Skip to content Skip to footer

The Walking Dead Universe Roleplaying İnceleme 

Free League’in geçtiğimiz günlerde yayımladığı The Walking Dead Universe Roleplaying, isminden de anlaşılacağı üzere AMC’nin popüler zombi kıyameti sonrası dizisinde dayanmaktadır. Arkadaşlarınızla zombi kıyametinde hayatta kalmaya çalışıp kimi zaman yürüyen ölülerle kimi zamansa sizin gibi hayatta kalmaya çalışan başka insanlarla çatışıyorsunuz. Televizyon dizisini seviyorsanız ve kendi kendinize zombi salgını olsa ne yaparım diye senaryolar kurguluyorsanız bunu deneyim etmek için oldukça iyi bir fırsat.

Diziyi izlememiş olsanız bile oyunu oynarken hiçbir zorluk yaşamaz, dünyaya karşı yabancılık çekmezsiniz. Kitap içinde bulunduğunuz durumu ve dünyayı yeterince iyi açıklamış. Kısaca özetleyecek olursak sebebi bilinmeyen bir salgından dolayı ölüler dirilmeye başlamış ve oldukça saldırgan bir şekilde yaşayanların etini yemek istemektedirler. Klasik bir zombi kıyameti.

Sistem

Oyun sistem olarak Free League’in diğer oyunları olan Tales From the Loop, Alien RPG, Blade Runner RPG, Mutant: Year Zero, Forbidden Lands gibi Year Zero Engine’i kullanıyor. Fakat elbette diğer oyunlarında da olduğu gibi evrene uygun olacak şekilde belli başlı ufak değişiklikler yaparak kullanılıyor.

Açıkçası hem bir GM olarak hem de bir oyuncu olarak Year Zero Engine’i seviyorum. Öğrenmesi kolay, karmaşık hesaplamalar ile uğraşmak yerine role ve atmosfere odaklanabiliyorsunuz. Uzun süredir DnD oynayan birisi olarak bu gibi daha basit sistemleri seviyorum. Üzerimdeki mekaniksel yorgunluğu alıp atmosfere odaklanmama yardımcı oluyorlar. The Walking Dead gibi bir oyun için de bence oldukça yerinde bir karar olmuş.

Sistemi kısaca özetlemek gerekirse 4 temel attributes puanınız ve bunlarla bağlantılı 12 skill bulunmaktadır. Oyunun başlangıcında elinizde 13 puan bulunur ve bu 13 puanı attributelerinize dağıtırsınız. Ancak dağıtırken maksimum 4 minimum 2 verebilirsiniz. Ayrıca oyunun başında seçeceğiniz arketipinize bağlı olarak sahip olduğunuz key attribute’a maksimum 5 verebilirsiniz.

Benzer şekilde Skillerinizi belirlerken de 12 puanınız olur. Dilerseniz arketipinizin belirlediği bir skill’i 3 puan verebilirseniz. Bunun dışındaki bütün skillere ise maksimum 2 puan verebilirsiniz.

Bu puanlar eylemleriniz sırasında kaç adet altılık zar atacağınızı temsil eder. Öreğin attribute değerlerinizden strength’e 4 ve bunun altında bulunan Force skill’inize de 1 verdiğinizi varsayalım. Bir kapıyı zorlayarak kırmak isterseniz 5 adet altı yüzlü zar atarsınız ve bunlardan bir tanesi bile 6 gelse eyleminiz başarılı sayılır.

Sistem tamamen attribute’lerinize bağlı sayıda altı yüzlü zar attığınız ve bunlardan birisi bile 6 geldiği zaman başarılı olduğunuz bir mekaniğe sahip. Başta oldukça kolay gözükse de eğer gerekli skill’de puanınız yoksa bir hayli zorlayıcı olabiliyor.

Arketipleri

Kitabın içerisinde 12 farklı arketip bulunmaktadır. Bunlar işinizi kolaylaştıracak olmakla beraber dilerseniz kendi arketipinizi de rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Kitabın içerisinde bulunan arketipleri ise şu şekilde; Criminal, Doctor, Farmer, Homemaker, Kid, Law Enforcer, Nobody, Outcast, Politician, Preacher, Scientist, Soldier.

