Skip to content Skip to footer

UNCHARTED İNCELEME

Uncharted filmi, Sony’nin kendi markaları hakkında izleyeceği yeni politika sonucu kurulan PlayStation Productions’un ilk somut örneği olarak 11 Şubat Cuma günü vizyona giriyor. PlayStation Productions’a ait olan ve filmin başında gösterilen, çok beğendiğim bir animasyon mevcut. Eğer PlayStation özel oyunlarını seven birisiyseniz, beyaz perdede bu animasyonu görünce çok heyecanlanabilirsiniz. İncelemede spoiler bulunmayacağını baştan belirtmek isterim. Uncharted filminin fragmanına buradan ulaşabilirsiniz.

Filmin Olaylı Yapılamama Süreci

Serideki ilk oyunu olan Uncharted Drake’s Fortune 2007’de çıktı. Sony, Spider-Man film yapımcısı olan Avi Arad’ın Uncharted filmini 2008’de geliştirmeye başlamasına öncülük etti fakat belirlenen yazar kadrosu ile maalesef planlar tutmadı.

2009’da Uncharted 2: Among Thieves çok beğeni toplamış ve film uyarlaması için beklentiyi daha da arttırmıştı. Hatta serinin hayranları Nathan Drake rolünde aktör Nathan Fillion’u destekleyerek başrolü oynamasını çok istiyorlardı. Rolü belki alamadı ama 2018’de yayınlanan Uncharted kısa filmiyle tüm hayranları mutlu etmişti.

2010 yılında, yapımcılar projeyi yazıp yönetecek olan David O. Russell ile çalışmaya başlamasıyla, Uncharted filmi için işler olumlu bir şekilde devam ediyordu. Hatta Mark Wahlberg, Nathan Drake karakterini canlandıracaktı. 2011 senesinde Russell ile stüdyo arasında çıkan anlaşmazlıklar sonrası kendisi projeden ayrılmıştı.

2011 yılı aynı zamanda Uncharted 3: Drake’s Deception oyununun piyasaya sürüldüğü yıl oldu. Film sil baştan bir şekilde yeniden yazılmaya başlanmıştı. Maalesef ki bitmek bilmeyen ayrılıklar ve fikir çatışmaları yüzünden proje bir türlü belini doğrultamamış bir şekilde gecikmeye ve yıllanmaya devam etti.

Bu süreçte Sony’nin başkanı değişti. Kimi yazarlar ve kimi yönetmenler gelip gitti. Hatta bazen projede yer alan yönetmenler diğer filmleri için Uncharted’ı arka plana atıp, o projelerine öncelik verdikleri de oldu. Bunca olay sonrası 2017’de, bu filmin ilk adımları atılmış oldu. Tom Holland’ın Nathan Drake’i canlandıracağı belli olmuştu. Hatta olaylar o kadar gecikti ki, yıllar öncesi Nathan Drake için seçilen Mark Wahlberg filme geri döndü. Fakat geçen zamanlar nedeniyle bu sefer Nathan olarak değil, Victor Sullivan olarak…

2020 yılında Uncharted filmi sonunda çekilmeye başlandı. Hikaye’nin Uncharted 4: A Thief’s End oyunundan ilham alacağı duyurulmuştu. Tabii ki 2020’den beri bugüne kadar salgın nedeniyle ertelenmişti. Uzun yıllar bir türlü kavuşamadığımız film sonunda bitmiş ve hazır bir biçimde karşımıza çıkmış durumda.

Uncharted İnceleme

Uncharted, genç ve korkusuz Nathan Drake ile ortağı Victor Sullivan’ın çıktıkları ilk hazine avında yaşadığı maceraları konu ediyor. Yetenekli genç hırsız Nathan Drake, 500 yıl önce Ferdinand Magellan’ın kaybettiği bir serveti kurtarmak için deneyimli hazine avcısı Sully tarafından işe alınır. Sully ile yola koyulan Nathan’ın planı, hırslı bir rakip olan ve ailesinin gerçek varisler olduğuna inanan, acımasız Moncada tarafından keşfedilir. Altın şehir arayışı bir yarışa dönüşür. Nathan, baş düşmanının açgözlü entrikalarını ve planlarını engellemek ve El Dorado’ya ondan önce ulaşmak için tüm becerilerini kullanmak zorundadır. Nate ve Sully ipuçlarını deşifre edip dünyanın en eski gizemlerinden birini çözebilirlerse, 5 milyar dolarlık hazineyi ve hatta Nate’in uzun süredir kayıp kardeşini de bulabilirler… Ancak birlikte çalışmayı öğrenebilirlerse.

Not: Filmin sonunda iki sahne bulunuyor. Bunların ilki film biter bitmez, filmin logosundan sonra geliyor. İkinci olan ise ilk jeneriğin sonunda bulunuyor.

Peki Film Nasıl?

Açıkça söylemek isterim ki, düşük bir beklenti ile filmi izledim. Karşılaştığım şey ise beklediğimden iyi bir oyun uyarlaması ve film oldu. Uncharted serisindeki tüm oyunlardan az çok bir şeyler bulabileceğiniz göndermelerle dolu bir film. Hatta fragmanlardaki bazı sahnelerden anlayacağınız üzere bunları bir hayli harmanlamışlar. Ağırlıklı olarak üç ve dördüncü oyundan harmanlanan parçalar görsek de filmin sırtını tamamen oyunlara yaslamamasını cesurca buldum. Oyunlardan esinlendiği biçimsel kısımlar ise bence çok başarılı şekilde sunulamamış. Bunlara çeşitli sekanslar, bazı sahneler ve hatta diyaloglar bile dahil. Genel izleyici için bu bir sorun teşkil etmeyecektir. O yüzden seriyi bilen ve bilmeyenler arasında fikir ayrılığı yaşanmasına neden olabilir.

