Skip to content Skip to footer

Detaylı Valorant Rehberi

Bildiğimiz gibi Valorant dünya genelinde oldukça popüler bir oyun. Ülkemizde de oldukça popüler olmasının getirdiği etki ile herkesin en az bir kere ismine denk geldiğini düşünüyorum. Valorant, Riot Games tarafından geliştirilip yayınlanan bir free to play çok oyunculu taktiksel birinci şahıs nişancı oyundur. Peki onu bu kadar özel kılan ve bu kadar popüler yapan şey ne? Valorant genel olarak ne durumda ve ne gibi özellikler vaat ediyor? Valorant’ın bir hikayesi var mı? Yeni başlayacak olanlar nasıl bir yol izlemeli? Ajanların ve haritaların hikayesine değinirken diğer elementler içinde rehber niteliğinde bir yazı oluşturmayı amaçlıyorum. Valorant’ı hali hazırda oynayanlar için yeni bilgiler sunarken, Valorant oynamayı düşünenler için de yollarına ışık tutacak bir yazı olmasını umut ediyorum. O zaman gelin beraber Valorant’ın ortaya çıkışına bakarak yazımıza başlayalım.

Valorant Nasıl Ortaya Çıktı?

Riot Games hiç kuşkusuz ülkemizin oyun sektöründe yıllardır başarılı bir şekilde yoluna devam ediyor. League Of Legends’ın sadece ülkemizde değil, dünya genelinde de yakaladığı başarı büyüleyici derecede fazla. Dile kolay League Of Legends şuan 12 yaşında. Bugün bile en fazla oyuncu barındıran oyunlardan bir tanesi. Ödül havuzu dudak uçuklatan E-spor turnuvaları da dahil yılda milyonlarca oyuncu sihirdar vadisinde buluşuyor. Bu başarıyı yeni projeler ile göstermek isteyen Riot Games, geçtiğimiz yıllarda harekete geçti. Bildiğiniz gibi son dönemde bir çok yeni oyun ve proje ile karşımıza çıktı. Bunlardan biri de 2014 yılında Riot Games bünyesinde yapımına başlanan Project A kod adı altında ortaya çıkan ve yapımına başlanan oyun oldu. League Of Legends, Half Life 2, Team Fortress 2, Gears of War 4 gibi popüler oyunların yapım sürecinde büyük rol oynamış kişiler ile geliştirme süreçlerine başladılar.

Birinci şahıs nişancı oyunlarında optimizasyonun büyük önem taşıdığını bilen yapımcılar oyununun temellerini Unreal Engine 4 üzerine kurdular. 2019’un Ekim ayında Project A başlığı adı altında bir oyun tanıttılar. Bu oyun daha sonra 1 Mart 2020’de bir video ile kullanıcıların beğenisine sunuldu. Beta versiyonu 7 Nisan 2020’de yayınlanan oyun büyük ilgi gördü ve 2 Haziran 2020’de tam çıkış yaparak oyuncular ile buluştu. O günden bugüne Valorant’a bir çok güncelleme, eklenti ve içerik geldi. Tek bir yazıda bu içeriklerin hepsine değinmek imkansız ve büyük olasılıkla sıkıcı olur. Ama dilerseniz size temel detaylardan ve değişikliklerden bahsetmek istiyorum. Valorant’ı 5 ana başlık altında sizlere anlatmaya çalışacağım. Dilerseniz oyunumuzun hikayesinden başlayalım.

1.1 Valorant’ın Hikayesi

Valorant: Isınma

Valorant’ın hikayesi şuan sadece yayınlanan sinematikler, karakter diyologları ve yapımcıların verdiği minik bilgiler ile sınırlı kalsa da, şu ana kadar elimizde olan bilgileri bir araya getirmeye çalışacağım. Yakın gelecekte (2053 yılı olduğu tahmin ediliyor) dünyanın tamamını etkileyen bir olay gerçekleşiyor. Bu olay ilk Işık olarak bilinen gizemli bir olay. Bu olayın ana kaynağı ise Radyanit adındaki bir madde olduğu tahmin ediliyor. Radyanit temas ettiği canlıların karbon yapısını bozuyor ve bu yüzden canlıların DNA’sını değiştirdiği için bir çok mutasyona ve felakete yol açıyor. İlk Işığın yarattığı etkiden dolayı mutasyona uğrayan insanlar olağanüstü özelliklere ve becerilere sahip oluyor. Ne yapacağını bilemeyen bu insanlar Radyant olarak adlandırılıyor. Valorant Protokolü’ne dahil olan bir çok Radyant ajan teknolojik aletler dışında kendi güçlerini kullanarak savaşıyor.

Oldukça değerli ve tehlikeli bir madde olan Radyanit maddesinin işlenmesini, depolanmasını ve kullanılmasını ise Kingdom adındaki bir şirket yönetiyor. Radyanit güç programı ile dünyadaki enerjinin 4’te 3’ünden fazlasını bu şirket sağlıyor. Bu maddenin korunması ve etkilenen insanları kontrol altında tutmak için bir ekibe ihtiyaç duyulduğu anlaşılıyor. İşte tam bu noktada devreye Valorant Protokolü devreye giriyor. Sorun çıkartan ve gücünü kötüye kullanan Radyant’ları dizginlerken, ne yapacaklarını bilemeyenleri de eğitmek amaçlı kuruluyor. Valorant protokolü dünyanın pek çok yerinden Radyant’ları bularak onlara rehberlik yapıyorlar.

Brimstone ve Viper’ın kurucu üyeler olduğunu biliyoruz. Gizemli ajanımız Omen’in de aynı şekilde Protokolün kuruluşunda önemli rol aldığını biliyoruz. Ekibimizin başındaki en tecrübeli kişi eski asker Brimstone olduğu için ekibin başına geçiyor ve yönetici oluyor. Kalan ajanlar da sırasıyla ekibe dahil olarak bir numaraya sahip oluyorlar. Şimdilik 19 numaralı ajana kadar görmüş olsak da, bu sayının gittikçe artacağından hiç şüphemiz yok.

Sinematikler

Son olarak yayınlanan Yansımalar sinematik fragmanı ile beraber anlıyoruz ki paralel evrendeki Valorant Protokolü Dünya 1’deki Radyanit maddelerini çalmaya çalışıyor. Ana ekibin bunu engellemeye çalışması ile olaylar gelişiyor. Defans tarafı orjinal ekip olurken, atak tarafı ise diğer dünyadan gelen işgalciler olarak oynanıyor. Her bölüm başında bir adet sinematik fragman yayınlanıyor. Şuan 4. bölümde olduğumuz için 4 adet sinematik fragman yayınlandı. Yayınlanan 4 adet sinematik videolarını da buraya bırakıyorum sırası ile izleyebilirsiniz.

Düellocular

Geri Al (Resmi Türkçe dublaj bulunmakta)

Yansımalar (Resmi Türkçe dublaj bulunmakta)

Isınma (Resmi Türkçe dublaj bulunmakta)

1.2 Ajan Sınıfları

Beceri tabanlı oyunlardan da bildiğimiz gibi Valorant’ta da sınıf sistemi bulunmakta. Valorant’ta 4 adet temel sınıf bulunuyor. Bunlar Kontrol Uzmanı, Öncü, Gözcü ve Düellocu olmak üzere birbirlerinden ayrılıyorlar. Şuan mevcut sezonun başında gelen Neon ile beraber Valorant’ta 18 adet Ajan bulunmakta. 4 tane Kontrol Uzmanı, 4 tane Öncü, 4 tane Gözcü ve 6 tane de Düellocu bulunmakta. En son eklenen ajan Neon 19. ajan olarak geçiyor. 8 numaralı ajanın henüz kim olduğunu ve Valorant Protokülünde neden olmadığını bilmiyoruz. Ayrıca Isınma sinematik videosunda 8 numaraları ajanın dolabının etiketinin söküldüğünü görüyoruz. Bunun gibi ucu açık soruların cevaplarına henüz ulaşmış değiliz. Yapımcılardan yeni Lore bilgileri geldikçe bu soruların yanıtlarını alacağımızdan eminim. Bu yüzden yazıda ajanları kendi sınıflarında tanıtırken kendi numara sıralarını bozmadan sizlere tanıtacağım.