12 arketipi aslında oldukça geniş bir yelpaze ve bu durum aynı şeklide oyunda kullanabileceğiniz NPC yaratma tablolarında da devam ediyor. Hızlıca rasgele bir NPC yaratmak isterseniz tablolar sayesinde bir öncekilerden çok daha farklı bir NPC yaratacağınızın garantisini verebilirim.

Detaylı Bir Sandbox Deneyimi 

Kitap oyun yöneticisine geniş bir özgürlük sağlaması için sandbox tarzında tasarlanmış. İçerisinde onlarca tablo bulunmakta ve onları kullanarak sonsuza kadar sürebilecek bir campaign bile yapabilirsiniz. (En kötü ihtimal 11 sezon yaparsınız)

Kitabın sandbox oluşuna özellikle dikkat çekmemiz gerekiyor çünkü bu oyun bence Free League’nin diğer kitaplarından biraz daha farklı. Kesinlikle Alien ya da Blade Runner kadar detaylı bir yapıda değil ancak bunun yerine size oldukça geniş bir oyun alanı sunmuşlar. Bu oyun alanını tamamen kendi zevkinize göre doldurabilir ve onlarca saat sürecek keyifli maceralara atılabilirsiniz. Kitap genel olarak pek çok şeyi fazla detaylandırmıyor fakat bu oyununun sandbox olması için yapılmış tasarımsal bir tercih olarak karşımıza çıkıyor.

The Walking Dead Universe RPG kendine has Threat Level (Tehlike Seviyesi) adı bir mekaniğe sahip. Bulunduğunuz duruma bağlı olarak ne kadar tehlikede olduğunuz 0 ile 6 arasında derecelendiriyor. Sıfır etrafta hiçbir tehdidin olmadığı durumlar içinken bir ve iki etrafta zombilerin olduğu fakat sizi fark etmedikleri durumlar içindir. Üçten sonra ise zombiler sizi fark eder ve kovalamaya başlar. Tehdit altıncı seviyeye ulaşırsa muhtemelen kurtulmak için artık çok geçtir. Zombilerin soluklarını ve salyalarını ensenizde hissediyorsunuzdur.

Oyuna böyle bir tehdit seviyesi getirmeleri ve oyun yöneticisinin bulundukları sekansın tehdit seviyesin anlık olarak oyuncular ile paylaşması masada oldukça hoş bir gerginlik yaratılmasına olanak sağlamış.

Zombi Sürüleri İle Savaşmak 

Kitapta zombi türleri ile ilgili detaylı bir bilgilendirme bölümü bulunmuyor ancak bu yine kasıtlı olarak yapılmış bir şey. Onun yerine yürüyen ölüler Swarm (Sürü) olarak sınıflandırılmış. Swarm büyüklüğüne göre teşkil etikleri tehlike artıyor ve bu durum onlarla savaşırken zorluk seviyesini de arttırıyor.

Sürüler ile savaşırken elbette 100 kişilik zombi takımı için teker teker hesaplama yapmıyorsunuz.

Bunun yerine onlarla hack and slash bir savaş sekansı yaşıyorsunuz. Zorluk seviyesi sürünün büyüklüğüne ve o sırada atmosferin belirlemiş olduğu tehlike seviyesinin toplamına bağlı. Normalde eylemlerinizde bir adet altılık zar atmanız yeterken bu tarz sürüler ile savaşırken bu toplam zorluğu geçmeniz, zorluk seviyesi kadar başarılı zar atmanız gerekmektedir. Ancak işin iyi tarafı savaşan üç kişi varsa bu iç kişi de yapacakları eylemlere göre zar atar ve bunların toplamı alınarak zorluğu geçip geçmediğinize karar verilir. Tek başınıza savaşıyorsanız yine 3 defa zar atarsınız fakat 2. atışınızda atacağınız zarlardan 2, 3. atışınızda da 4 azaltırsınız.