Senaryonun durumu ise gerçekten fena değil. Hazine avı peşinde koşan neredeyse her yapımın gerektirdiği benzer yapıyı ortaya koymayı başarmışlar. Üzerine aksiyon sekanslarının da kalitesi iyi olunca, böyle bir film için senaryo birazcık geri planda kalsa bile çok sıkıntılı bir durum yaratmamış. Oyunların sevilen müziklerinden ilhamlar mevcut. Fakat bu konuda kendine has bir şeyler de yapmışlar. Film için yapılan tema müziği oyunlardakinin yerini muhtemelen tutmayacak. Yapılan bu tercih işe yaramış gibi gözüküyor çünkü filmin kalitesine yakışır bir sonuç mevcut. Ayrıca bunu desteklemek için de zaman zaman nostaljiyi çok dozunda kullanmışlar. Görsel efektler de beklediğimden iyiydi. Tabii ki cidden sırıtan bazı animasyon hareketleri çok bariz ama genele bakıldığında aksiyon sahnelerine yakışır bir bütün mevcut. Özellikle Sony’nin son filmlerine bakınca, daha iyi bir CGI kullanımı ile karşı karşıyayız.

Eksikliği Hissedilenler

Uncharted filmi olması nedeniyle çok olmasa da beklediğim bazı şeyler maalesef filmde yoktu. Mesela karmaşık ama çözülmesi zevkli bulmacalar yeterli düzeyde hissettirmedi. Bulmaca kısımlarının sayısı yeterliydi belki ama zorluklarına karşı Nathan’ın zekası çok ağır basıyordu ve inanılmaz basit bir izlenim sundukları için beklediğim etkiyi alamadım. Oyunlarda çok olan ama burada çok olmayan bir diğer madde ise silahlı çatışmalar. Serinin her oyununda gerçekten çok fazla silahlı çatışma bölümü vardır. Filmde silahlı çatışma sayısı bir hayli düşük olsa da bence bu müthiş bir karar olmuş. İzlediğimiz kısımlarda oyunlardan spesifik karelerin yaşanması izlerken gerçekten memnun ediyor. Bunların bir negatif etkisi ise bulmaca ve silahlı aksiyonun bu şekilde az olması, filme zaman zaman yaşanan bir durağanlık katmış. Aksiyon sahnesi veya esrarengiz işler olduğunda film adeta akıyor. İş karakterlerin durağan şekilde konuşmasına geldiğinde ise yer yer senaryonun arka planda kalan o zayıf kısmı nedeniyle sıkıcı bir yapı ortaya çıkıyor.

Karakterler Olmuş Mu?

Tom Holland uzun bir süre boyunca; mimikleri, konuşma tarzı ve aksiyon sırasındaki hareketleri nedeniyle hala Peter Parker gibi hissettiriyor. Oyundaki Nathan kadar olmasa da, zamanla o duruma gelebilecek bir ilk izlenim verdiği için bu seçimden hala ümidim var. Kendisinin yaptığı açıklamalarda, en çok zorlandığı aksiyon sahnelerini bu filmde bulunduğunu belirtmişti. Gerçekten de Tom’un bu açıklamasında haklı olduğunu görmek iyi hissettirdi. Mark Valberg’ün Sully karakterini ise sanırım sadece son perdede gerçekten sevebildim . Ayrıca bildiğimiz Sully gibi davranmayan bazı hareketleri mevcut. Nathan’da olduğu gibi Sully’de de zamanla sevebileceğimiz bir durum mevcut.

İkili arasındaki hikaye bildiğimizden farklı anlatılıyor. Gideceği noktayı az çok kestirebildiğimiz için tahammül etmemize olanak sağlıyor. Uyumları ise oyunlardakine göre daha düz bir yapıya sahip. İki karakter birbirlerini tanıdıkça o düz yapı daha güzelleşiyor ama bunu devam filmine saklamışlar. Fakat benim gerçekten her şeyiyle ilk gözüktüğü andan itibaren çok beğendiğim bir karakter mevcut. Sophia Ali’nin canlandırdığı Chloe, karakteri tümüyle çok hoşuma gitti. Hikayedeki davranışları, bütün süreçlerdeki tutumu oyunlardan tanıdığım Chloe gibi hissettirdi diyebilirim. Kötü taraf için diyebileceğim pek bir şey yok. Uncharted oyunları veya hazine peşine çıkılan yapımlardaki kötüler gibi klişe ve sıradan bir kötümüz var. Fakat filmde kötü tarafın bu şekilde zayıf olması beni çok etkilemedi. Bunun temel sebebi karakteristik karakterlere yer vermeleri. Neredeyse hepsi ile eğlenceli sahneler mevcut.

Sony’nin Formülü Belli Gibi

Sony’nin Tom Holland’ın Örümcek-Adam’ı için izlediği ilk üçlemedeki yolun bir benzerini, Uncharted serisinde yapacağını düşünüyorum. Devam filmini her açıdan çok daha fazla seveceğimi düşünerek, düşük beklenti ile girdiğim bu filmden memnun bir şekilde ayrıldım.

Sinemada mı? Dijitalde mi?

Uncharted için dijital çıkış tarihi henüz resmi olarak açıklanmadı. Ama bu önemli değil. Bu film tam sinemada izlenmesi gereken bir film. Sinemada büyük bir ekranda izlemenizi öneririm ama IMAX’e gerek yok.  

Ayrıca Doctor Strange in the Multiverse of Madness filmi öncesi Marvel Faz 4 için Ne Planlıyor? yazımıza da bakmak isteyebilirsiniz.

Leave a comment

0.0/5