Kontrol Uzmanları

Sırasıyla Brimstone, Viper, Omen, Astra

Kontrol Uzmanları, düşman takımı engellemek amaçlı savunma ve ataklarda görüşü kısıtlayarak takım arkadaşlarına alan yaratmaya çalışırlar. Spike kurmak için içeri girilmesi gerektiğinde veya savunma yaparken rakibi geciktirmek gerektiğinde duman bulutları ile görüşü kısıtlarlar. Çok kolay bir sınıf gibi gözükse de yanlış atılan duman bulutları, kendi takımından çok rakibe avantaj sağlayabiliyor. Bu yüzden tam olarak bir kontrolcü olmak için biraz deneyim elde etmelisiniz. Çok gerekmedikçe önden bölgelere girmemeniz takımınız için hayati önem taşıyor. Çünkü öldüğünüz taktirde takımınız kalan süreyi duman bulutları olmadan oynamaya çalışacaklar.

Brimstone (Ajan 01)

Kuvvet İşareti: Atıldığı bölgedeki dost birliklerin atış hızını arttırır. (İpucu: Tabanca turlarında bu beceriyi kullanmamanızı öneriyorum.)

Yakıcı: Atıldığı bölgedeki düşmanlara yüksek hasar veren bir molotof atar. (İpucu:Brimstone’un molotof bombasını vücudunuz ile engelleyerek onun asıl düşmesi gerektiği yerden uzaklaştırabilirsiniz.)

Dumanlı Hava Sahası (İmza Yeteneği): Brimstone, önüne açılan kısıtlı haritada istediği yerlere 3 adet duman bulutu indirebilir.

Uydu Saldırısı (Ulti): Seçildiği bölgeye yüksek hasar veren bir uydu saldırısı gerçekleştirir. Atıldığı bölgedeki oyuncular zamanla yüksek seviyede hasar alır. (İpucu: Spike kurulduktan sonra, güvenli bir yere geçerseniz kendinize daha rahat bir şekilde ulti kullanacak alan yaratırsınız. Bu sayede Spike çözen kişiyi geciktirebilirsiniz.)

Viper (Ajan 02)

Asit Havuzu: Yere çarptığında parçalanan bir zehir kapsülü fırlatır. Düştüğü bölgede kalan düşmanlar hasar alır ve yavaşlar. (İpucu: Viper oyundaki en güçlü becerilere sahip ajanlardan birisi. Asit Havuzu Line Up‘ları oldukça güçlü. Bundan dolayı oynadığınız haritalarda öğrendiğiniz Line up’lar çatışmaya girmeden turu kazanmanızı sağlayacaktır. Bu sayede Spike çözen kişiyi geciktirebilirsiniz.)

Zehir Bulutu: Atıldığı yerde tur boyunca kalan bir zehir bulutu oluşturur. Zehir barı dolu olduğu sürece duman bulutunu açıp kapatabilirsiniz. Rakibin canını geçici süre ile azaltır. (İpucu:Asit Havuzu becerisi ile birleştirdiğinizde rakipleriniz çok hızlı bir şekilde can kaybeder)

Zehir Perdesi (İmza Yeteneği): Atıldığı düzlem boyunca açılıp kapanan, tur boyunca kalan bir zehir perdesi oluşturur. Rakibin canını geçici süre ile azaltır. Zehir barı dolu olduğu sürece Zehir Perdesini açıp kapatabilirsiniz. (İpucu: Viper’ın Zehir Perdesi oyun içinde bazen bizi yanıltabiliyor. Zehir Perdesinin bittiği bölgede perdenin arkasındaki düşmanı haritadan görebiliyoruz. Aynı şekilde rakip takım bunu kendi avantajı için kullanabilir. Bunun önüne geçmek için Perdenizi oldukça duvarlara yakın bölgelerde kullanmanızı öneriyorum.)

Viper’ın İni (Ulti): Viper’ın bulunduğu bölgenin etrafına kimyasal bir duman bulutu oluşturur. İçinde bulunan oyuncuların canını azami seviyeye indirir. (İpucu: İçerde çok fazla duran rakibin canı 1’e ineceği için Asit Havuzu becerisi ile birleştirerek çatışmaya girmeden rakiplerinizi avlayabilirsiniz.)

Omen (Ajan 03)

Gizli Adım: Bakıldığı konuma doğru ışınlanmanızı sağlar. (İpucu: Valorant’ta ışınlanabilen karakterler haritada baktığı yöne doğru ışınlanmasını tamamlar. Bu yüzden ışınlanma tuşuna bastıktan sonra bakmak istediğiniz yöne doğru fareyi çevirip rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz.

Paranoya: Duvarlardan doğrudan geçip dokunduğu herkesi kısa süreliğine kör eder. Kaçılması imkansızdır.

Karanlık Örtü (İmza Yeteneği): Menzili oldukça geniş olan bir duman bulutu oluşturur. Gölge formuna geçerek harita gezinerek istediğiniz yere duman bulutu yollayabilirsiniz. (İpucu: Sanılanın aksine Omen’ın attığı duman bulutlarının nerden geldiği görülmez fakat sesi duyulabilir. Bu yüzden rakiplerinizin çok yakınında duman bulutu atarken dikkatli olmalısınız.)

Gölgelerin İçinden (Ulti): Haritada seçili konuma anında ışınlanılmasını sağlar. Omen gölge formundayken düşmanlar ateş ederse ışınlanması iptal olur. (İpucu: Spike uzak bir yere düştüğünde bombanın üzerine ulti atarak bombayı alabilirsiniz. Bombayı aldıktan sonra ultinizi bozduğunuzda uzaktaki bombayı yanınıza almış olursunuz.)

Astra (Ajan 16)

Çekim Alanı: Astral yolcu halindeyken yerleştirdiğimiz yıldızları kullanarak bir çekim alanı oluşturur. Alana yakalanan oyuncular merkeze doğru çekilirler.

Nova Darbesi: Astral yolcu halindeyken yerleştirdiğimiz yıldızları kullanarak bir sersemletme alanı oluşturur. Alandaki oyuncular sersemletir ve savunmasız hale getirir.

Yıldız Bulutu / Kozmik Çözünüm (İmza Yeteneği): Astral yolcu halindeyken yerleştirdiğimiz yıldızları kullanarak bir duman bulutu oluşturur. Geri alınmak istenen yıldız geriye sahte bir duman bulutu oluşturarak kaybolur.

Astral Yolcu / Kozmik Ayrım (Ulti): Seçilen düzlem boyunca sonsuz bir kozmik ayrım bağlantısı oluşturur. Mermileri engeller ve sesleri büyük oranda azaltır. Atılan bombalar kozmik duvardan geçebilir. (İpucu: Ultinizi daha hızlı kullanmak için sol fare tuşu ile iki nokta seçebilirsiniz.)

