar için bir kart çeker. Ardından kartlar açılır, zarlar atılır ve Oyun Yöneticisi sahneyi tarif ederek anlatmaya başlar. Şahsen buna benzer kovalama mekaniklerini diğer oyun sitemlerinde de daha sık görmek isterim.

İşte bu gibi doğrudan filmden esinlenilerek oyuna eklenen mekanikler karşımızdaki işin ne kadar özenli ve tutkuyla yapıldığının bir kanıtıdır. Filmdeki bir sahneyi oyunun mekaniklerine nasıl ekleyebiliriz diye düşünüp oldukça eğlenceli, güzel bir yol bulmuşlar.

Bunun gibi filmde ve evrende olup oyunun sitemine ekledikleri daha pek çok şey var. Örneğin bir Replikant iseniz dengesiz eylemlerde bulunursanız sizi özel bir insanlık testine gönderirler. Ya da doğrudan Philip Kindred Dick’in ismine gönderme olan PKD Blaster.

Starter Set 

Blade Runner RPG Starter Set oldukça dolu ve kaliteli içeriğe sahip. İçerisinde oyunun temel kurallarını içeren bir Condensed Rulebook, Electric Dreams dava dosyası, dava dosyası için gerekli olan haritalar, deliller, NPC resimleri, hazır karakterler ve Blade Runner RPG için özel olarak üretilmiş zar seti çıkıyor. Ve bunlarının hepsi kitaplığınızda sergileyebileceğiniz türden güzel bir kutunun içinde geliyor.

Starter Set içerisinde ayrıca kendi oluşturduğunuz oyunlarda da kullanabileceğiniz inisiyatif kartları, chase manevra kartları ve farklı türden chase sekansları için Oyun Yöneticisinin karşınıza çıkarabileceği farklı durumların üzerlerinde yazdığı kartlar bulunmakta. Kartların üretiminde kullanılan kâğıt ve baskı kalitelinin birinci sınıf olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Pek çok kart ve kutu oyunu oynamış birisi olarak söyleyebilirim ki kartlar gerçekten çok kaliteli. Öyle ki eskimemeleri, bir kaza sonucu zarar görmemeleri için kart koruyucu kılıflara koydum.

Starter Set içerisinde yer alan her şeyin detaylı listesi şu şekilde:

  • 80 sayfa condensed rulebook.
  • 56 sayfalık çözülmeyi bekleyen Electric Dreams adlı dava dosyası için kitapçık. 
  • Oynamak hazır 4 karakter. 
  • 2037’deki Los Angeles için devasa boyuttaki bir harita.
  • Electric Dreams dava dosyası ile bağlantılı olay yeri fotoğrafları, veri dosyaları, belgeler, haritalar ve daha fazlasını içeren 26 adet renkli kanıt bildirisi.
  • Kanıtları saklayabilmeniz için özel bir zarf.
  • Zaman takip çizelgesi.
  • 70 adet yüksek kalite kart: NPC resimleri, kovalama manevraları, kovalama sekansları için engeller ve savaşlar için inisiyatif.
  • Blade Runner RPG için özel olarak üretilmiş 2 takım zar seti.

Electric Dreams 

Öncelikle bu bölümde Starter Set içerisinde gelen dava dosyası Electric Dreams ile ilgili spoiler olduğunu belirtelim.

Yeni başlayanlar için hazırlanmış bir dava dosyası olan Electric Dreams 1-4 arası oyuncu ile oynanabiliyor. İçerisi Blade Runner RPG’nin kurallarını öğrenebileceğiniz sahneler ile doldurulmuş. Macera 3 oyuncu ile ortalama 8-9 saat arası sürüyor. Fakat bu Oyun Yöneticisine ve oyuncuların davayı çözme hızına göre değişiklik gösterebilir. 
Electric Dreams içerisinde bulunan sahneleri ve NPC’leri oldukça detaylı bir şekilde açıklamasının yanı sıra Oyun Yöneticisinin hayal gücünü kullanarak bunları yeniden yorumlayabilme özgürlüğünü de tanımış.

