Skip to content Skip to footer

Xbox Series S ile Geçen Bir Yıl

Kasım 2020 İle başlayan 9. Neslin ilk yılı doldu ve bir yıl önce Xbox Series S ile yeni nesle giriş yaptım. Konsolu Amazon İngiltere’den Ekim ayında ön sipariş ettim. Microsoft’un sunduğu özelliklerden biri Xbox veya herhangi bir Microsoft ürününü Türkiye dışında bir ülkeden aldığınızda ürüne 1 yıl garanti sunmakta. Bu garanti sayesinde konsolda veya kontrolcüde oluşan herhangi bir sorunda yenisi ile değişim sunmakta. Bu yazımda konsolu Donanım, Depolama, Tasarım, Kontrolcü, Arayüz, Performans, Market, Exclusive Oyunlar ve Gamepass olmak üzere dokuz maddede inceleyeceğim.

Donanım

Series S, 8 çekirdekli Zen 2 işlemciye, 4 TFLOPS AMD RDNA 2 grafik ünitesine, 10 GB GDDR6 belleğe ve 512 GB depolamaya sahip. Xbox’ın üst modeli Series X aksine herhangi bir disk okuyucusuna sahip değil. En çok tepki çeken 4 TFLOPS grafik ünitesi, 8. nesildeki Playstation 4 ile aynı güçte fakat yeni nesil Zen mimarisi ile çok büyük fark açmakta.

Depolama

512 GB depolama ile gelen Series S sadece 364 GB’lık kısmını kullanmaya izin veriyor. 8. nesilde 100 GB üstüne çıkan oyun boyutları için maalesef yetersiz. Xbox ve Seagate’in birlikte geliştirdiği “Depolama Genişletme Kartı” ile konsolun depolamasını arttırabiliyorsunuz. Genişletme kartının fiyatı 220 dolar yani Series S’ten 80 dolar daha ucuz. İkinci bir seçenek ise USB HDD veya SSD ile depolamayı arttırabilirsiniz. USB ile takılan depolama birimlerinde sadece 8. Nesil oyunlarını oynayabiliyorsunuz. Yeni nesil oyunları sadece depolama amaçlı yükleyebiliyorsunuz.

Tasarım

6,5 cm x 15,1 cm x 27,5 cm boyutlarında. Sadece 1,9 kg ağırlığa sahip Series S şuana kadar çıkmış en küçük Xbox. Önceki nesil olduğu gibi beyaz kontrolcüyle beraber geliyor. One S ile benzer tasarıma sahip Series S üst kısmında büyük bir havalandırmaya sahip.

Kontrolcü

9. Nesil kontrolcü, 8. Nesil kontrolcü ile aynı görünüme sahip ama çok güzel geliştirmelere sahip. Yeni Share butonu ile tek tıklama ile ekran görüntüsü, uzun basıldığında video kaydı yapmakta. Ardından değişen yeni D-pad, Xbox’ın Elite kontrolcüsü ile aynı görünüme sahip. Analogların çevresine eklenen tırtıklı yapı parmaklarınızın kaymasını engellemekte. Yeni nesil ile birlikte artık Type C sokete geçiş yapılmış. 2 adet AA pil ile çalışan kontrolcü için şarj kiti de satılmakta. Tetiklere ve arka kısma da eklenen tırtıklı kontrolcüyü tutmanızı kolaylaştırıyor ve güzel bir his vermekte.

Arayüz

Yeni konsolların çıktığı gün Xbox aynı zamanda yeni bir arayüze geçiş yaptı. Önceki arayüze göre daha iyi görünmekte ayrıca yeni arayüz 4K çözünürlüğü de desteklemekte.

Performans

4 TFLOPS gücüne rağmen 2K çözünürlük ve 120 FPS desteği sunan Series S ayrıca DirectX RayTracing, Auto HDR, FPS Boost, Dolby Vision gibi özelliklere sahip. Xbox Series S’i 4K, HDR ve Dolby Vision özelliklerine sahip bir televizyonda kullanmaktayım. Daha çok 1080p monitör veya televizyonlarda kullanılması tercih edilen konsol, 4K televizyonda oyunlarda çok nadir olsa da bazı zamanlarda piksellerin sayılacağı kadar çözünürlüğün düştüğü oldu. Bu sorunu hiç bir Xbox’ın kendi stüdyolarından çıkan oyunlarda yaşamadım ki Ori and the Will of the Wisps oyununda 4K 60 FPS çözünürlük seçeneği de bulunmakta. Bunu 2K çözünürlükten 4K çözünürlüğe yükseltse de 4 TFLOPS için çok iyi bir sonuç. Ayrıca Ori and the Will of the Wisps ilk 120 FPS destekleyen Series S oyunu.

Market

Disksiz bir konsolda tabii ki de tek oyun satın alma yöntemi dijital market. Arayüzü sade ve kullanımı kolay. Günümüzde firmaların Standart, Deluxe, Gold, Ultimate gibi isimlerle aynı oyunu farklı içeriklerle satmasından dolayı karışan marketi çok güzel bir şekilde toplayıp tek bir satın alma butonu koyarak satın almadan önce size istediğiniz paketi soruyor. Paket seçim ekranında hangi pakette hangi içerikler var karşılaştırabiliyorsunuz. En beğendiğim özellik ise istediğiniz ülkeden oyun alabiliyor olmanız. VPN’e, o ülkenin banka/kredi kartına ihtiyacınız yok. Yapmanız gereken tek şey ayarlardan istediğiniz ülkeyi seçmeniz. Xbox Store Checker‘dan alacağınız oyunun fiyatı hangi ülkede en uygun bakabiliyorsunuz veya hangi oyun ne zaman indirime girdi, en düşük fiyatı gibi raporlara bakabiliyorsunuz. Sitede aynı zamanda cüzdan kodunu nasıl alacağınızı ve nasıl aktif edebileceğinizi göstermekte. Oyunu satın aldıktan sonra tekrar ülkeyi Türkiye yaptığınız zaman eğer oyunun Türkçe dil desteği varsa Türkçe oynayabiliyorsunuz.

Exclusive Oyunlar

Xbox Game Studios, Xbox konsollar, Steam ve Windows Store platformları için oyun üretimi kuruluşu. 2002 yılında Microsoft Game Studios adıyla kurulmuş, 2011 yılında yeniden markalaşarak ve şimdiki adını almıştır. Bünyesinde 22 farklı stüdyo bulunduran Xbox Game Studios, en son The Elder Scrolls, Doom, Dishonored gibi oyunların yapımcılarına sahip ZeniMax Media’yı 7,5 milyar dolara satın aldı. Aynı zamanda Xbox bünyesinde bulundurduğu tüm stüdyolarından çıkan oyunların ilk günden Gamepass’e ekleyeceklerini de açıkladılar.

Gamepass

Xbox’ın tercih sebebi olan Gamepass aylık belirli bir fiyata size 300’den fazla oyuna erişim sunmakta. Şuanda üç farklı Gamepass paketi satışta. Bunlar:

Konsol

Aylık 29.99’a sunulan paket sadece Gamepass oyunlarına erişim sunmakta.

Bilgisayar

Aylık 29.99’a sunulan Gamepass paketine ek olarak EA Play abonelik sistemini de sunmakta.

Ultimate

En yüksek paket olan Ultimate paketi aylık 44.99’a satılmakta. Bu pakette Konsol ve Bilgisayar için Gamepass’e ek EA Play ve online oyunları oynamanızı ve her ay 4 adet oyun veren Live Gold’a da erişim sunmakta.

Leave a comment

0.0/5