Öncüler

Sırasıyla Sova, Breach, Skye, Kay/O

Öncüler, rakip takımı rahatsız ederek takımındaki düellocunun skor üretmesine yardım eden ajanlardır. Karşı takımın nerde olduğuna dair bilgi almaya çalışıp takımı yönlendirmeye çalışırlar. Ayrıca rakip takımı kör ederek takımlarına destekte bulunurlar. Düellocu ile beraber bölgeye girebilen ve bu yüzden öncelikli olarak trade alması gereken karakterlerdir.

Sova (Ajan 06)

Baykuş Dron: Kontrol edilebilen bir dron gönderir. Rakipleri işaretleyen bir iğne fırlatır. Bu rakipler duvarların içinden görünür.

Şok Oku: Patlayıcı bir elektrik oku fırlatır. Şok oku iki sekmeye kadar ayarlanabilir.

Keşif Oku (İmza Yeteneği): Rakipleri işaretleyen bir görüş oku fırlatır. Rakipler duvarların içinden görünür. Keşif oku iki sekmeye kadar ayarlanır.

Avcının Hiddeti (Ulti): Üç adet duvar delici bir enerji patlaması yaratır. Enerji patlamasına yakalanan düşmanlar hasar alır ve konumu açığa çıkar.

Breach (Ajan 13)

Artçı Sarsıntı: Atıldığı duvarın veya nesnenin içinden geçtikten sonra zamanla gerçekleşen 3 adet patlama yaratır.

Göz Kamaştıran: Atıldığı duvarın veya nesnenin içinden geçen, kör edici bir ışın yollar. Işığın görüş alanındaki herkes kör olur.

Fay Hattı (İmza Yeteneği): Atıldığı bölgede bir sarsıntı oluşturarak rakibi sersemletir. Daha uzak mesafeleri sarsmak için ateş tuşuna basılı tutulur.

Zelzele (Ulti): Geniş kare biçimindeki bir alanda tüm zemini dalga dalga etkileyen bir deprem yaratır.(İpucu: Retake alırken Breach ultisi çok etkilidir. Ultinizin olduğu turlarda pasif oynamak yararınıza olacaktır.)

Skye (Ajan 14)

Doğanın Şifası: Doğanın Şifası menzilin içindeki dost birliklere can verir. Şifa barı tükenene kadar kullanılabilir. Skye kendini iyileştiremez.

Av Peşinde: Kontrol edilebilen bir tazmanya kaplanı gönderir. Düşmanın üzerine atıldığında sarsıcı bir patlamaya sebep olur. Doğrudan isabet alan düşmanlar hasar alır.

Kılavuz Işık (İmza Yeteneği):Kontrol edilebilen bir şahin gönderir. Fare ile Şahin’in uçacağı yol yönetilir. Görüş alanında olan düşmanlar geçici bir süre ile kör olur.(İpucu: Skye bir rakibi kör ettiğinde sesli olarak ”Kör oldu” diyor. Bu sayede şahinin gittiği bölgede bir düşman olup olmadığının bilgisini alabilirsiniz.)

İzsürenler (Ulti): En yakındaki üç düşmanın peşine düşen bir izsüren yollar. Hedefe ulaştığında rakibinin görüşünü kısıtlar. (İpucu: Rakibinizin yerini bilmediğiniz zamanlarda ultinizi kullanarak rakiplerinizin yerlerini öğrenebilirsiniz.)

Kay/O (Ajan 17)

Parça / Tesirli: Patlayıcı bir şarapnel fırlatır. Birden çok kez patlayarak merkezine görüşü olan herkese ölümcül hasar verir.(İpucu: Atılan şarapnelin merkezi ile aranızda bir nesne varsa hasar almazsınız.)

Flaş / Bellek: Yavaş ve hızlı olmak üzere iki atış modu olan kör edici bir bomba fırlatır. Menzili içindeki herkes kısa süreli kör olur. (İpucu: Alternatif atış ile atılan bombanız daha hızlı patlar.)

Sıfır / Noktası (İmza Yeteneği): Atıldığı bölgede bulunan düşman takımın yeteneklerini geçici bir süre ile kullanılamaz hale getirir. Ayrıca sindirilen düşmanların hangileri olduğunun bilgisini verir.

İptal / Komut (Ulti): Kay/O, Radyanit enerjisiyle güçlenir. Atış hızını arttırır. Bulunduğu konumdan devasa enerji dalgaları yayar. Kay/O, enerji dalgasına yakalanan düşmanları sindirir. Onların becerilerini kullanılamaz hale getirir. Kay/O ultisi açıkken vurulursa 15 saniye boyunca hayatta kalır. (İpucu: Ultiniz açıkken bölgelere önden girmeniz takımınız için faydalı olacaktır. Vurulduğunuz takdirde 850 can ile yere düşersiniz. Takım arkadaşlarınıza bilgi verebilirsiniz ve onlara yardımcı olabilirsiniz.)

Gözcüler

Sırasıyla Killjoy, Cypher, Sage, Chamber

Gözcüler, mantık olarak defansif karakterler olarak gözükseler de saldırı tarafındayken de aynı şekilde rakibi pusuya düşürme, arkalanmayı önleme gibi hayati önem taşıyan beceri yapısına sahiptirler. Tuzaklara ve rakibi geciktrici becerilere sahiptirler. Round başı kurulum yaptıkları için takımındaki Düellocu’nun yanında trade almak için aim savaşına girebilirler. Sanılanın aksine en arkadan giren olmak yerine trade alan bir yapıya sahip olan gözcüler takımlarına daha faydalı olabilmektedirler.

Killjoy (Ajan 04)

Nanosürü: Atıldığı yere isabet ettiği anda gizlenen bir bomba atar. Sonradan etkinleştirilen bomba yüksek seviyede hasar verir. (İpucu: Nanosürü becerisini Spike’ı savunmak için kullanırsanız daha faydalı olur. Aynı şekilde savunma tarafındayken bomba kurulmasını geciktirmek için kurulum bölgelerine gizleyebilirsiniz.)

Alarm Botu: Gizli bir alarm bot kullanır. Menzili içine giren düşmanların peşine takılarak geçici süreli savunmasız bırakır. (İpucu: Nanosürü becerisi ile kullanıldığında rakipleri öldüren bir beceriye dönüşür.)

Taret (İmza Yeteneği): 180 derecelik bir koni içindeki düşmanlara ateş eden bir taret yerleştirir. Taret’den çok uzaklaşıldığında Taret devre dışı kalır.

Tecrit (Ulti): Hazırlık süresinin ardından etki alanındaki düşmanlar hareketsiz kalır. Düşmanlar bu süre içerisinde silahlarını ve becerilerini kullanamaz. Rakip takım Tecrit’e hasar vererek yok edebilir.

Cypher (Ajan 05)

Bubi Tuzağı: Gizli bir bubi tuzağı yerleştirir. Yakalanan rakipler cihazı yok edene kadar duvardan yerleri gözükür. Cihazı yok etmedikleri takdirde kısa süreli savunmasız olurlar.

Siber Kafes: İçinden geçen düşmanların görüşünü engelleyen ve onları yavaşlatan bir alan oluşturur. Kafese değen rakip takım ses çıkartarak yerini belli eder.(İpucu: Siber Kafesi, Bubi tuzakları ile birleştirerek avantaj elde edebilirsiniz. Düşman takım hem sizi hem de tuzağın yerini anlayamayacaktır.)

Gizli Kamera (İmza Yeteneği): İstenilen yere yapışan gizli bir kamera yerleştirir. Kamerayı kontrol ederek düşmanları işaretleyen bir iğne fırlatır. İğne isabet ettiği oyuncunun konumunu açığa çıkarır.

Nöron Hırsızı (Ulti): Düşman cesedinin üzerine şapkasını fırlatarak tüm düşman takımın haritadaki yerlerini gösterir. (İpucu: Rakip takımın ekonomisi kötüyken veya rakip takım 1 kişi kalmışken kullanılmaması daha yararlı olacaktır.)

