Skip to content Skip to footer

Modern Warfare 2 Hikaye İnceleme

GELİŞTİRİCİ
INFINITY WARD
DAĞITIMCI
ACTIVISON
PLATFROM
PC,XBOX X/S,PS5
İNCELENEN PLATFORM
PC
ÇIKIŞ TARİHİ
28.10.2022
FİYAT
1099 TL
TÜR
AKSİYON FPS
Puanımız
8.5

İlk Modern Warfare (2007), şüphesiz oyun dünyasına büyük ölçüde yön vermiş yapımlardan bir tanesi. Çıktığı dönemde sinematik hikaye anlatımı ile bir çok oyuncunun beğenisini toplamıştı. Serinin devam oyunlarında da aynı formülü uygulayan Infinity Ward, üçüncü oyundan sonra uzun bir sessizliğe gömülmüştü. Ghosts ve Infinite Warfare ile istediği başarıyı yakalayamayan Infinity Ward, 2019’da popüler serisine hikaye rebootu yaparak geri dönme kararı almıştı. Modern Warfare 2019’un üstün başarısından 3 yıl sonra seri devam oyunuyla bir kez daha karşımıza çıktı.

İnsanların Call Of Duty’nin hikayesi için heyecan yaptığı zamanların çok geride kaldığını düşünüyordum. Fakat sosyal medyada oyunun çıkışına uzun bir süre varken bile konuşulduğuna şahit oldum. Bakalım Modern Warfare 2 bu üç yıllık bekleyişimize değmiş mi?

İncelemeye geçmeden önce incelemenin spoiler içerdiğini hatırlatalım. Ayrıca sosyal medya adreslerimizden de bizi takip etmenizi hatırlatmamıza da gerek yok sanırım. Dilerseniz çok bekletmeden incelememize geçelim.

Task Force 141 Geri Döndü

Task Force 141 ekibini tekrardan bir arada görmek beni duygulandırmadı dersem yalan olur. Orjinal üçlemede 4 karakteri yan yana savaşırken hiç görememiştik. Çünkü Gaz ilk oyunda, Ghost ikinci oyunda, Soap ise üçüncü oyunda bizlere veda etmişti. Onları tekrardan bir arada görebileceğimi duyduğumda gözüme uyku girmediğini hatırlıyorum. Biliyorum Modern Warfare hiç bir zaman çok derin bir hikayeye sahip olmadı. Ama bir aksiyon FPS oyunu için oldukça çarpıcı karakterlere sahipti. Bana intikam ve dostluk duygularını çok güzel aşılamıştı. Ayrıca yeni oyun bu karakterlerin yeniden yazılıp anlatılması için bulunmaz bir nimetti.

Eski oyunlarda karakterler arası bağ her ne kadar arka planda gelişse de, yeni oyunda bunu ön plana çıkartmaya gayret göstermişler. İlk oyun Price ve Gaz ikilisinin karakterlerinin ilişkisinin gelişimine ağırlık vermişti. İkinci oyunda ise Soap ve Ghost’un eğlenceli diyalogları ile birbirleri arasındaki bağın nasıl güçlendiğine tanıklık ediyoruz. Ghost korkutucu bir suikastçı, Soap ise onun izinden giden bir çaylak. Fakat dördünü bir arada yeterli uzunlukta gördüğümüzü söyleyemem. Task Force 141 isim olarak mevcut ama hikayede ayrı yollardan ilerliyorlar. Arka planda bir tanışıklık var fakat oyun bize bunu çok da iyi yansıtmıyor. Bu noktada biraz hayal kırıklığına uğradığımı söyleyebilirim. Çünkü yayınlanan fragmanlarda ekip sürekli beraber hareket ediyormuş gibi gösteriliyordu. İki farklı hikaye ortada birleşiyor ve bu birliktelik sadece 2 bölüm sürüyor. Dördünü tam anlamıyla tekrardan bir arada görmek için serinin sonraki oyununu beklemek zorundayız.

