Skip to content Skip to footer

Sifu İnceleme

Uzak doğu dövüş sanatları her zaman ilgi çekici olmuştur. Oyunlarda da bu sanatların bir çoğuna rastlarız. Bazı oyunlar dövüş sistemine önem verse de son yıllarda tamamen dövüş odaklı oyun görmek zorlaşıyor. Bu saf dövüş oyunları azlığında da bize ilaç gibi gelecek bir yapım karşımıza geldi. Karşınızda Sifu. Tam anlamıyla üç boyutlu bir beat ’em up oyunu diyebiliriz. Bölgeye gir rakipleri indir bölüm sonuna gelip ağır abi ile kapış ve bölümü bitir yapısına sahip. Peki oyun iyi mi? Gelin ona biraz daha derinden bakalım.

Hikâye

İntikam hikâyeleri her zaman insanları cezbetmiştir. Sifu da bize bir intikam hikayesi sunuyor. Oyunun adında da bulunan “Sifu” kelimesi birçok dilde benzer anlamlara gelmekte. Bunlardan en çok kullanılanları ise “usta” ve “baba”. Bu oyunda da cinsiyetini oyuncunun belirlediği karakterimizin ve onun ustası, aynı zamanda babası olan dövüş ustasının başından geçen olaylar anlatılıyor. Spoilera fazla kaçmadan özetlersek sinirli bir gencin intikam hikâyesi diyebiliriz. Hikaye çok mu iyi işlenmiş diye soracak olursanız da öyle olmadığını söyleyebilirim. Oynarken bana hissettirdiği düz bir intikam hikâyesiydi. Halihazırda Sifu da size aman aman bir hikâye anlatma peşinde değil. Hikâye sadece patakladığımız kişilerin sayısını artırmak için bize sunulmuş bir motivasyon kaynağı gibi hissettiriyor.

Oynanış

Gelelim asıl kısıma. Oynanış kısmında sizi tatmin edecek çok fazla unsur var. Bunların en başında dövüşmenin inanılmaz keyifli olmasını sayabiliriz. Oyunu oynarken kendinizi bir aksiyon filminde başrol gibi hissedebilirsiniz. Bununla birlikte çileden çıkaracak da bir dolu şey olduğunu söyleyebilirim. Sifu zor bir oyun. Souls oyunlarından biraz, roguelike oyunlardan biraz karıştırıp kendi özel dövüş sistemi ile harmanlayan bir oyun. Oyun sizden kendisine zaman ayırıp öğrenmenizi istiyor. Reflekslerinizi geliştirmeniz bölümü avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor. Diğer türlü yaşlılığa yenik düşerek ölmekten kaçamıyorsunuz. Nasıl ya ne alaka yaşlılık dediğinizi duyar gibiyim. O halde gelin oyunun en önemli ve kilit mekaniğinden size biraz bahsedeyim.

Yaşlanma Sistemi

Oyunun başında elimize geçen bir tılsım sayesinde bir nevi ölümsüz oluyoruz. Karakterimiz her öldüğünde yaşlanıyor ve yeniden doğuyor. Bu yaşlanma sırasında da sağlık barımız azalırken verdiğimiz hasar artıyor. Bununla birlikte her öldüğümüzde yetenek ağacı ile yeni yetenekler açıyoruz. Odak barını artırma, kayma yeteneği, uçan tekme gibi bir çok yetenek bulunmakta. Gençken daha fazla canımız var fakat vurduğumuz hasar az. Yaşlıyken ise vurduğumuz hasar fazla fakat canımız az. İki durum arasındaki denge iyi kurtarılmış. Tılsımın ölümsüz yaptığından bahsettik. Peki bunun bir sınırı var mı? Evet var. Elimizde beş adet tılsım parçası bulunmakta. Her bir tılsım parçası on yılı temsil ediyor. Oyuna 20 yaşında başlıyoruz. Yani 70’li yaşlar üst sınırımız. Her öldüğümüzde ölüm sayacında yazan değer kadar yaşlanıyoruz. Sayaç değerini ise belirli düşmanları öldürerek azaltabiliyoruz. Azaltmadan arka arkaya ölmeniz durumunda ise bir anda kendinizi 60 yaşında bulabiliyorsunuz. Bölüm içerisinde 70’li yaşlara geldiğinizde ölürseniz oyun bitiyor ve bölümün başına dönüyorsunuz.