Sage (Ajan 07)

Bariyer Küresi: Seçildiği bölge boyunca sert bir duvar oluşturur.

Yavaşlatan Küre: Yere temas ettiğinde patlayan bir yavaşlatma alanı oluşturur.

Can Küresi (İmza Yeteneği): Canı azalan dost birlikleri iyileştirir. Aynı şekilde alternatif atış ile kendi canını da yenileyebilir.

Diriliş (Ulti): Ölen bir silah arkadaşını tekrar hayata döndürür. Kullanmak için arkadaşın cesedinin üstüne gelmek gerekir. Hayata dönen arkadaş tamamen iyileşmiş olarak hayata döner.

Chamber (Ajan 18)

Kartvizit: Düşmanlar için etrafı tarayan bir tuzak yerleştirir. Menzilin içindeki düşmanları işaretleyerek onları yavaşlatır.

Kelle Avcısı: Chamber, mesafe fark etmeden yüksek hasar veren bir tabanca kuşanır. Kafa vuruşları direkt olarak düşmanı öldürür. Alternatif atış ile nişan alır. 8 adet mermi kapasitesi vardır.

Buluşma (İmza Yeteneği): İki tane ışınlayıcı yerleştirir. Buluşma yeteneklerinden birinin menzilindeyken hızlıca diğer ışınlayıcıya gider. Işınlayıcılar arası menzil sınırsız değildir. (İpucu: Operator kullanırken hızlıca kaçmak için Buluşma yeteneğini kullanabilirsiniz.)

Keskin Tarz (Ulti): İsabet ettiği düşmanları anında öldüren güçlü ve özel bir keskin nişancı tüfeği kullanır. Düşmanın öldüğü yerde yavaşlatma alanı oluşturur.

Düellocular

Sırasıyla Phoenix, Jett, Reyna, Raze

Düellocular, Takımındaki oyuncuların yardımı ile bölgeye en önden girerler. Defans veya saldırıda fark etmeksizin karşı takımı eksiltmeye çalışırlar. Amaçları her tur için açılış skoru kazanmaktır. İmza yetenek puanları 2 öldürmede bir yenilenir. Kendi kendine yetebilen takıma alan yaratabilen becerilere sahiptirler. Bu yüzden kendi sağlığını yenileme, hızlıca kaçma, rakibe hasar verme, rakibi hazırlıksız yakalama gibi imza yeteneklerine sahiptirler.

Phoenix (Ajan 09)

Ateşten Duvar: İçinden geçenlerin görüşünü engelleyen ve onlara hasar veren ateş duvarı gönderir. (İpucu: Farenizi kullanarak perdenin yönünü değiştirebilirsiniz.)

Falso: Kavisli giden ve fırlatıldıktan sonra patlayan bir flash küresi atar. Menzilindeki tüm düşmanlar kör olur.(İpucu: Sol atış ile sol, sağ atış ile sağ tarafa doğru flash atabilirsiniz.)

Yakar Top (İmza Yeteneği): Yere temas ettiğinde patlayan bir alev topu fırlatır. Yerde yanan molotof düşmanlara hasar verir. (İpucu: İyileşmek için bu becerinizi kullanabilirsiniz. Ateşten duvar becerisi ile birleştirerek canınızı tamamen doldurabilirsiniz.)

Yakardöner (Ulti): Bulunduğu konumu işaretler. Yetenek etkinken ölmek, ultinin basıldığı konuma dolu canla hayata tekrar dönülmesini sağlar.

Jett (Ajan 10)

Duman Bulutu: Yüzeye çarptığında kısa süreli bir duman bulutu oluşmasını sağlar.(İpucu: Beceri tuşuna basılı tutarak attığınız duman bulutunu fare ile yönlendirebilirsiniz.)

Hafifle: Jett’in havaya doğru fırlamasını sağlar.(İpucu: Zıplamayı ve hafifle becerisini aynı anda kullanırsanız normalden daha yüksek bölgelere erişebilirsiniz.)

Rüzgar Gibi (İmza Yeteneği): Jett’in hareket ettiği yöne doğru çok hızlı bir şekilde fırlamasına sebep olur.

Keskin Fırtına (Ulti): Düşman öldürdükçe yenilenen (Alternatif atış hariç), oldukça isabetli bıçaklar fırlatır. Jett’in toplam 5 adet bıçağı vardır.

Reyna (Ajan 11)

Kem Göz: Reyna, yok edilebilir kör edici bir göz fırlatır. Kem Göz, ona bakan herkesi kör eder.(İpucu: Kem göz becerinizi vücut seviyesinden farklı yerlere fırlatarak rakip takımın nişangahını bozabilirsiniz.)

Sömür: Reyna’nın öldürdüğü düşmanlar arkalarında 3 saniyeliğine Ruh Küreleri bırakır. Reyna bu küreleri kullanır ve canını yeniler. İmparatoriçe etkin ise otomatik olarak gerçekleşir.

Azlet (İmza Yeteneği): Reyna’nın öldürdüğü düşmanlar arkalarında 3 saniyeliğine Ruh Küreleri bırakır. Reyna bu küreleri kullanarak hasar almaz hale gelir. İmparatoriçe etkin ise tamamen görünmez olunur.

İmparatoriçe (Ulti): Atış, kuşanma ve doldurma hızları yüksek seviyede artar. Düşman öldürmek süreyi yeniler.

Raze (Ajan 12)

Bombot: Bot yerde düz bir hat halinde ilerler ve duvarlardan seker. Önündeki koni şeklinde bulunan alanda rakipleri kovalar. Düşmanı yakaladığı takdirde yüksek hasar vererek patlar.

Patlayıcı Çanta: Zemine yapışır ve bulunduğu bölgedeki her şeye hasar verir. Raze bu yetenekten hasar almaz. (İpucu: Sage duvarlarını kırmak için kullanabilirsiniz.)

Renk Tesirli Bomba (İmza Yeteneği): Menzilindeki herkese yüksek seviye hasar veren bir el bombasıdır.

Nefes Kesen (Ulti): Temas ettiği bölgeye yüksek derecede alan hasarı veren bir roketatardır. (İpucu: Ulti tuşunuza bomba çözme tuşu ile aynı anda basarsanız, bomba çözme sesini baskılamış olursunuz. Aynı zamanda rakibiniz size bakmaya çekinecektir.)

Yoru (Ajan 15)

Fake At: Etkinleştirildiğinde ayak sesleri taklit eden bir yanılsama aktifleştirir.

Kör Nokta: Fırlatıldığı sert bir yüzeye çarptığında kör edici bir ışık saçar. (İpucu: Kör Nokta bir zemine çarpmadan rakibin ekranında gözükmez. Bu yüzden rakibinizi hazırlıksız yakalamak için uzak mesafelere körünüzü fırlatabilirsiniz.)

Çatkapı (İmza Yeteneği): Bakıldığı yöne doğru bir geçit küresi yollar. Kullanıldığı zaman kürenin bulunduğu bölgeye ışınlanmayı sağlar.

Boyutlararası Geçiş (Ulti): Yoru, boyutlar arasına geçerek hasar görmez ve görünmez hale gelir.(İpucu: Yoru’ya yakın zamanda Rework çalışması yapılacak. Bu yüzden bu beceriler ilerideki zamanlarda değişiklik gösterecektir)

Neon (Ajan 19)

Hız Şeridi: Kullanıldığı bölgeye doğru iki adet enerji hattı çıkarır. Bu enerji hatları görüşü engelleyen ve içinden geçen düşmanlara hasar veren statik elektrik duvarlarına dönüşür.