Modern Warfare 2’de Kötü Adam Sorunu Var

Modern Warfare serisini geçmişte bu kadar popüler yapan şey kötü adamlardı. Khaled Al-Asad, Zakhaev, Shepherd ve tabiki Makarov. Bu oyuna kadar her zaman iyi iş çıkartıldığını söyleyebilirim. Önceki oyunun ana kötüsü Roman Barkov’u ve Butcher’ı oldukça fazla görüyorduk. İşledikleri savaş suçlarına bizzat şahit oluyorduk ve kötü adamları avlamak için içimizde istek uyanıyordu. Belli bir amaçları ve karakteristik özellikleri vardı. Modern Warfare 2’nin ana kötüsü Hassan karakteri bana inanılmaz zayıf geldi. Oyunun yarısı boyunca Hassan’ı kovalıyoruz. Task Force 141, Hassan’ı yakalamak için yanıp tutuşuyor. Peki oyun bu yanıp tutuşmayı oyuncuya yeteri kadar hissettirebiliyor mu? Tabii ki hayır. Sadece sinirli birisi olduğunu, füzeleri olduğunu ve intikam almak istediğini biliyoruz. Hassan müzede eylem yapan bir aktivistten farksız. Biraz daha fazla kötü adam geliştirmesi görmek isterdim. Oyunun sonuna kadar Khaled Al-Asad’ın veya Zakhaev’in adamı olabileceğini düşünerek oynadım. Fakat yanıldığımı anladığımda oyun çoktan bitmişti.

Peki ya Shepherd ve Graves? Onlara ne demeli? Shepherd’ın eninde sonunda ihanet edeceğini 100 metre uzaktan zaten tahmin edebiliyorduk. Asıl olay Philip Graves’in ihaneti ile başlıyor. Oyundaki ana kötüden ziyade Graves daha çok dikkat çeken bir kötü adam oldu benim için. Shepherd’ın verdiği emir ile beraber Alejandro, Soap ve Ghost için uzaklaştırma kararı alınıyor. Karakterlerimiz bunu hoş karşılamadığı için ortalık karışıyor ve kovalamaca başlıyor.

İhanetin hemen ardından “Alone” bölümü boyunca koca bir şehirde insan avına çıkan Graves’den kaçmaya çalışıyoruz. Silahsız ve yaralı bir şekilde hayatta kalmaya çalışıyoruz. Bir yandan da işlediği savaş suçlarına şahit oluyoruz. Bu sahnelerde oyuncuyu dolduruşa getiriyor tabii ki. Graves’in görev motivasyonu da oyuncuya geçiyor. Sanki avlamamız gereken ana kötü oyunun başından beri Graves’miş gibi hissediyoruz. Bu yüzden en çok beğendiğim karakterlerden birisi Philip Graves oldu. Ama bu konuda da beni üzen şey aldığımız intikam sekansının oldu bittiye getirilmesi. Nerede o tatmin edici eski intikam alma sahneleri? Modern Warfare 2 bu noktada beni çok üzdü.

Bir Modern Warfare Hikayesi

Modern Warfare 2’nin hikayesi Amerika’nın Al-Mazrah’da bir terör örgütü liderini vurması üzerine başlıyor. Generalinin öldürülmesi üzerine sinirlenen ve intikam ateşi ile yanıp tutuşan Hassan 3 adet balistik füzeyi Amerika’ya sokarak belirli şehirleri vurmayı hedefler. Bunun için de Meksika kartellerinden yardım almaya çalışır. Amerika, füzelerin ve dolayısı ile Hassan’ın peşine düşer. Hassan’ın Karteller ile iş birliği içinde olduğunu öğrenen Shepherd ve Laswell hızlı davranma kararı alarak Task Force 141’i görevlendirir.

Başında Philip Graves’in olduğu Shadow Company denilen paralı asker grubu da kahramanlarımıza yardımcı olmak için görevlendirilir. Soap ve Ghost, Shadow Company ile beraber Hassan’ın Meksika Kartelleri ile bağlantısını çözmeye çalışırken, Price ve Gaz da füzelerin yerini bulmaya çalışır. Kahramanlarımız Alejandro Vargas’ın da yardımı ile Meksika’nın suç dolu sokaklarında yolunu bulmaya çalışır. İki farklı yoldan ilerleyen hikayede karakterlerimizin yolları birleşir ve Shepherd’ın döndürdüğü dolapları gün yüzüne çıkartır. Graves ve Shepherd tarafından ihanete uğrayan Task Force 141, Graves ve Hassan’ın peşine düşer.

