Skip to content Skip to footer

Halo Efsanesi Nasıl Başladı?

Halo günümüzde oldukça popüler bir oyun serisi. Bazı oyuncular için Halo standart kalıpta bir FPS oyunu ve bu kadar popüler olmasını anlamlandıramıyorlar. Halo’nun popülerliğinin sebebi aslında çıkışında saklı. Zamanında eşi görülmeyen şeyleri oyunculara deneyim ettiren ve konsolda FPS kavramını başlatan oyun.

HALO COMBAT EVOLVED

Yakın zamanda yeni oyunu ile karşımıza gelen Halo serisinin neden bu kadar popüler olduğunu hiç merak ettiniz mi? Hadi çıktığı dönem eleştirmenlerden tam notlar alan ve konsol dünyasına yön veren bu FPS oyununu biraz irdeleyelim. Halo 1999 yılında Macworld’de duyurulduğunda henüz FPS bir oyun bile değildi. Evet FPS dünyasının yapı taşlarından olarak görülen bu oyun duyurulduğunda bir FPS oyunu bile değildi. Bungie, Haloyu ilk gösterdiğinde üçüncü şahıs bakış açısına sahip gerçek zamanlı bir strateji türündeydi. Hatta oyun duyurulduğunda Xbox’a bile çıkış yapmayacaktı. Steve Jobs’un bizzat kendi duyurduğu Halo sadece MAC cihazlarda oynanabilecekti. Fakat yeni konsol çıkışı hazırlığında olan Microsoft konsolunu ön plana çıkarmak için 2000 yılında Bungie’yi satın aldı. Halo Combat Evolved oyununu kendi konsoluna özel duyurdu. O zamanlarda konsollarda FPS oyunu yaygın değildi, o yüzden oyuna ön yargı ile yaklaşıldı. Fakat Halo çıkışından sonra bir FPS oyununun nasıl konsollarda da oynanabileceğinin kanıtı oldu.

Bu kadar tarihi bilgi yeter sadede gel diyecek olanlar için gelin asıl konumuza giriş yapalım. Sahi neydi bu Haloyu bu kadar popüler yapan? Kimilerine göre sıradan bir FPS oyunuydu. Fakat bazıları için bu oyun bir devrimdi. Döneminde görülmeyen grafikler, oynanış elementleri, gelişmiş yapay zekâ ve tabi ki hikâye.

HİKAYE

Gelin bu meşhur ilk oyunumuzun karışık, komplike hikayesini spoilerlara kaçmadan, basitleştirerek, kısa bir şekilde anlatalım. Oyunumuzun hikayesi 2552 yılında bizi karşılıyor. Farklı ırklardan oluşan Covenant adlı uzay birliği tüm insan ırkına karşı bir savaş başlatır. İnsan ırkının teknolojisi Covenant birliğine karşı yetersizdir. Bunun sonucu olarak Covenantlar ezici bir üstünlük kurmuştur. İnsan ırkı ve Covenantların bu savaşında 700 milyonun üstünde insan öldü. Bu olayların ardından kurtuluş yolu olarak görülen Spartan Projesi başlatıldı.  Bu proje yüksek teknoloji ve üst düzey yetenekli askeri birlikler kurarak insan ırkına avantaj sağlamaktı. İşte 21 yıl önce hayatımıza giren Halo’nun kabataslak hikayesi bu şekilde. Devam oyunlarında daha derinleşen bu bilim-kurgu evreni uzun süredir bizimle birlikte gelişip büyümekte.

OYNANIŞ ELEMENTLERİ

Gelin biraz da oynanış elementlerine göz gezdirelim. Gerek kara araçları gerekse hava araçları gerekse silah çeşitliliği açısından göz doyurucu nitelikteydi. Oyunumuzda 3 kara ve 2 hava olmak üzere 5 adet kullanılabilir araç bulunmakta. Silahlar ise iki gruba ayrılmış durumda. Covenant silahları ve UNSC (United Nations Space Command) silahları. UNSC silahları bildiğimiz Pistol, Assault Rifle, Shotgun, Sniper Riffle gibi silahlarken. Gelişmiş teknolojiye sahip Covenant silahları ise enerji kılıcı, plazma silahı, iğneleyici gibi yüksek teknolojili silahlardı. Toplamda oyunumuzda 15 çeşit silah bulunmaktaydı. 