Oyuna bunun gibi aynı Blade Runner RPG’de kovalama mekaniği ekledikleri gibi daha çok evrene özel mekanik eklemelerini beklerdim fakat bu haliyle de oldukça iyi durumda olduğunu söyleyebilirim.

Güvenli Bölge Oluşturma 

Kitap aynı zamanda kendi güvenli bölgenizi yani kitabın tabiri ile “Cennet”inizi oluşturmanıza da bir hayli yardımcı oluyor. İçerisinde bulunan erzak deposundan nasıl savunulduğuna hatta içerisindeki problemlere kadar pek çok şeyi belirleyebiliyorsunuz. Standart güvenli bölgeler yerine kendi bölgemizi yaratmamıza bu şekilde bir sandbox ile imkân vermeleri oyuncu açısından çok iyi bir şey.

Bunun yanı sıra kitap oyun yöneticisi için bolca tüyo ve oyun içi örnekler vererek kitabı okurken oyuna daha iyi hazırlanmasına yardımcı olmuş. Free League’nin her kitabına oyun içi örnekler eklemesini şahsen bir oyun yöneticisi olarak çok seviyorum çünkü okuduğum örnekler masada ne gibi bir tema yaratmam gerektiği konusunda oldukça faydalı oluyor.

Kendi Maceramızdan Örnek

Son söze geçmeden önce oynadığımız oyunlardan birisini anlatarak oyunun aslında ne kadar sandbox olduğunu ve yapmak istediklerimize olanak sağladığını açıklamak isterim.

Ekip olarak 4 kişi oynayacağımız oyunda kendi dünyamızda geçen ve herkesin gerçek hayattaki karakterini canlandırdığı bir oyun oynamaya karar verdik. Oyunumuz 1 haftalığına yalnız başlarına teknoloji detoksu için şehirden uzak bir eve tatile çıkan karakterlerimizin tatillerinin sonunda şehre gelmeleriyle başlar. 1-2 haftadır şehirden ve haber alabilecekleri her türlü kaynaktan uzak olan ekibimiz şehre geldikleri zaman zombi salgını ile karşılaşırlar. Bu noktada arabanın radyosundan duydukları bir güvenli alana varabilmek için tehlikeli bir yolculuğa atılırlar. Oyun yaşadığımız şehirde geçtiği için harita olarak Google Maps kullandık. Ayrıca hepimizin ortak bildiği noktaları bolca koyarak maceramızı daha unutulmaz kıldık. Siz de aynı şekilde isterseniz kendi mahallenizde geçen bir zombi salgınını oynayabilir ya da dizideki bölgelerden birisinde maceraya atılabilirsiniz.

Son Söz

The Walking Dead Universe Roleplaying genel olarak kıyamet sonrası zombi salgınında hayatta kalma temasını seven oyuncular için, daha iyi bir alternatifine pek rastlayamayacağınız bir oyun olmuş.

Sandbox tasarımı sayesinde uzun oturumlar düzenleyebileceğiniz gibi kısa oyunlar oynamak isteyen kişiler için de doğru bir seçim olacaktır. Bunun yanı sıra kitabın içerisinde solo mod olduğunu da söylemeden geçmeyelim. Şayet tek başınıza oynamak isterseniz kitap bunu da destekliyor.

Core Rulebook ve Starter Set içeriğinin DriveThruRPG’de oldukça makul ve vereceğiniz ücrete değeceğine inanıyorum. Tabi ki bunu yaparken rol yapma oyunlarını hobi haline getirmiş ve ona harcama yapan insanların beni anlayacağı üzere türün diğer kitaplarına göre kıyaslayarak bu çıkarımı yaptım. Core Rulebook 25 dolarken Starter Set 10 dolar, bence böylesine geniş bir sandbox için oldukça makul bir ücret.

Umarım Free League bu oyunu desteklemeye devam eder ve daha fazla hazır macera ya da sitemizde de incelemesine yer vereceğimiz Alien için yapılan ve önümüzdeki günlerde yayımlanacak genişleme paketi olan Building Better Worlds gibi kitaplar getirirler.

Leave a comment