Elektro Ok: Fırlatılan yüzeyden seken sersemletici bir elektrik akımı fırlatır. İlk çarptığı yüzey ve durduğu bölgede bulunan düşmanları sersemletir.

Yüksek Devir (İmza Yeteneği): Yükü dolu olduğu sürece hızlı bir şekilde koşmasını sağlar. Alternatif atış ile kayma hareketi aktifleşir. Her iki skorda bir kayma hareketinin yükü dolar.

Enerji Patlaması (Ulti): İsabetliliği yüksek olan ölümcül bir ışın saldırısı yapar. Neon’un hızı ve isabetliliği artar. Aldığı her skor ile bekleme süresi sıfırlanır.

2.1 Valorant Haritaları

Split

Split

Yer: Tokyo, Japonya

Yayınladığı yama: Beta

Split haritası Kingdom şirketinin merkez binalarından birinin bulunduğu Tokyo şehrindedir. 2 adet bombalama alanı vardır. Diğer haritalara göre daha dar bir yapıya sahiptir. Split’de ayrıca 4 adet tırmanılabilen halat dinamiği mevcut. Bu halatlar A ve B bölgesinin ortasında olan havalandırma odasında bulunuyor. Toplamda iki adet ulti orbuna sahiptir.

Bind

Bind

Yer: Rabat, Fas

Yayınladığı yama: Beta

Bind haritası, Kingdom şirketinin Fas’da fazlasıyla fabrikalaştırdığı ve yönettiği bir şehirdedir. 2 adet bombalama alanı vardır. İki bombalama alanı da geniş ve dar giriş bölgelerine sahiptir. Bind’da ayrıca 2 adet tek taraflı ışınlanma cihazı dinamiği mevcuttur. Biri A kısa bölgesinden B Hookah’ya , diğeri ise B Uzun bölgesinden A Hamam bölgesine ışınlanmaya olanak sağlıyor. Bu ışınlanma cihazları her iki takımın bombalama alanları arasında zaman kazanmasını sağlar. Toplamda iki adet ulti orbuna sahiptir.

Haven

Haven

Yer: Thimphu, Butan

Yayınladığı yama: Beta

Haven, Radyanit’in bolca hasar verdiği bir manastırdadır. Bölgede Radyanit’in oldukça etkili bir biçimde doğayı bozduğunu gözlemleyebilirsiniz. 3 adet bombalama alanı vardır. Defans oyuncularının oldukça fazla alan kontrolüne ihtiyacı varken, atak oyuncularının olabildiğince bilgi alarak yavaş oynaması gereken bir haritadır. 3 adet bombalama alanı olmasına rağmen toplamda 2 adet ulti orbu vardır.

Ascent

Ascent

Yer: Venedik, İtalya

Yayınlandığı Yama: 1.0

Ascent, daha önce yukarıda bahsettiğim sinematik fragmanlardan bir tanesinin hemen sonrasını konu alıyor. Duelists sinematik fragmanından öğrendiğimize göre, dünya 2’deki Jett’in kurduğu Spike’ın patlamasından sonra Venedik’de doğa üstü şeyler olur ve Venedik adacıklar şeklinde göğe yükselir. Ascent haritası da bu adacıklardan birinde yer alıyor. Haritamızda kapanıp açılabilen 2 adet kapı dinamiği var. Bunlar A ve B bombalama alanlarına direkt olarak bağlı olan kapılar. Bu sayede savunucular ve saldıranlar bu kapıları rakibine zaman kaybettirmek için kullanabilirler. Geniş bir orta bölüme sahip ve çoğu nişan savaşı bu bölgede yapılıyor. 2 adet bombalama alanı ve 2 adet ulti orbu var.

Icebox

Icebox

Yer: Bennett Adası, Rusya

Yayınlandığı Yama: 1.10

Icebox, Kingdom şirketinin gizli kazı alanlarından biri olan Bennett Adasında bulunuyor. Kara teslim olmuş bu harita bir Radyanit madeni. Kingdom şirketi her iki bombalama alanında da Radyanit depolamakta. Ayrıca Icebox’da Zeplin ve tırmanış halatları bulunuyor. Bu halatlar A ve B bombalama alanlarının ikisinde de var. Diğer haritaların aksine, oyuncuların çıkabileceği çok fazla yükselti bulunuyor. Bu yükseltileri avantaj sağlamak için kullandığınızda Icebox oldukça eğlenceli bir harita oluyor. Haritanın yapısı gereği rotasyon yapılırken orta bölümün önünden geçiliyor ve bu her iki takım için de tehlikeli olabiliyor. Bu sayede Valorant bu haritasında bize oldukça geniş çatışma alanları sunuyor. Toplam 2 adet bombalama alanı ve 2 adet ulti orbu bulunmakta.

Breeze

Breeze

Yer: Pasifik Okyanusunda bir ada

Yayınlandığı Yama: 2.08

Breeze, tarihi kalıntıların ve tabi ki Kingdom şirketinin vazgeçilmezi Radyanit’in oldukça sık bulunduğu tropik bir ada. Aynı Split ve Icebox’da olduğu gibi tırmanış halatlarına ve Ascent’de olduğu gibi kapatılıp açılabilen kırılmaz bir kapıya sahip. Bu haritalardan farklı olarak tek yönlü olarak kullanabildiğimiz atlama kanalı dinamiğine sahip. Bu sayede orta bölgeye hızlı bir rotasyon sağlayabiliyoruz. Pasifik Okyanusunun ortasında yer alan bu devasa adanın 2 adet bombalama alanı bulunuyor. A ve B bölgelerinin girişlerinde 2 adet ulti orbu bulunmakta.

Fracture

Fracture

Yer: New Mexico, Amerika Birleşik Devletleri

Yayınlandığı Yama: 3.05

Fracture, Kingdom şirketi tarafından yapılan başarısız bir Radyanit deneyi sonucu ortadan ikiye bölünen bir tesiste geçiyor. Valorant’ın en son eklenen haritası olan Fracture oldukça ilginç bir yapıya sahip. H şeklinde olan harita Savunucuların ortada bulunduğu, saldıran tarafın ise H harfinin uçlarından başlayarak bombalama alanlarına ulaşmaya çalıştığı bir harita. Kulağa söyleyince çok karmaşık geldiğinin farkındayım. Öğrenildiğinde ve pratik yapıldığında oldukça eğlenceli ve dengeli bir harita olduğunu göreceksiniz. Diğer haritalarda olduğu gibi Tırmanış halatları bu haritamızda da bulunmakta. Buna ek olarak, otomatik bir kapıya ve tek yönlü zeplinlere sahip. Bu zeplinler ile saldırı tarafının girebileceği yerler arasında hızlı bir rotasyon yapmasına olanak sağlıyor. Toplam iki adet bombalama alanı bulunmasına rağmen 4 adet ulti orbu bulunuyor. Bundan dolayı Fracture için bol bol orb toplayıp ulti kullanabileceğimiz eğlenceli bir harita diyebiliriz.

2.2 Valorant Oyun Modları

Oyun Modu 1: Spike Kurma/Çözme Oyun Modları

Spike Kurma ve çözme oyun modu saldırgan ve defans olarak oynadığımız 2 yarıdan oluşan bir oyun türüdür. Saldırganın amacı haritada belirlenen bombalama alanlarına Spike kurup patlamasını sağlamak veya tüm düşman takımı ortadan kaldırmak iken, defans takımın bunu engellemeye çalışmasıdır. Tur süresi sona erdiğinde iki takımdan da yaşayanlar var ve Spike kurulmamış ise Defans oyuncularının o turluk zaferi ile sonuçlanır. Tur başına bir ömre ve ekipmana sahibiz o yüzden ekonomiyi ve taktiğin önemli olduğu bir oyun modu. Marketi aktif olarak kullanarak o turdaki ekipmanlarımızı belirliyoruz.