Bu kadar bilgiden sonra oynanış nasıldı diyenler için biraz da ondan bahsedelim. Çıkış dönemine göre değerlendirdiğimizde çağın ilerisinde bir oynanışa sahip. Güzel fizikleri ve yapay zekâsı oyunu ileri taşıyan unsurlardan. Tabi siz bu oyunu günümüzde oynamak isterseniz size yavan bir FPS oyunu hissi verecektir. Tabii dile kolay 21 yıl.  Gelişen teknolojiler sonucunda günümüzde çok da zevkli bir oynanışa sahip olduğunu söylemek doğru olmaz. 

GRAFİKLER

Halo Combat Evolved çıkışını yaptığı yıllarda rakipleri epey bir güçlüydü. Max Payne’den Devil May Cry’ a Grant Theft Auto III’den Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty’ye. Fakat büyük bir kesim oyuncuya göre hiçbiri grafik olarak Halo kadar iyi görünmüyordu. Bazı kullanıcılar Metacritic incelemelerinde bu oyunun oynadığı en iyi grafiğe sahip oyun olduğunu savunuyorlardı. Bunun başlıca sebeplerinden birisi sizi içinde hissettiren o atmosferiydi. Sanki gerçekten o galakside silah tutuyormuş hissi veren görsel yapısıydı. Oyunun önemli noktalarından birisi işte bu atmosferiydi. Her gelen oyunda kendini hem görsel hem atmosfer olarak geliştiren serimiz yeni çıkan Halo: Infinite oyunu ile günümüzde de güzel gözükmeye devam ediyor. 

MULTİPLAYER

İnsanları birbirine bağlayan beraber vakit geçirip eğlenmesine yardımcı olan bu güzel sistem. Güzel dediysek de her güzel şeyin bir kusuru vardır. Bu kusurun ne olduğunu merak edenler için. Oyunumuzun çıktığı yılda Xbox Live hizmeti henüz kurulmamıştı ve online multiplayer desteği doğal olarak yoktu. Bu yüzden oyuncular yerel Ethernet bağlantısı veya Xbox Connect kullanarak 2 kişiden 16 kişiye kadar desteklenen haritalarda oynanabiliyordu. Multiplayer haritaları olarak 11 adet arena haritası. 2 adet büyük takım savaşı haritası bununla birlikte PC’ye özel 6 adet harita bulunmaktaydı. Bir dönemin gençliğini tüketen Multiplayer modu, insanları birbirine bağlayıp oyun deneyimlerini en iyi seviyeye çıkarmayı başardı.

HALO DEVAM EDİYOR

İlk oyundan 3 yıl sonra Halo 2 ile karşımıza çıkan devam oyunu yine oyuncular tarafından çok beğenildi ve çok oynandı. Hikâye ve multiplayer olarak oyuncuları ekrana bağlayan bu yapım en sert eleştirmenlerden bile tam puan almayı başardı. Halo 3 dönemin en iyisi olarak hatta FPS dünyasını değiştiren oyun olarak nitelendirilen Call of Duty: Modern Warfare’in çıktığı dönemde çıkmasına rağmen odağı üzerine çekmeyi başardı. Bungie araya Halo Wars isimli strateji oyunu da sıkıştırıp strateji seven Halo hayranlarını da sevindirdi. Halo Reach ile devam eden seriye Halo 4 ve eski oyunları yenilenmiş şekilde karşımıza getiren Halo: The Master Chief Collection eşlik etti. Günümüzde de yeni oyunumuz Halo: Infinite karşımıza çıkıyor. Çıkışı buglı ve sorunlu olsa da eski oyunlardaki hikâyeyi, atmosferi ve güzel görünen grafikleri ile eleştirmenleri dize getiren başka bir Halo oyunu olarak kütüphanelerimize eklendi. 

SONUÇ OLARAK

Kısaca bahsettiğimiz bu konuların sonucunda. Halo serisini başlatan ilk oyunun FPS, konsol dünyasına getirdiği yenilik ve devrimler sonucunda seri ivme yakalayıp yeni oyunlarında gerek hikâye gerek atmosfer olarak hayranlarını sevindirmeyi başaran nadir oyun serilerinden biri olarak kendine yer bulmaktadır. Her oyunu hayranları tarafından çok sevilen ve daha da büyük kitlelere ulaşmayı başaran bu serisiye sizin de bir şans verme zamanınız gelmiştir. Son olarak oyunun tüm serilerini Xbox Gamepass sayesinde oynayabileceğiniz notunu düşelim.

Bir başka köklü oyun serisi olan Resident Evil’ın son oyununun incelemesine buradan ulaşabilirsiniz.

1 Comment

  • Avatar
    halo oyun serisi
    Posted 13 Mayıs 2022 at 14:42

    Muchas gracias por la información, me sera de gran utilidad.

Leave a comment

0.0/5