Zorlayıcı Mücadeleler

Oynanış zor dedik hadi biraz detaya inelim. Sekiro’dan aşina olduğumuz posture barı Sifu’da da mevcut. Yani rakibe bitirici hamleyi yapmak için bu barı doldurmanız gerekiyor. Aynı zamanda sizde de bir posture barı var ve dikkatsiz oynarsanız cezalandırılıyorsunuz. Hem rakibin hem de kendinizin posture barını kontrol ederek oynamanız gerekiyor. Bununla birlikte güçlü refleksler de ihtiyaç duyulan şeylerden sadece birisi. Kalabalık düşman grupları oyunun başından sonuna kadar peşimizde ve onlarla savaşmak o kadar da kolay değil. Posture barınız kırmızıya dönmeye başladıysa ve etrafınızda birden fazla düşman varsa yaşlanmaya bir adım daha yaklaştınız diyebilirim.

Silahlar ve Çevre Etkileşimi

Sifu silah çeşitliliği konusunda da bir dövüş oyununa göre yeterli seviyeye sahip. Sopalar, demirler, bambular, şişeler, kasap bıçakları gibi silahları kullanabiliyoruz. Yetenek ağacından açtığımız bazı özellikler sayesinde ise çevrede bulunan birçok nesneyi rakiplere fırlatabiliyoruz. Silah kullanımı oldukça zevkli. Yumruk yumruğa savaştan sıkıldığınızda hem daha güçlü ve efektif hem de estetik bitirişlere sahip silahları kullanmak zevk veriyor. Bitirişler dedik biraz da ondan bahsedelim. Rakibimizin posture barını doldurduğumuzda üzerinde bitirme animasyonunu yapmak için bir tuş kombinasyonu beliriyor. Bitirici hamleyi yaptığınızda rakibi estetik bir animasyon ile indiriyoruz ve ekstra olarak can kazanıyoruz. Bir diğer durum ise rakibin bu bitirici hareketi yememesi. Bazı rakipler diğerlerine göre daha güçlü olabiliyor. Bununla birlikte siz onlara bitirici yapmaya gittiğinizde onlar size geri saldırı yapabiliyor. Bu ne getiriyor derseniz rakibin canı fulleniyor ve daha sert saldırılar yapmaya başlıyor. Bu yüzden bitirici yaparken dikkatli davranmakta fayda var.

Savunma Sistemi

Defans sistemi ise refleks odaklı. Savunma pozisyonuna geçtiğinizde gelen saldırılara göre yön verip kaçınmak gerekiyor. Oyunda parry sistemi de mevcut. Doğru zamanda saldırıyı blokladığınızda rakip afallıyor ve size onu bitirmek için bir boşluk bırakılıyor. Boss savaşlarında parry atmak ve doğru savunma yapmak oldukça önemli çünkü bossların bazı özel hareketleri sizi emeklilik yaşınıza biraz daha yaklaştırabiliyor.

Yetenek Ağacı ve Kombolar

Yetenek ağacı çok fazla olmasa da kendince bir çeşitliliğe sahip. Klasik bir şekilde XP kazanarak yetenek açıyoruz. Yetenekler genelde rakibe büyük hasar vermek veya onları sersemletip bitirmek üzerine kurulmuş. Silahlar ile yetenekleri birleştirince ise ortaya gayet güzel bitirişler ve kombolar çıkabiliyor. Kombolar demişken bir de kombo sayacımız bulunmakta. Yaptığınız kombolar ile belirli çarpan sayısı kadar XP kazanabiliyoruz. Her bölgede bulunan bazı noktalarda ise karakteri güçlendirebiliyoruz. Odak barının miktarını veya rakip öldürdüğünüzde kazandığınız canı artırabiliyorsunuz. Bunun yanında silah dayanıklılıklarını ve savunma sistemini de geliştirebiliyoruz.

Bölüm Tasarımları

Sifu bölüm tasarımı ve atmosfer konusunda oldukça başarılı bir iş çıkartmış. Ara sokaklardan başlayan maceralarımız birbirinden farklı ve özgün mekânlara kapılarını açıyor. Çin’in ara sokaklarında, gece kulüplerinde intikam için koşturmak ve karşınıza gelen her rakibi indirmek oldukça tatmin edici.

Boss Savaşları

Sifu boss savaşı konusunda başarılı bir iş çıkarmış. Savaşa girdiğimiz alanlar etkileyici ve güzel tasarlanmış. Aynı şeyi bosslar için de söyleyebiliriz. Güzel tasarlanmışlar ve bazı durumlarda sizi germeyi başarabiliyorlar. Hareket şemalarını öğrendikten sonra ise çok bir numaraları kalmıyor. Burada biraz ezber var da diyebiliriz çünkü bosslar genelde hep aynı hareketleri spamlıyorlar. Yani bir kere çözdükten sonra bir iki hasar alarak yenebiliyorsunuz. Toplamda beş adet boss savaşı var ve hepsi kendine özgü tasarımlara ve zorluklara sahip. Gamepadleri kırmadan önce fiyatlara bir göz atmanız sizin yararınıza olur diyip devam edelim.