Derecesiz

2 yarıdan oluşur. İlk yarı bir taraf atak diğer taraf defans oynar. İlk yarı toplam 12 turdan oluşur. 13 tur galibiyetine ilk ulaşan takım kazanır. Beraberlik durumunda (12-12) bir el uzatma oynanır ve o turun galibi oyunu kazanır. Oyundaki performansınıza göre xp kazanırsınız. 30-40 dakika arasında bir oynayış süresi vardır. Derecelendirme söz konusu değildir.

Dereceli

Derecesiz oyun modu ile tamamen aynı oynayış dinamiklerini bize sunar. Tek farkı beraberlik durumunda(12-12) her iki takımda bir el defans ve atak turu oynar. İkisini de kazanıp farkı 2’ye ilk çıkartan takım oyunu kazanır. 30-40 dakika arasında bir oynayış süresi vardır. Oyundaki performansınıza göre xp kazanırsınız. Bu sayede maçtaki performansınıza göre rütbeniz etkilenir.

Replikasyon

Ajan seçim ekranında 5 oyuncunun seçtiği ajanlardan birini rastgele belirleyerek tüm takımın aynı ajan ile oynamasını sağlayan oyun modudur. 9 turun içinde en fazla tur zaferine ulaşan takım maçı kazanır. Kısa sürdüğü için oyun içi ekonomi daha farklıdır. Bu yüzden tur başına 100xp verirken kazanılan her bir tur için 200xp verir. Replikasyon oyun modu, belirli zaman aralıkları ile oyun havuzuna eklenir ve çıkartılır. Yaklaşık 8-12 dakika sürer. Derecelendirme söz konusu değildir.

Spike’a hücum

Tüm oyuncuların her turda aynı rastgele silahla başladığı bir oyun modudur. 7 tur içinde en fazla tur zaferine sahip olan takım maçı kazanır. Bu modda ayrıca haritanın farklı yerlerinde bulunan buff orbları bulunmaktadır. Sağlık artışı, hasar artışı, paranoya veya hemen ulti barınızı doldurmaya yarayan orblar belirli yerlere dağıtılır. Derecelendirme söz konusu değildir.

Oyun Modu 2: Ölüm Maçları

Ölüm maçları, oyuncuların silah kullanımlarını geliştirmesine veya rekabetçi oynamadan önce ısınmalarına olanak sağlayan oyun modlarıdır. Hızlı ölerek ve canlanarak mekaniklere alışmak isteyen oyuncular için birincil tercihtir. Sonsuz yaşam hakkımız vardır ve öldükten sonra rastgele bir yerde tekrar doğarız. Ölüm kalım maçı her daim oyun havuzunda bulunmaktadır, fakat Tırmanış ve Kar Topu savaşı belirli bir sıra ile oyuna eklenir ve çıkartılır.

Ölüm Kalım Maçı

İstediğimiz silah ile hızlı bir şekilde doğarak sıcak çatışmaya atıldığımız bu oyun modunda amaç 40 öldürmeye ulaşmaktır. Oyunu tamamlamak 900xp verir fakat görevler bu oyun modunda tamamlanamaz. Derecelendirme söz konusu değildir.

Tırmanış

Oyuncuların farklı silah ve yeteneklerden oluşan bir döngü boyunca düşman takımını öldürdüğü ve yarıştığı oyun modudur. Her takım bir üst seviyeye geçmek için bireysel ve takım olarak belirlenen beceri veya silah ile bir öldürme kazanmak zorundadır. 12 seviyeyi ilk bitiren takım zafere ulaşır. Yaklaşık 10 dakika sürer. Oyunu tamamlamak 800xp verirken, maçı kazanmak bonus olarak 200xp verir. Derecelendirme söz konusu değildir.

Kar Topu Savaşı

Tüm oyuncuların, tek isabette öldüren bir kartopu silahına sahip olduğu bu oyun modunda amaç takımca 50 öldürmeye ulaşmaktır. Harita üzerinde bulunan bonusları alabilen takımlar fırlatıcının hızını değiştiren, kartopu büyüklüğünü arttıran veya kartopunun sıçramasına olanak sağlayan yükseltmeler kazanırlar. Tamamlanan her oyun için 750xp kazanılır. Kazanan takım fazladan 150xp kazanır. Derecelendirme söz konusu değildir.

3.1 Silahlar ve Ekipmanlar

Tabancalar

Valorant’ta toplamda 5 adet tabanca bulunuyor. Bunlar Classic, Shorty, Frenzy, Ghost ve Sheriff. Her tabancanın Üçlü sıkış, pompalı, yarı otomatik vb. gibi kendine özel karakteristik özellikleri mevcuttur. Ghost, oyundaki en hızlı ateş edebilen tabancadır. Bu yüzden ilk turlarda oldukça fazla tercih edilen bir tabancadır. Bunun yanı sıra Sheriff oyunda en fazla zırh delici özelliği bulunan silahlardan biridir. Bu yüzden bazı oyuncular ilk turda becerilerinden vazgeçerek sadece Sheriff oynayabilir. Oynadığınız harita ve tarafa göre ilk tur tercihinizi değiştirebilirsiniz.(İpucu: Mağazadan tabanca aldığınızda, Classic tabancanız yere düşer ve tur başlangıcında ortadan kaybolur. Shorty satın aldıktan sonra yere düşen Classic tabancanızı elinize alıp tur başlangıcına kadar beklerseniz, elinizde hem Shorty hem de Classic oynamak için bir fırsat doğar. Bunu eco turlarda rakibinize karşı üstünlük kurmak için kullanabilirsiniz.)

Hafif Makineli Tüfekler

Valorant’ta toplamda 2 adet Hafif Makineli Tüfek bulunuyor. Bunlar Stinger ve Spectre. Stinger yüksek atış hızına sahip olmasına rağmen oldukça isabetsiz bir tüfektir. Spectre de aynı şekilde yüksek atış hızına sahip ve daha isabetli bir alternatif olarak bizlere sunulur. Bu yüzden oyunlarda Specre, Stinger’a göre daha güçlü bir tercih olarak seçiliyor.

Pompalı Tüfekler

Valorant’ta toplamda 2 adet Pompalı Tüfek bulunuyor. Bunlar Bucky ve Judge. Bucky tekli ve isabetli atış yaparken, Judge yarı otomatik şekilde atış yapıyor. Ayrıca Bucky’nin yakın ve uzak olmak üzere iki adet atış modu bulunuyor. Bu yüzden oyunlarda Judge, Bucky’e göre daha fazla tercih ediliyor.

Ağır Makineli Tüfekler

Valorant’ta toplamda 2 adet Ağır Makineli Tüfek bulunuyor. Bunlar Ares ve Odin. İki tüfek de yüksek atış hızına ve yüksek hasara sahip. Ares daha az mermiye ve daha az zırh delicilik değerine sahipken, Odin daha yüksek zırh delicilik değerine sahip. Ares daha çok ara turlarda oynanan bir tüfek olarak kullanılmaktadır. Yeni gelen Ares Buff’ı onu rakibi Odin’e göre az da olsa tercih edilebilir hale getirmiştir. Bu yüzden Valorant’ta güncel olarak en çok tercih edilen Ağır Makineli tüfek Odin’dir.

