Skip to content Skip to footer

Son beş yılın en iyi sinematik oyunları

Sinema ve oyun denildiğinde akla bir sürü ortak yapım geliyor. Herkesin tanıdığı, oynamasa bile sadece videosunu izleyerek etkilendiği en az bir sinematik oyun vardır. Bunlardan birkaç örnek verip hepsindeki ayrı sinema etkilerine ve ”Neden bu kadar popüler ve etkileyiciler?’’ sorusuna cevap verelim.


God of War

İlk önce God of War oyunu ile başlamak istiyorum. Tanınan ve bilinen en popüler sinematik konsol oyunudur kendisi. Bir tanrı ve son oyunda oğlunun maceralarını anlatır. Bu oyunun bu kadar popüler ve etkileyici olmasının en önemli sebeplerinden biri grafikler ve hikayenin aslında gerçek-kurgu olmasıdır. Karakterler İskandinav Mitolojisi’nden alıntı ve bizim sık sık kitap veya Marvel gibi sinema-eğlence şirketlerinden gördüğümüz karakter isimleri oyunda geçiyor. Belki de sebebi budur? Hiç izlemeyen biri bile artık popüler kültürün havasıyla bir yerden duyabiliyor bu isimleri. Oyunun hikayesi ve kurgusu da çok büyük bir etken oluyor bu noktada. Oyun sonunda öğrendiğimiz baya şaşırtan bilgi ve onun hikayeye kattığı katmanlar…. Kısacası God of War hikaye ve gerçek-kurguluğu ile en bilinen ve sevilen seri haline gelmiştir.

Ghost of Tsushima

Diğer oyunumuz ise Ghost of Tsushima. Kendisi hikayeden öte bir görsel şölen. Sadece görselliğini bile uzunca övebilir ve hikayenin yanında hatta oynanma sebebi bu bile olabilir değil mi? Şaka bir yana oyunun görselliği çok başarılı. Hikayesi azıcık dram, bolca aksiyon ve kan dolu. Kurgusu zaten çok başarılı. Kendisi, izini bırakan ve orta derece zorlukta oyuncuların alıştığına göre hafif zor bir oyun. Dediğim gibi aksiyonu çok bol, biraz da zor olsun değil mi? Kendisi zaten bahsettiğim gibi görsellik ve sinematografik olarak çok başarılı normal halini 40 saatte bitiriyorsanız ekran görüntüsü almaktan o 40 saat 60 saate bile çıkabilir. Kısacası bu oyun bizden yüksek puan alarak ikinciliğe yerleşiyor. Çok klasik oyunlardan gidiyoruz fakat beni de her konuda çok etkileyen ve iz bırakan oyunları ön plana atmak istiyorum.


The Last Of Us

Üçüncü oyunumuz en klasiği ama benim için en ağırından The Last Of Us. Kendisinin bende izi ve önemi ayrıdır. Hikayesi çok dokunaklı, müzikleri kusursuz ve görselliği çok iyi. Her konuda başarılı bir oyun kısacası. The Last of Us, bu noktada sinemadan hikaye bütünlüğünü almış oluyor. Belki Ghost of Tsushima kadar görsellik açısından beni etkilemese de hikayesi o duvarı çok güzel yıkıyor. Sadece iki oyunda bile binlerce oyuncuyu oyun sonrası büyük bir boşluğa bırakan oyun, günümüzde en bilinen sinematik oyunlardan biri. Oyunda birden çok karakteri canlandırıyorsunuz ve hepsinin hikayesine tanık oluyorsunuz. Aşk, aile, arkadaşlık ve hayatta kalma. Uzunca izini bırakan bu oyun benim için en başarılı sinematik oyunların ilk üçünde yer alıyor.  

Sinematik Oyunlar

Bu üç oyunu sinema açısından ayrı ayrı etkiler olarak ayıracak olsak şöyle bir yorum yapabilirdik. God of War, gerçek-kurguculuk bakımından ön planda. Ghost of Tsushima, görsellik açısından ön planda. The Last of Us ise kesinlikle hikaye bakımından hepsinin önünde. Gördüğümüz gibi hepsinin klasik sinema gibi ayrı ayrı belirgin ve önemli noktaları var. Hepsini ayrı önemli ve değerli yapan özellikler bunlar. Bu oyunlardan sonra bahsedeceğimiz aslında tonlarca oyunlar var. Death Stranding, Metal Gear Solid, Detroit, Uncharted ve Resident Evil gibi niceleri. Hepsinin aslında kendileri içinde sinemada ayrışan çok önemli noktaları var. Hepsini özel kılan önemli sinematik etkiler. Önceden dediğim gibi sinema ve oyunların birleşmesi çok önemlidir. Sinematik oyunlar ile kalın.

Leave a comment

0.0/5