Hikaye’nin oldukça eğlenceli ve tatmin edici olduğunu söylemekte fayda var. Oynarken sürekli bir oyun oynuyormuş gibi değil bir film izliyormuş gibi hissettim. Başından sonuna kadar sıcaklık hiç düşmüyor. Modern Warfare serisinin odak noktası hep teröristler ve aşırı milliyetçi Ruslar olmuştur. Bu sefer farklı bir şeyler deneyerek Meksika Kartellerini de oyuna dahil etmeleri benim çok hoşuma gitti. Hikayeyi direkt olarak aşırı milliyetçilere ve dolayısıyla Makarov’a bağlasalar seri üçüncü oyunda biterdi. Farklı olay örgüsü ve yavaş ilerleyen bir hikaye sunumu ile oyun daha yeni hissettiriyor. Modern Warfare 2 eski oyuna bolca gönderme yapan ama aynı hikayeyi aynı anlatmayan kompakt bir senaryo amaçlıyor. Anlaşılan o ki, Infinity Ward’un gelecek planlarında seriye 2 belki de 3 oyun daha yapma planı var.

Biz Bu Yeni Görev Yapısını Çok Beğendik

Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Modern Warfare 2 oyun değil bir aksiyon filmi olmuş. Gerek sinematik anlatımı ile gerekse görev yapısı ile aklımı uçurdu. Görevlerin çoğu bizi doğaçlama yapmaya itiyor. Bu da serbestlik hissini fazlasıyla arttırıyor. Yarı açık dünyada kendi filminizi yönetiyorsunuz. Modern Warfare’da giriş bölümü dahil 17 adet görev bulunuyor. Bu görevlerin her biri farklı bir deneyim vaat ediyor. Gizlilik, crafting, diyalog tabanlı, yarı açık dünya ve kaynak yönetimi içeren görevler bulunuyor.

Nedense bu görev yapısının bazı oyuncular tarafından sevilmeyeceğini düşünüyorum. Çünkü oyuncular kompakt ve koridor üzerinde ilerleyen görev yapısına çok alıştı. Bu yeni görev yapısı dönemine geçişte oyuncuların bir alışma süresi olacaktır. Infinity Ward’un eski alışkanlıklarından kurtulup işe yarayan formülü geliştirmek için elinden geleni yapmış. Yapımcılar artık taktik geliştirerek ilerlememizi istiyor. 2018’de Black Ops 4’te tek oyunculu mod bulunmazken, fikirlerini değiştirip 2022 yılında böylesine eğlenceli bir tek oyunculu mod yaptıkları için şanslıyız. Baştan savma, önümüze geleni vurduğumuz, koridorda ilerleyen görev dizaynından kurtulup bu tarza geçtikleri için Activision ve Inifinity Ward’u kutluyorum. Call Of Duty geri döndü!

Oyunun hikaye modu ile ilgili ilk izlenimlerimiz böyleydi. İyisiyle kötüsüyle 8 saatlik senaryosunu oynadık. Özüne sadık kalıp taze bir başlangıç yapmak isteyen Modern Warfare bu işin hakkını vermiş gibi gözüküyor. Özlediğimiz Call Of Duty geri döndü diyebiliriz. Keşke müzikleri tekrardan Hans Zimmer yapsaydı o zaman tamamen eskiye dönüş yaşardık. Hans Zimmer’ın oyunu nasıl değiştirebileceğini merak ediyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Yeni mekanikler ve oynayış hakkında daha çok bilgi almak isterseniz Modern Warfare 2 Multiplayer Betası İnceleme’mize buradan ulaşabilirsiniz.

Modern Warfare 2 Hikaye İnceleme
Sonuç Olarak
Modern Warfare 2, orjinal serideki tanındık karakterleri kullanarak daha kompakt ve sinematik bir deneyim sunmuş. Aksiyon filmini aratmayan hikaye anlatımı ile oyuncuyu baştan sona kadar ilgi çekici görevler ile ekrana bağlıyor. Fakat kötü adamların motivasyonu eski oyunlardaki kadar yeterli hissettirmiyor. İntikam duygusunu oyuncuya yeteri kadar geçiremiyor. Oyunda kullanılan müzikler eski oyunlara göre çok zayıf kalmış. Özlediğimiz ve uzun yıllar akılda kalacak bir Call Of Duty hikayesi bizlere sunulmuş.
Oynanış
9.5
Hikaye
9
Grafik
9
Atmosfer
8.5
Müzikler
6.5
Okuyucu Derecelendirmesi3 Oy
8.4
Artılar
İyi yazılmış karakter diyalogları
Oynayış çeşitliliğinin arttırılması
Kaliteli sinematik sahneler
Özgür hissettiren görev tasarımı
Gelişmiş yapay zeka
Eksiler
Ana kötünün zayıf işlenmesi
Müzikler
Uzak mesafe çizimleri bazen kötü gözükebiliyor
8.5

Leave a comment

0.0/5

Oynanış
Hikaye
Grafik
Atmosfer
Müzikler
Toplam Puan