Tüfekler

Valorant’ta toplamda 4 adet Tüfek bulunuyor. Bunlar Bulldog, Guardian, Phantom ve Vandal. Phantom ve Vandal oyunda en çok kullanılan tüfekler. Bundan dolayı Bulldog ve Guardian onların ucuz alternatifleri olarak kullanılıyor. Bulldog iki adet ateş moduna sahip ve yüksek zırh delme oranına sahipken Guardian yarı otomatik atış moduna sahiptir. Oyundaki en yüksek zırh delme oranına sahip silahtır. İkinci en yüksek zırh delme oranına sahip olan silah ise Vandal’dır. Phantom 15 metreye kadar kafadan vuruşları öldürürken bu mesafe Vandal’da daha yüksektir. Bu yüzden Phantom kontrol anlamında daha stabil ve seridir. Vandal daha yüksek hasara ve az mermi kapasitesine sahiptir.

Zırhlar

Valorant’ta iki adet zırh bulunuyor. Bunlar Hafif Zırh ve Ağır Zırh. CS:GO’dan alıştığımızın aksine, hafif zırf tüm vücudumuzu kaplıyor. Bu yüzden kask ve zırh ayrı olarak satılmıyor. Ağır zırh 50 zırh puanı verirken, hafif zırh 25 zırh puanı veriyor. Tabanca turlarında Classic, hafif zırh ve beceri satın alarak rakiplerinize karşı avantaj elde edebilirsiniz. Oyun içi ekonominiz el verdiği sürece ağır zırhı tercih etmeniz aldığınız hasarları büyük oranda azaltacaktır.

3.2 Silah Kozmetik Setleri

Çoğu birinci şahıs nişancı oyunundan alıştığımız gibi Valorant’ta zengin bir silah kozmetik havuzuna mevcut. Beğendiğimiz silah kozmetiklerini satın alarak oyun içi deneyimimizi eğlenceli hale getirebiliyoruz. İş maalesef sadece kozmetik almak ile bitmiyor. Diğer oyunlardan farklı olarak Valorant Radyanit Puanı sistemini kullanıyor. Valorant’ta silahlarınızı aldıktan sonra yükseltmek ve farklı varyantları açmak için Radyanit Puanı harcamanız gerekiyor. Bu harcadığınız puanlar ile yeni animasyonlar, yeni ses efektleri ve bitiriş animasyonları açıyorsunuz. Yeni animasyon, ses efektleri ve bitiriş animasyonları için 10’ar Radyanit Puanı harcıyoruz. Yeni kozmetik varyantları içinse 15 Radyanit Puanı harcamamız gerekiyor. Açtığımız varyantlar arasında istediğimiz zaman geçiş yapabiliyoruz. Bu sistemi her ne kadar onaylamasam da ben de kullandığım silahların seviyesini yükseltmek için Radyanit puanı harcıyorum. Beta zamanlarında kullanılan harcamalar geri iade edilmişti. Umuyorum ki bu sistem çok daha uzun süre oyunda kalmaz ve puan iadesi yapılır.

Valorant’ta animasyonlu ve animasyonsuz olmak üzere iki tarz kozmetik çeşidi bulunuyor. Her yeni gelen setin değerine göre Mavi, yeşil, pembe ve sarı olmak üzere bir değeri bulunuyor.(Sıradan, ender, nadir, efsanevi) Özel animasyonu olan setler pembe ve sarı oluyor. Fiyatları da hali ile diğer setlerden yüksek oluyor. Yeni çıkan bir set mağazada 2 hafta süre ile kalıyor ve bundle olarak satılıyor. Toplu alım yaptığınızda (eğer varsa) bıçak bedavaya geliyor. Yanında da setle uyumlu uğurluk, grafiti ve kapak fotoğrafı hediye ediliyor. Setin içindeki bıçağı sonradan almak isterseniz kendi fiyatı üzerinden satın almanız gerekiyor. Eğer setten belli başlı bir silahı almak isterseniz bu da aynı şekilde mümkün. Aksi takdirde o kozmetik için mağazanıza gelmesi için beklemeniz gerekiyor.

Valorant’ta kozmetik takası veya geri satışı yok. Almak istediğimiz bir kozmetiği sadece oyun içi videolardan izleyerek görebiliyoruz. Bu yüzden aldığınız bir kozmetiği Radyanit puanı harcayarak yükseltmezseniz, Valorant size kozmetik iadesi için bir imkan sunuyor. Bu siteden yükseltmediğiniz kozmetikleri 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.

3.3 Mağaza Sistemi

Yeni eklenen kozmetik seti ve günlük mağaza

Valorant’ta silah setleri her ne kadar güzel olsa da bazen beklediğimiz bir kozmetiği haftalar hatta aylarca mağazamıza gelmesi için beklemek zorunda kalabiliyoruz. Her gün gece saat 03:00‘da kişisel mağazanız yenilenir. Size özel bir mağaza oluşturulur ve gelecek kozmetikler rastgele belirlenir. Bu yüzden yeni çıkan bir sette beğendiğiniz bir silah var ise beklemeden çıktığı zaman almak en mantıklısı olabiliyor. Çünkü uzun ve sancılı bekleme süreçlerine maruz kalabiliyorsunuz. Ayrıca her sezon size özel gece marketi 2 haftalığına bizlere sunuluyor. Gece pazarının normal marketten farkı ise indirimli olması. Gece pazarında da aynı şekilde gelecek silahlar ve indirimleri rastgele belirleniyor. Valorant puanlarının fiyatları kur üzerinden belirlendiği için fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Oyuna yeni eklenen bir set 400 TL ile 500 TL civarından oyuncuların beğenisine sunuluyor. Buna rağmen dünya genelinde en ucuz Valorant puanı satılan ülkeler arasındayız. 16 Şubat itibari ile Valorant Puanlarına %32 zam geldiğini hatırlatmakta fayda var.

4.1 Valorant Sunucuları

Sunuculardan bahsetmeden önce bahsetmek istediğim hassas bir konu var. Oyunlar ile tanışmamdan bu yana bir çok çok oyunculu oyun ile vakit geçirdim. Uzun saatler başında vakit geçirdiğim bu oyunların çoğunda hakaretlere, zorbalığa ve en önemlisi ırkçılığa uğradım. İlk başlarda bu durumlara çok üzülsem ve moralimi bozsa da zamanla artık aldırış etmemeyi öğrendim. Bazen insanları sesli sohbetten sustursak bile oyun içinde bizi rahatsız edebiliyorlar. Bu yüzden düzenli olarak bu tarz oyunları oynamıyor iseniz, bu tarz bir senaryo sizi çok fazla etkileyebilir. Bir şekilde yabancıların ırkçılığına veya yerli oyunculardan hakaretlerine maruz kalabiliyorsunuz. Oyun ne kadar önlem alırsa alsın bu tarz kötü insanların bir sonu yok.

Oynayabildiğimiz Sunucular Hangileri?

Demem o ki, bu kadar anlattığım kötü detayın en fazla olduğu oyunlardan birinin Valorant olduğunu düşünüyorum. Oyunda kendi bölgemize açık olan 9 adet sunucu bulunuyor. Tüm sunuculara erişimimiz var fakat sağlıklı bir oyun deneyimi için kabul edilebilir ping değerleri arasındaki sunucuları tercih etmemiz daha mantıklı olacaktır. Bu yüzden sağlıklı bir oyun gecikmesi elde edebileceğimiz sunuculardan bahsetmek istiyorum. İstanbul, Frankfurt, Paris ve belki Londra.