Biraz Zor Mu Ne?

Oyunun zor olduğundan bahsetmiştik. Sifu sizden kendisine zaman ayırıp oyunu kavramanızı istiyor. Doğru zamanda savunma yapacak reflekslere ulaşmanız ve bölümleri avucunuzun içi gibi bilmeniz gerekiyor. Git gud tanımı tam olarak bu oyuna uygun diyebiliriz. Bazı bölgelerde o kadar kalabalık gruplar oluyor ki sinir krizleri geçirtebilir. Hepsi etrafınızı sardığında birkaç darbe ile sersemleyip ölebiliyorsunuz. Ölüm sayacı ise her öldüğünüzde katlanarak ilerliyor. Örnek verecek olursak, ilk defa oyunun başına geçtiniz ve bir süre sonra ilk ölümünüzü gerçekleştirdiniz. İlk olarak bir yaş artırıyor fakat sayaç ikiye çıkıyor. Yani bir sonraki ölümünüzde iki yaş ekleniyor ve bu şekilde artmaya devam ediyor. Bunu azaltmanın yolu yok mu derseniz de anlatayım. Bölümlerin bazı kısımlarında size eş değer rakipler ile karşılaşıyorsunuz. Güçlü ve hızlılar. Bunları öldürdüğünüzde ise sayacınızdan bir değer düşüyor. Zorluğu aştığınızda ve oyuna alıştığınızda ise aldığınız zevk kat ve kat artıyor. O yüzden git gud kavramını benimsemenizi tavsiye ederim.

Grafikler ve Performans

Grafik konusunda low poly tasarımı ile güzel görünmeyi başardığını söyleyebilirim. Çok büyük bir grafik beklentiniz olmadığı sürece sizi memnun edecektir. Grafikleri olduğundan daha güzel gösteren şey ise sanat ve bölüm tasarımları. Alevlerin içerisinde yürüdüğümüzde veya gece kulübünün loş ışığı altında kavga ederken ortaya oldukça güzel bir görüntü çıkıyor. Performans konusunda da PC’de sorunsuz çalışıyor. Bazen pikselleşme ve ekran gidip gelmesi sorunları ile karşılaştım ama sürekli olan bir şey değil.

Son Değerlendirme

Saf dövüş oyunlarının sayısı gitgide azalırken Sifu ilaç gibi geldi. Derin senaryolara girmektense basit bir hikaye ile güzel bir dövüş sistemini harmanlayan oyunumuz beni oldukça tatmin etti. Dövüş sanatlarına ve dövüş oyunlarına ilgisi olanların mutlaka şans vermesi gereken bir yapım olmuş. Zorluğu aşılınca ve oyuna alışınca oldukça keyifli zaman geçireceğiniz su götürmez bir gerçek. Fiyat ve Türkçe dil desteği konusunda da ülkemize büyük kıyak geçildiğini söyleyebilirim. Avrupa fiyatı 40 euro olan Sifu ülkemizde Epic Games tarafında 70 TL gibi bir fiyat ile çıkış yapıyor. Yani 5 euro gibi bir fiyata ülkemizde Sifu’ya sahip oluyoruz. Bunun yanında da Türkçe dil desteği olması şans vermek için oldukça iyi bir neden.

Evet sevgili Ludenoid okurları bir başka incelememizin daha sonuna geldik. Daha fazla inceleme ile ileriki tarihlerde görüşmek dileği ile. Gitmeden sizleri yakın zamanda PC platformuna çıkış yapan God of War incelememize yönlendiriyorum. İyi okumalar dilerim

SIFU İNCELEME
Sonuç Olarak
Keyifli dövüş mekanikleri ve bölümleri ile sizi eğlendirecek, zorluğu ile de bazen çıldırtacak bir yapım. Çok fazla rakibinin olmaması da Sifu'yu en iyi alternatiflerden birisi yapıyor.
Oynanış
9.5
Hikaye
6.5
Grafik
7.5
Atmosfer
8.5
Müzik
8
Sanat Tasarımı
9
Artılar
Keyifli Dövüş Sistemi
Atmosfer
Vuruş Hissiyatı
Türkçe Dil Desteği
Boss Savaşları
Müzikler
Sanat Tasarımı
Eksiler
Zorluk Biraz Fazlaya Kaçmış
Hikâye Kısmı Zayıf
Karakterler Fazla Ruhsuz
8.2

Leave a comment

0.0/5

Oynanış
Hikaye
Grafik
Atmosfer
Müzik
Sanat Tasarımı
Toplam Puan