Skip to content Skip to footer

Orta Dünya Evreninde Geçen En İyi Oyunlar

Orta Dünya evreni birçoğumuzun kalbinde önemli bir yere sahip. Bu kadar büyük bir külliyat için iyi oyunlar çıksa da bu evrene sadık, özgün ve büyük bütçeli bir oyun herhalde görmedik. Yakın zamanda çıkacak gibi de görünmüyor. Çıkmış Orta Dünya oyunlarından oynamaya değer olanlarını listelediğimiz bu yazıda belki gözünüzden kaçan bir tane vardır.

Middle-earth: Shadow of Mordor

Orta Dünya evrenine aykırı dokunuşları yüzünden sıkı fanlar tarafından kötü gözle bakılan bir yapım olsa da Shadow of Mordor, oyun olarak baktığımızda aslında iyi bir oyun. Hikâyede yaptığı bu değişiklikleri göz ardı edebilirseniz yüksek ihtimalle keyif alacaksınız. Sauron güçleri tarafından öldürülmüş bir Black Gate muhafızı olan Talion’u yönettiğiniz oyunda açık dünyadaki ork kamplarını yağmalamak oldukça keyifli. Diğer yandan Shadow of Mordor’un oyun dünyasına kattığı Nemesis sistemiyle birlikte oyunda ekstra bir hedefiniz oluyor. İkinci oyun Shadow of War, detaylı yetenek sistemiyle daha gelişmiş bir oynanış sunuyor. Çıkışında, hikâyeli bir oyun için oldukça ters düşen mikro satın almalar mevcuttu ancak sonradan kaldırıldı. Ayrıca ilk oyunun hemen ardından oynarsanız aynı şeyleri yapmaktan sıkılabilirsiniz.

Türü: Aksiyon/Gizlilik
Çıkış Yılı: 30 Eylül 2014

Lord of the Rings: The Third Age

Visceral Games’in geliştirdiği The Third Age, sıra tabanlı bir oyun. Oynanışıyla daha çok Final Fantasy X’ten ilham alınan oyunun hikâyesi, Yüzüklerin Efendisi’nin tamamını kapsıyor. Ayrıca filmlerde yer almayan Barad-dûr’un tepesinde Sauron’un Gözü ile savaşma gibi sekanslar da bulunuyor. Orijinal Xbox, PS2 ve GameCube’e çıkan oyunun ne yazık ki bilgisayar versiyonu çıkmadı ve oyun dünyasının tozlu raflarında yerini aldı.

Türü: Sıra Tabanlı Strateji
Çıkış Yılı: 2 Kasım 2004

LEGO The Lord of the Rings

Yüzüklerin Efendisi’nin tüm hikâyesini sunan oyunda ister tek başınıza, ister bir arkadaşınızla keyifli saatler geçirebilirsiniz. Alıştığımız LEGO formülünü The Lord of the Rings evreniyle buluşturan oyun, tabii ki bir LEGO oyunundan bekleyeceğiniz en önemli şeyi sunuyor: eğlence. Rivendell ve Shire gibi yerlerde serbestçe dolaşabildiğiniz oyunda yine LEGO topluyor ve bolca ork kesiyorsunuz.

Türü: Platform/Bulmaca/Aksiyon
Çıkış Yılı: 30 Ekim 2012

The Lord of the Rings: Conquest

Conquest pek çok açıdan sınıfta kalan bir oyun. Ayrıca co-op da oynanabilen oyunun hem hikâye tarafında hem de oynanış tarafında birçok eksikleri var. Diğer yandan Gandalf’ın sadece beyaz halinin olması veya Aragorn’un Yolgezer kıyafetinin olmaması gibi tasarım tarafındaki eksiklikler oyunun tam anlamıyla bitmediğinin göstergesi. Ancak her şeye rağmen Conquest, oyuncular tarafından iyi anılan bir oyun. Yüzüklerin Efendisi’nin o büyülü atmosferinde bulunmanın etkisinden olsa gerek oyun kendini oynattırmayı bir şekilde başarıyor. Bunu daha çok içimizde kalan Orta Dünya temalı oyun açlığına vuruyorum.

Türü: Aksiyon/Rol Yapma
Çıkış Yılı: 9 Ocak 2009

The Lord of the Rings: The Return of the King

Return of the King’de, başarılı olan önceki oyundaki öğeler geliştirilerek daha oynanabilir bir oyun haline getirilmişti. Gandalf ve Aragorn’dan Frodo’ya filmdeki birçok ana karakteri oyunda yönetebiliyorsunuz. Filmin destansı sahnelerini oynamak gerçekten bambaşka bir his. Hala açıp oynayabilirsiniz.

Türü: Hack’n’Slash
Çıkış Yılı: 31 Ekim 2003

The Hobbit

Sierra Entertainment’ın geliştirdiği Hobbit, kısaca Zelda’dan ve o dönemki platform oyunlarından ilham alan bir oyun. Hobbit kitabının masalsı anlatımının grafiklere yansıdığı oyunda Erebor, Mirkwood ve Esgaroth gibi bölgeleri keşfedebiliyorsunuz. Return of the King’le aynı yıl çıktığından pek başarılı olamasa da oynama imkânınız varsa bakmalısınız.

Türü: Platform/Bulmaca
Çıkış Yılı: 24 Ekim 2003

Lord of the Rings: War in the North

Sauron’un ana güçleri Rohan ve Gondor’a konsantre olurken Orta Dünya’nın kuzey bölgelerinde yer alan savaşta Agandaûr adlı güçlü bir Kara Númenórlu, oyunun baş kötüsü olarak karşımıza çıkıyor. Oyun, kitaplarda ve filmlerde olmayan hikâye ve karakterlerden oluşuyor. Oyunda cüce, elf ve insandan oluşan bir ekibi yönetiyorsunuz ve her ırkın kendine has yetenekleri var. Üstelik karakterler arası geçiş yapmak mümkün. Ayrıca co-op da oynanabilen aksiyon oyunu size keyifli saatler yaşatacaktır.

Türü: Hack’n’Slash
Çıkış Yılı: 26 Ekim 2011

Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth I-II

Birçoğumuzun yüzlerce saatini gömdüğü Battle for Middle-Earth oyunları hiç şüphesiz en iyi Orta Dünya oyunları. İki oyunu birlikte konuşmak istedim. Çünkü hem iki oyun arasından seçim yapmak zor hem de iyi oldukları farklı noktalar var. 1. oyunun hikâye modunda Yüzüklerin Efendisi’nin tüm senaryosunu oynadığımızdan ikinci oyuna göre çok daha iyi. Fakat 2. oyunda oynanışta daha fazla serbestlik ve içerik var. Tabii ki her iki oyunun da muhteşem olduğu kesin. Bu yüzden hangisinin daha iyi olduğu konusunu sizlere bırakıyorum. Oynarken haritada yüzük ortaya çıkınca hangimiz q’ya basıp tüm ordularıyla saldırıya geçmedi ki?

Türü: Gerçek Zamanlı Strateji
Çıkış Yılı: 6 Aralık 2004 – 28 Şubat 2006

Merak edenler için geçtiğimiz günlerde oynanış videosu yayınlanan Hogwarts Legacy hakkındaki tüm detaylara ayrıca buradan ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

0.0/5