Oyun filmden bir sahneye alıntı yapar nitelikte hoş bir sekans ile başlıyor. Tüm oyuncular şerif Holden’ın ofisinde buluştuktan sonra Holden oyunculara dava hakkında bilgi vermeye başlıyor. Olay kısaca Leah adında bir Blade Runner’ın ve ortağı Sandor’u konu almaktadır. Sandor dün gece Leah ile birlikteyken belirsiz bir şekilde vurularak ölmüş Leah ise kaçmış ve şu anda kayıptır.

Leah’yı üreten şirket bu olayın kamuya yayılmasını durdurmak ve Leah’nın bir an önce bulunmasını istemektedir.

Oyuncular oyunun finalinde çarpıcı bir gerçekle yüzleşirler. Sandor’u ortağı Leah vurmuştur. Fakat bunu yapmasının arkasında tartışmaya açık bahaneleri vardır. Leah’nın zihni tasarlanırken itaat etmesi için hafızasına acı verici anılar yerleştirilmiştir. Gözleri önünde kızı katledilmiştir. Leah’da bu anıların kendisi için gerçek olduğunu, verdiği acının bütünüyle gerçek olduğunu söylemektedir. Bu sebepten bu anıları tasarlayan kişiden intikam alma peşindedir. Bu anıları tasarlayan kişi ise Eldon Tyrell’in yeğeni Lilith Tyrell’dir . Sandor ise o akşam Leah’ya yardımcı olan bazı Nexus-8 model Replikantları tespit etmiş ve onlara saldırmak istemiştir. Leah’da ortağını vurmak zorunda kalmıştır.

Dava boyunca oyuncularınız Leah’ya yardımcı olan Nexus-8 Replikantlar ile görüşecek hatta belki çatışmaya girecek. Ayrıca Tyrel’in yeğeni ile görüşüp finalde Leah’nın intikam almasına izin verecek ya da onu engelleyecekler.

Her ne olursa olsun daha bu yazıda bahsedemediğiniz onlarca etik değer çatışmasına sahip bir dava dosyası bu.

Gelecek Blade Runner Kitapları

Free League neyse ki bu evreni tek bir dava dosyası ile terk etmek niyetinde değil.

Önümüzdeki yılın başında Fiery Angels isimli yeni bir dava dosyası ve ardından isyancı yer altı Replikantlarının saflarına katılmamıza olanak sağlayan Replicant Rebellion adlı kitabı yayımlanacak. Fiery Angles’ı şu anda ön sipariş vererek PDF versiyonuna anında erişebilirsiniz. Ön sipariş vermeniz durumunda 2024 başında da fiziksel sürümü gönderilecektir. Oyun yayımlandığı zaman bu dava dosyasına da özel olarak bir inceleme yazacağımız haberini de şimdiden verelim. 

Son Söz 

Blade Runner RPG savaş sistemini oldukça yüzeysel tutup dedektifliğe ve oyuncuların rol yapabileceği alanlara odaklanması oyunu favorilerimden birisi yapmaya yetti. 

Blade Runner evrenine duyulan bir aşk ve saygı ile üretilen oyun bilim kurgu severlerin muhakkak denemesi gerektiğini düşünüyorum.

Bu tür oyunlara yeniyseniz Blade Runner sizi kucaklayacak ve hiç zorlanmadan dünyasına alacaktır. Bu tür oyunlara yeni başlayacak oyuncular için iyi bir tercih olabilir. Fakat Oyun Yöneticisi iseniz kitabı tamamen okuyup oyunun dünyasına gerçekten hâkim olmanız gerekiyor. Özellikle uzun soluklu kendi tasarladığınız bir dava dosyasını oynatmak gibi bir planınız varsa masada oyuncularınızın karşısına geçmeden Los Angeles sokaklarının her köşesini kitabın rehberliği eşliğinde keşfetmeniz şart. Ancak sadece Electiric Dreams oynatmak istiyorsanız o zaman Starter Set işinizi fazlasıyla görecektir.

Hepinize Los Angeles sokaklarında bol şans diler böylesine güzel bir oyunu bizlerle buluşturdukları için Free League ekibine teşekkürlerimizi sunarız.

Leave a comment