Yerel sunucumuz İstanbul

İstanbul sunucusundan bahsederek başlayalım o zaman. Bunları yazdığım için ne kadar üzülsem de İstanbul sunucusunda oyun oynamak çok yüksek seviyede sabır isteyen bir iş. Genel olarak karşılaşacağınız oyuncu davranışları pek olumlu değil. Sosyal medyada bu tarz kötü davranışlardan rahatsız olan insanların paylaştığı videolar da oldukça yaygın. Riot da farkına varmış olacak ki geçen haftalarda sadece bizim sunucumuza özel bir raporlama sistemini hayata soktu. Eğer başarılı olursa diğer sunucular için de bu projeyi hayata geçirecekler. Burada sizlere akşama kadar İstanbul sunucusunun ne kadar kötü durumda olduğundan bahsedebilirim ama anlatacaklarım hepimizin az çok bildiği şeyler. Bu yüzden durumdan rahatsız olan çoğu oyuncu, bir diğer seçenek olan Frankfurt sunucusunda soluğu alıyor.

Bir diğer alternatif Frankfurt

Frankfurt sunucusunda anlatacaklarım maalesef pek de farklı değil. Valorant, oyuncuları eşleştirir iken aynı ping seviyelerine sahip oyuncuları bir araya getirmeye çalışıyor. Bu yüzden Frankfurt için İstanbul 2 diyebiliriz. Kendi sunucumuzda oynamak istemeyen insanlar tekrar bir araya gelmiş oluyor. İşin kötü tarafı, bu olaylardan kaçmak için Frankfurt‘da oyun aratan insanların hepsi İstanbul sunucusunu aratmayacak hareketler sergileyebiliyor. Sadece yerli değil yabancı oyunculardan da aynı şekilde bir davranış ile karşılaşabiliyorsunuz. Oyuncu profili ne kadar sunucuya göre ufak tefek farklılıklar gösterse de, Valorant’ın genel oyuncu kitlesi sanırım hiç değişmeyecek. Oynadığımız her sunucuda aşağı yukarı aynı manzara ile karşılaşıyoruz.

Son olarak Paris ve Londra

Bu yüzden son seçenek olarak geriye Paris ve Londra sunucuları kalıyor. Bu iki sunucuda yüksek ping değerleri olmasına rağmen daha az oyun içi sabote ve kötü davranış görebiliyoruz. Yüksek ping değerleri bu sefer de oynayışımızı çok büyük ölçüde engelliyor. Bu yüzden keşke durum buralara kadar gelmese de hepimiz kendi sunucumuzda sıkıntı yaşamadan oyunun keyfini çıkartabilsek.

4.2 Rütbe Sistemi ve Liderlik Tabloları

Valorant 4. Bölüm 1. Kısım EU Güncel Liderlik tablosu

Valorant’ta 8 adet ana rütbe 14 adet ara rütbe ile beraber toplamda 22 adet rütbe bulunuyor. Bunlar; Demir, Bronz, Gümüş, Altın, Platin, Elmas, Ölümsüzlük ve Radyant olarak ayrılıyor. Radyant hariç tüm rütbeler 3 adet aşamadan oluşuyor (Örn: Elmas 1, Elmas 2, Elmas 3). Dereceli seviyemizi belirlemek için 20 seviyeye ulaşmamız ve sonrasında 10 adet maç atmamız gerekiyor. Bu oynadığımız maçlardaki genel performansımıza göre Valorant bizi rütbe havuzuna katıyor. Lider tablosunda sadece Ölümsüzlük ve Radyant rütbesindeki kişiler sıralanıyor.

Ölümsüzlük rütbesine çıktığınızda artık Rank Rating(RR) seviyemizi arttırmaya çalışıyoruz. 100RR’a geldiğimizde Ölümsüz 2, 200RR’a geldiğimizde Ölümsüz 3 oluyoruz. Bu seviyeye geldikten sonra amacımız en iyi 500 arasına girmeye çalışmak oluyor. Her bölgede sadece 500 adet Radyant bulunuyor. 500. Oyuncunun RR’ını geçtiğimiz anda Radyant olmaya hak kazanıyorsunuz. Valorant güncel olarak liderlik tablosunu güncellemekte.

Sezon Sonları Ne Oluyor?

Valorant şuan 4. Bölüm 1. kısımda. Her bölüm 3 kısımdan oluşuyor ve her kısım sona erdiğinde rütbeler ve lider tabloları sıfırlanıyor. Rütbeler kısım sonunda az çok aynı kalıyor. Asıl büyük değişiklik bölüm sonlarında oluyor. Sezon sonunda rütbeler yüksek oranda geriye çekiliyor ve oyuncular tekrardan yukarı tırmanmak için çabalıyor. Ölümsüzlük veya Radyant olan birisi Elmas 1, Elmas 3 olan birisi Platin 1 olarak sezona başlayabiliyor. Bu sayede diğer oyuncuların da lider tablosunda yer alması için bir fırsat doğuyor.

5.0 Valorant’ta Sıkça Kullanılan Terimler

Trade: Bir bölgeye girerken takım arkadaşınızı öldüren rakibi anında öldürerek skoru eşitlemenize denir.

Diff: Difference anlamına gelir. Her iki takımda da bulunan ajanlardan birinin daha iyi olduğu zamanlarda (Örn: Reyna Diff) kullanılır.

Instalock: Ajan seçim ekranı açılır açılmaz istenilen ajanı kitleme anlamına gelir. (Takımınız ile konuşarak kimin ne oynayacağına karar vermek her zaman daha iyidir. O yüzden yapmamanızı tavsiye ediyorum.)

FF: Forfeit anlamına gelir. Teslim olma durumunda söylenir.

Post Plant: Oyunun Spike kurulduktan sonraki kısmı için kullanılır.

Line up: Özellikle post plant’lerde kullanılan bu terim, Viper, Brimstone, Sova, Killjoy gibi hasar veren becerilere sahip olan ajanların uzaktan Spike’ın üstüne molotof atmaları anlamına gelir.

Rotate: Bulunduğunuz bombalama bölgesinden, diğer bombalama bölgesine gittiğinizde söylenen terim.

Retake: Savunma tarafının bombalama alanını kaybettikten sonra geri almasını nitelendiren olaydır. Bu yüzden bazı karakter becerileri Retake için hayati öneme sahiptir.

Eco: Ekonominin takımca silah ve yetenek alacak kadar yeterli olmadığı durumlarda uygulanan taktiktir. Bu sayede sonraki turda yeterli krediye sahip olarak daha sağlıklı bir satın alım gerçekleştirilebilir.

Valorant Rehberimizi Noktalarken

Böylelikle yazımızın sonuna geliyoruz. Valorant’a başlamak isteyenler için elimden geldiği kadar detaylı bir şekilde oyunu anlatmaya çalıştım. Umarım biraz da olsa kafanızdaki soru işaretlerini silebilmişimdir. Genel olarak Valorant topluluğundaki sorunlar dışında oldukça güzel bir oyun. Umuyorum yeni gelen raporlama sistemi öncelikle yerel sunucumuz için sonrasında ise oyunun geri kalan sunucuları için yararlı olur. Sunucuların daha iyi ve sağlıklı bir oyun deneyimi sunması için, biz oyuncuların da ipin ucundan tutması gerekiyor. Bu yüzden olabildiğince barışçıl ve toksik olmayan bir oyuncu profili oluşturmamız lazım. Güncel çok oyunculu oyunlardan sıkıldıysanız ve farklı bir oyun arayışı içindeyseniz Valorant sizlere ilaç gibi gelecektir.

Yazımıza Valorant için yapılan Die For You şarkısı ile veda ediyorum. Ayrıca Valorant’a en son eklenen Ajanımız olan Neon’un yetenekleri ile ilgili detaylı yazımıza göz atabilirsiniz. Herkese Instalock’suz ve toksik olmayan günler dilerim.

Leave a comment

0.0/5